Belgica

Παραγωγή: Βέλγιο/Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 127 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen

Πρωταγωνιστούν: Stef Aerts, Tom Vermeir, Stefaan De Winter, Dominique Van Malder, Ben Benaouisse, Boris Van Severen, Sara De Bosschere, Charlotte Vandermeersch, Hélène De Vos, Jean-Michel Balthazar.

Υπόθεση: Ο Τζο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες, αλλά η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε να ανοίξει ένα μπαράκι το Belgica. Ο Φρανκ, ο μεγάλος του αδερφός, είναι παντρεμένος, περιμένει το δεύτερο παιδί του και σχεδιάζει ν’ αποκτήσει το δικό του σπίτι. Παρόλα αυτά τρώγεται με τα ρούχα του και δεν είναι ο τύπος που θα κάτσει φρόνιμα. Αλήτισσα ψυχή, όταν επισκέπτεται το Belgica, αποφασίζει να μπει συνέταιρος και να επεκτείνει το μαγαζί. Τo Belgica γίνεται από τα δύο αδέλφια το hot spot της Γάνδης και το χρήμα ρέει μαζί με τα ποτά. Όμως η νυχτερινή ζωή έχει βαρύ τίμημα καθώς τα δύο άσχετα από μπίζνες αδέλφια μπλέκουν ανάμεσα στα ζόρια του κόσμου της νύχτας και τις εθιστικές σκόνες…

Sex and Drugs and Rock’n’roll σε electronica dance παραλλαγή α λα φλαμανδικά από τον Φέλιξ φαν Χρούνινγκεν, υποψήφιο για το ξενόγλωσσο Όσκαρ με την προηγούμενη ταινία του Ραγισμένα Όνειρα (The Broken Circle Breakdown) του 2012. Δύο αδέλφια από τις λαϊκές γειτονιές της Γάνδης κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους για ένα κλαμπ αφοσιωμένο στη μουσική, το χορό, το γνήσιο και ανεπιτήδευτο fun, ένα ναό της μουσικής διασκέδασης στην καρδιά της Φλάνδρας. Κι ύστερα έρχονται οι μέλισσες: ναρκωτικά, μεθύσια, πορτιέρηδες, υπόκοσμος, απληστία και αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης. Πολύ ενδιαφέρουσα η σύνδεση του ροκ κόσμου της νύχτας με ένα σύγχρονο κοινωνικό υπόβαθρο αλλά το σενάριο πλατιάζει και η δίωρη διάρκεια της ταινίας γίνεται έντονα αντιληπτή. Κάπου στο βάθος αχνοφαίνεται μια σαρκαστική αλληγορία για τις δυσκολίες της επιχειρηματικότητας στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση και τις νέες στεγνές αντιλήψεις περί παραγωγής αλλά το χιούμορ χάνεται ανάμεσα σε ροκ θεές και σε «μυτιές» που κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Το soundtrack όμως των πολυσχιδών SoulWax είναι αχτύπητο! Έχουν δημιουργήσει για τις ανάγκες του φιλμ μια σειρά από ψευδογκρούπ που εκφράζουν διαφορετικά μουσικά είδη από ροκ μέχρι soul και dance. Και μόνο για αυτό αλλά και για τους δύο εντυπωσιακούς πρωταγωνιστές αξίζει μια ματιά στο κλαμπ τους. 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 20.10.16