Νύχτες Πρεμιέρας: Αέρας ανανέωσης και αγάπη για το σινεμά


Η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ, στον ΙΑΝΟ, ήταν κάπως διαφορετική σήμερα. Ένας αέρας ανανέωσης ήταν εμφανής, με χαμηλούς τόνους και έντονη προσήλωση στο στόχο που δεν πρέπει να είναι άλλος για ένα φεστιβάλ εκτός από την αφοσίωση με κάθε τρόπο στην ανάδειξη της αγαπημένης 7ης τέχνης. Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν εκφράζοντας την ευχή τόσο αυτή όσο και οι επόμενες διοργανώσεις να γίνονται «με τη λιγότερη επιτήδευση και τη μεγαλύτερη αγάπη. Την ίδια αγάπη με την οποία αντιμετώπιζε το σινεμά, τους φίλους και τους συνεργάτες του, ο εμπνευστής και ιδρυτής των Νυχτών Πρεμιέρας, Γιώργος Τζιώτζιος. Αυτό είναι το καλύτερο υλικό πάνω στο οποίο μπορείς να στηρίξεις ένα Φεστιβάλ, για τώρα και για πάντα».

Στη συνέχεια, αποχαιρετώντας το φετινό 6ο Athens Open Air Film Festival, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, έκανε και ένα μίνι απολογισμό: «Μόλις δυο μέρες πριν έπεσε η αυλαία του 6ου Athens Open Air Film Festival. Το καλοκαιρινό αδερφάκι των Νυχτών Πρεμιέρας παρακολούθησαν φέτος δέκα πέντε χιλιάδες περίπου άτομα, σε είκοσι δύο προβολές που έγιναν σε απρόσμενα και πανέμορφα σημεία της πόλης, ενώ στα τέλη Αυγούστου ταξιδέψαμε στον Αργοσαρωνικό, και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Αίγινας, εγκαινιάζοντας εκεί μια σειρά από προβολές που το Open Air σκοπεύει να θεσπίσει του χρόνου στα νησιά μας». εστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ, στον ΙΑΝΟ, ήταν κάπως διαφορετική σήμερα. Ένας αέρας ανανέωσης ήταν εμφανής, με χαμηλούς τόνους και έντονη προσήλωση στο στόχο που δεν πρέπει να είναι άλλος για ένα φεστιβάλ εκτός από την αφοσίωση με κάθε τρόπο στην ανάδειξη της αγαπημένης 7ης τέχνης. Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν εκφράζοντας την ευχή τόσο αυτή όσο και οι επόμενες διοργανώσεις να γίνονται «με τη λιγότερη επιτήδευση και τη μεγαλύτερη αγάπη. Την ίδια αγάπη με την οποία αντιμετώπιζε το σινεμά, τους φίλους και τους συνεργάτες του, ο εμπνευστής και ιδρυτής των Νυχτών Πρεμιέρας, Γιώργος Τζιώτζιος. Αυτό είναι το καλύτερο υλικό πάνω στο οποίο μπορείς να στηρίξεις ένα Φεστιβάλ, για τώρα και για πάντα». 

Κατόπιν ξεκίνησε η αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος και ανακοινώθηκαν τόσο η  ταινία που θα προβληθεί στην τελετή λήξης (το «Εκείνη» / «Elle» του Πολ Βερχόφεν) όσο και τα μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ. 

Έχουμε ήδη γράψει για τις φετινές τεχνικές αλλαγές (συνεργασία με viva.gr κλπ.) αλλά και για κάποια αφιερώματα που έχουν ανακοινωθεί (Νίκος Τριανταφυλλίδης, Λουί Μαλ, Italian Film Days, Μάρεν Άντε). Σήμερα ο Διευθυντής μίλησε εκτενώς για όλα τα αφιερώματα που θα φιλοξενήσουν οι 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. 

Να σημειώσουμε το αφιέρωμα με τίτλο «Minority Report: Το σινεμά αγκαλιάζει τις μειονότητες» που θα φιλοξενήσει κλασικές και ολοκαίνουργιες ταινίες «οι οποίες μιλούν διαφορετικές γλώσσες, προέρχονται από διαφορετικές χώρες, αλλά αναφέρονται ουσιαστικά στο ίδιο ζήτημα: Το τι σημαίνει να νιώθεις ξένος, μόνος, αβοήθητος μέσα στον κόσμο των άλλων». Στο σημείο αυτό, τον κύριο Κατσίκα συνόδεψε στο πάνελ ο κύριος Γιώργος Ιωαννίδης, ειδικός γραμματέας των ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ο οποίος επισήμανε ότι «τα χρήματα που σκόπευε να διαθέσει το ταμείο φέτος, επιθυμία ήταν να διατεθούν σωστά και να μην ξοδευτούν άσκοπα σε τηλεοπτικά σποτ που να προβάλλονται αργά το βράδυ. Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ έμοιαζαν ως η καλύτερη επένδυση» τόνισε, συνεχίζοντας πως «οι Νύχτες Πρεμιέρας όχι μόνο πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν την συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, αλλά μας παρουσίασαν και ένα πρόγραμμα ακόμη πιο πλούσιο από αυτό που αρχικά τους ζητήθηκε». 

Να σημειώσουμε επίσης ότι ανάμεσα στους καθιερωμένους χορηγούς φέτος εμφανίζεται και ένας ακόμη νέος και σημαντικός συνεργάτης: Το taxibeat που με κουπόνια θα εξασφαλίσει τη δωρεάν επιστροφή στο σπίτι όσων θεατών παρακολουθήσουν φέτος τις μεταμεσονύκτιες προβολές. 

Στο παρακάτω link θα βρείτε τις αναλυτικές πληροφορίες για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 

https://issuu.com/20908/docs/22_nyxtes_premieras_2016_-_orologio

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου στους γνωστούς κινηματογράφους ODEON ΟΠΕΡΑ 1 και 2, ΔΑΝΑΟΣ 1 και 2, ΙΝΤΕΑΛ, την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (τελετή έναρξης) και το ΠΑΛΛΑΣ όπου θα φιλοξενηθεί σε ειδική επίσημη προβολή η εξαιρετική κωμωδία δρόμου «Η Τρελή Χαρά», παρουσία της πρωταγωνίστριας, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.

Να θυμίσουμε ότι το φεστιβάλ διοργανώνεται από το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με μεγάλο χορηγό τον OTE TV. 

Για τεχνικά στοιχεία, λεπτομέρειες και λοιπές πληροφορίες στα παρακάτω link:

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3220/22o-die8nes-festibal-kin-fou-nuxtes-premieras-fetos-apo-tis-21-09-mexri-tis-02-10 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3240/nuxtes-premieras-me-viva-italia 

 

Περισσότερα στα: www.cinemag.gr & www.aiff.gr