Sully

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * *

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Molly Hagan, Ann Cusack, Holt McCallany, Mike O'Malley, Jamey Sheridan, Patch Darragh, Jerry Ferrara, Max Adler, Sam Huntington, Wayne Bastrup, Valerie Mahaffey, Jeff Kober, Autmn Reeser, Michael Rapaport και οι Katie Couric και Captain Vince Lombardi.

Υπόθεση: 15 Ιανουαρίου 2009, μια πολύ κρύα μέρα στη χειμωνιάτικη Νέα Υόρκη. Η πτήση 1549 της US Airways, με 150 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα, απογειώνεται από το αεροδρόμιο La Guardia με προορισμό τη Σάρλοτ της Βιρτζίνια. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, ένα σμήνος πουλιών πέφτει πάνω στο σκάφος, θέτοντας εκτός λειτουργίας και τους δύο κινητήρες. Χάνοντας συνεχώς ύψος, ο έμπειρος κυβερνήτης του σκάφους Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από την άμεση αναγκαστική προσγείωση στα νερά του ποταμού Χάντσον. Είναι, όπως θα μάθουμε, ένα περιστατικό άνευ προηγούμενου. «Κανείς δεν είχε εκπαιδευτεί για μία τέτοια κατάσταση» λέει αργότερα στην επιτροπή που εξετάζει τις συνθήκες, ο Κυβερνήτης.  Γιατί τις ημέρες μετά από αυτό το αποκαλούμενο «Θαύμα του ποταμού Χάντσον», ο Σάλι θα κληθεί επανειλημμένα να δικαιολογήσει τις ενέργειές του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας Εθνικών Μεταφορών (NTSB). 

Στα 86 του χρόνια ο μέγας και πιο απρόβλεπτος δημιουργός του Χόλιγουντ, Κλιντ Ίστγουντ συνεχίζει να θριαμβεύει παρουσιάζοντας ιστορίες απλών Αμερικανών που μεγαλούργησαν κάνοντας το αυτονόητο: το καθήκον στο οποίο ήταν ταγμένοι. Και κάνοντάς το με ακρίβεια, ψυχραιμία και πνεύμα αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον σπουδαιότερο σήμερα ηθοποιό του Αμερικανικού κινηματογράφου, τον δύο φορές βραβευμένο με Oscar Τομ Χανκς, εκπλήσσοντας με τη συνεργασία αυτή τους πάντες. Διάσημοι και οι δύο για τις εντελώς αντίθετες πολιτικές τους πεποιθήσεις, εδώ ενώνουν τις δυνάμεις τους με θαυματουργό τρόπο, εν ονόματι της αφήγησης ενός «θαύματος», μιας ηρωικής ιστορίας με πρωταγωνιστές ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν στα θεμέλια της αμερικάνικης κοινωνίας και έρχονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και την τυπολατρία. Θαύμα όμως και για τους δύο θεωρείται η αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους για να παραχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα όπως εδώ η διάσωση των επιβατών, πρώτα με τους ψύχραιμους ελιγμούς του Κυβερνήτη και κατόπιν με τις ενέργειες πλοίων και ελικοπτέρων και διασωστών της αστυνομίας που κατάφεραν έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία απώλεια μετά από ένα τόσο σοβαρό ατύχημα.

Το υπέροχα δομημένο σενάριο της ταινίας είναι του Τοντ Κομαρνίκι και βασίζεται στο βιβλίο, Highest Duty: My Search for What Really Matters, του ίδιου του Σάλενμπέργκερ και του Τζέφρι Ζόσλοου. Εκπληκτικό μοντάζ και φωτογραφία και εξαιρετικές ερμηνείες από το δευτερεύον καστ, ακόμη και σε μικρούς ρόλους, όπως η Λόρα Λίνεϊ στο ρόλο της συζύγου του Σάλι που βρίσκεται στην άλλη μεριά της Αμερικής, καρφωμένη στο τηλέφωνο και κοιτάζοντας με απόγνωση τον σύζυγό της στην οθόνη της τηλεόρασης. Θεωρείται βέβαιο ότι στην επόμενη απονομή των Oscar η ταινία θα είναι παρούσα με πολλές υποψηφιότητες. Ίσως και με το τρίτο αγαλματίδιο για τον άψογο Τομ…

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 08.09.16