Που είναι η μάνα σου μωρή

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το έργο της Δήμητρας Πέτρουλα  «Πού είναι η μάνα σου μωρή» με τη Βέρα Κρούσκα σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου. 

Μετά τις περσινές sold out παραστάσεις στο VAULT και μια πετυχημένη περιοδεία στην Ελλάδα, η παράσταση συνεχίζει την πορεία της από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 19:00.

Μία σπαραχτική μαρτυρία για τον εμφύλιο, με τη Βέρα Κρούσκα να ενσαρκώνει τα πάθη και τις ματωμένες σελίδες της οικογένειας Πέτρουλα στην Μάνη, την τραγική ιστορία ενός παιδιού που επέζησε από τις σφαγές των Χιτών και κατέγραψε όλες τις θηριωδίες τους.

Οι θεατές αντιμέτωποι με την Ιστορία, παρακολουθούν την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε μία από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τον Εμφύλιο. Μιας γυναίκας που έζησε την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Μιας γυναίκας που ενηλικιώθηκε βίαια και αποτρόπαια ζώντας τις 31 σφαγές των δικών της ανθρώπων από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των Ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Μιας γυναίκας που υπήρξε μάρτυρας και θύμα του αλληλοσπαραγμού. Το «Πού είναι η μάνα σου, μωρή» αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ' αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ζοφερή ιστορία της Ελλάδας. 

Η Βέρα Κρούσκα, κάτω από την σκηνοθετική μπαγκέτα του Ενκε Φεζολλάρι, ενσαρκώνει αυτή τη γυναίκα, έχοντας στο πλευρό της την Αγάπη Παπαθανασιάδου και την Ορνέλλα Λούτη, οι οποίες δρουν σαν ένα είδος χορικού, αγγίζοντας τις σκληρές και συνάμα συγκινητικές σελίδες - γεγονότα που έζησε η ίδια η Δήμητρα Πέτρουλα.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα  κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της "Χ". Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής  κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφών της και των άλλων συγγενών της.

Εβδομήντα χρόνια μετά και το μήνυμα της πολύπαθης γενιάς είναι χαραγμένο στο μνημείο των εκτελεσμένων, που ευλαβικά έστησε η Δήμητρα Πέτρουλα: «Διαβάτη αντί μνημόσυνο/ ιστόρισε την ερημιά/ που άφησε πίσω ο διχασμός/ σαν πέρασ' απ' τη Μάνη. / Είθε ο δικός μας σκοτωμός/ και το δικό μας αίμα/ να γίνει για τους ζωντανούς/ μήνυμα συμφιλίωσης/ και προσταγή ενότητας/ ομόνοιας και ειρήνης/ να μη ρημάξει η Ελλάδα μας/ ως ρήμαξε η Μάνη».

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τα φώτα χαμηλώνουν. Η μουσική αγκαλιάζει το χώρο. Οι δύο γυναικείες φιγούρες-οιονεί χορός τραγωδίας έχουν ήδη πάρει θέση διακριτικά στο περιθώριο. Η μαυροντυμένη Βέρα Κρούσκα, επιζήσασα μιας αδελφοκτόνας σφαγής, μπαίνει και στέκεται στη μέση της σκηνής. Η αφήγηση ξεκινά με την επιστροφή της ηρωίδας στον τόπο του εγκλήματος. Το σώμα της πάλλεται και μεταβάλλεται σε όχημα ψυχής για ένα νήπιο, ένα κοριτσάκι που παρακολούθησε και μας αφηγείται την απίστευτα βάρβαρη σφαγή της οικογένειάς της στο όνομα της εθνικής κάθαρσης. Στα απορημένα μάτια της αντανακλάται όλη η παιδική αθωότητα και αφέλεια μπροστά στον παραλογισμό του αίματος. Το φως της παιδικής ψυχής αντιπαρατίθεται με το σκοτάδι της ψυχής των άγριων εκτελεστών. Στα ενδιάμεσα της αφήγησης αυτής της ματωμένης πορείας οι δύο γυναίκες-χορός παρεμβαίνουν, σχολιάζουν και ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο και εξαιρετική ακρίβεια, πρόσωπα από τις μνήμες της αφηγήτριας, μέχρι το λυτρωτικό συγκινητικό φινάλε.

Η διάρκειας μιας ώρας παράσταση που σκηνοθέτησε ο Ένκε Φεζολλάρι στο μίνιμαλ χώρο του Vault παραδίδει μαθήματα θεατρικής οικονομίας, η διασκευή του αφηγηματικού λόγου της Δήμητρας Πέτρουλα σε θεατρικό από τη Σοφία Αδαμίδου είναι ένα μάθημα θεατρικής προσαρμογής και η Βέρα Κρούσκα γράφει θεατρική ιστορία.

Το «Που είναι η μάνα σου μωρή» είναι ένα έργο δυστυχώς επίκαιρο που μας καλεί να αναλογισθούμε πάνω στα ιστορικά γεγονότα και να αντλήσουμε επιτέλους τα απαραίτητα διδάγματα για την επιβίωσή μας στους δύσκολους καιρούς της πτώσης αξιών και ιδεολογιών που ζούμε σήμερα. Γιατί η συνεχώς επιχειρούμενη τα τελευταία χρόνια μέσω της εκπαίδευσης άμβλυνση της ιστορικής μνήμης μας καταδικάζει σε επανάληψη των ίδιων ιστορικών λαθών.  

Αξιολόγηση:  * * * 1/2

Η ταυτότητα της παράστασης

Θεατρική διασκευή Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι

Σκηνικά – κοστούμια Χριστίνας Κωστέα

Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Με την Βέρα Κρούσκα

Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

7 Οκτωβρίου 2016 – 8 Ιανουαρίου 2017

Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Γενική είσοδος: 13 ευρώ

Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) /Συνταξιούχοι

Προπώληση VIVA: 10,00 ευρώ

http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

ΔΙΑΡΚΕΙΑ :  60 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΑΓΟΡΑ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

Email: [email protected]

http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1