Kubo and the two strings – Ο Κούμπο και οι 2 χορδές

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Animation  

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Travis Knight

Με τις φωνές των: Charlize Theron, Art Parkinson, Ralph Fiennes, George Takei, Cary-Hiroyuki Tagawa, Brenda Vaccaro, Rooney Mara, Matthew McConaughey.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΛΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΑΛΙΑΣ, ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΜΑΥΡΙΑΣ, ΑΝΝΑ ΚΟΥΤΣΑΦΤΙΚΗ, ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ

Υπόθεση: Κάπου στη μεσαιωνική Ιαπωνία των θρύλων, ένα έξυπνο και καλόκαρδο ο Κούμπο, που από μωρό έχει χάσει το ένα του μάτι, ζει σε μια σπηλιά στην κορφή ενός βουνού μαζί με τη μητέρα του. Κάθε μέρα κατεβαίνει στο κοντινό χωριό και βγάζει λίγα χρήματα αφηγούμενος φανταστικές ιστορίες για τον θρυλικό Χάνζο, τον χαμένα πατέρα του και καλύτερο σαμουράι που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Τις ιστορίες του ζωντανεύει με μαγικό τρόπο μέσα από χαρτιά που διπλώνει με την τεχνική origami. Κι όπως του έχει τονίσει αυστηρά η μητέρα του μόλις πάει να σουρουπώσει πρέπει αμέσως να τα μαζεύει και να επιστρέφει στο καταφύγιό τους γιατί οι δύο μοχθηρές αδελφές της και ο φοβερός παππούς του θα έρθουν να του κλέψουν και το άλλο του μάτι. Κάποιο βράδι όμως ο Κούμπο καθυστερεί και τότε εμφανίζονται οι φοβερές αδελφές. Όταν η μητέρα του πεθαίνει, προσπαθώντας να τον σώσει, ο Κούμπο θα κληθεί να ενώσει τις δυνάμεις του με μια μαϊμού κι ένα σκαθάρι και να ξεκινήσει ένα ταξίδι με σκοπό να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του πατέρα του. Με την βοήθεια του μαγικού μουσικού οργάνου του, ο Κούμπο θα πρέπει να παλέψει με θεούς και τέρατα για να βρει τη μυθική πανοπλία του πατέρα του που θα τον κάνει αήττητο κι έτσι να ξεκλειδώσει το μυστικό της κληρονομιάς του και να ξαναβρεί την οικογένεια του.

Η 4η ταινία μεγάλου μήκους των stop motion animation studios Laika, αποδεικνύεται-αν όχι η καλύτερη μέχρι τώρα-τουλάχιστον ισάξια της πρώτης, της μαγευτικής Coraline του 2009. Αυτή τη φορά τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει το ίδιο το αφεντικό των Studio, ο μέχρι τώρα παραγωγός Τράβις Νάιτ, που κάνει εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Ο 43χρονος Τράβις Νάιτ, εκτός από βαθύπλουτος κληρονόμος της αυτοκρατορίας Nike και ιδιοκτήτης της Laika, είναι και εξαιρετικά ταλαντούχος animator, κάτι που φαίνεται και με το παραπάνω σ αυτό το υπέροχο παραμύθι που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά κάπως μεγαλύτερης ηλικίας.  Ευφάνταστο και πανέμορφο οπτικά, συναρπαστικό και παραμυθένιο σαν αφήγηση, κρατά συνεχώς σε εγρήγορση το θεατή τόσο με την πυκνή δράση όσο και με τα αλληγορικά νοήματα αλλά και το διάσπαρτο χιούμορ του. Ιδιαίτερα λειτουργικό είναι και το soundtrack από το δημιουργό της Εξιλέωσης Ντάριο Μαριανέλι. Ίσως το συνολικό αποτέλεσμα να μοιάζει αρκετά καλλιτεχνικό για το πλατύ κοινό, η φαντασία των παιδιών όμως θα το εκτιμήσει και με το παραπάνω.

Ένα από τα φετινά φαβορί για υποψηφιότητα Oscar κινούμενου σχεδίου. 

Διανομή:  UIP

Στις αίθουσες από 22.09.16