Το Εθνικό 4ήμερο στις κινηματογραφικές αίθουσες

Κι ενώ οι τηλεοπτικές οθόνες του συνταγματικού τόξου συνεχίζουν να προβάλλουν στη νιοστή τη Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά της Αλίκης και το Κοντσέρτο για Πολυβόλα της Τζένης, οι κινηματογραφικές οθόνες είναι που παρέχουν και πάλι τη ζητούμενη πολυφωνία. Από την Εθνική μας Εορτή βέβαια μέχρι το νεοαποκτηθέν Halloween τρεις μέρες δρόμος είναι μόνο κι όταν ημερολογιακά συμπίπτουν με σαββατοκύριακο πάντα υπάρχει κίνδυνος να μπλέξουμε την παρέλαση με το μασκέ πάρτι. Για αυτό καλό είναι να παρεμβάλουμε μια κινηματογραφική έξοδο ανάμεσα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Βέβαια τι να διαλέξουμε πια με τόσες νέες ταινίες κάθε βδομάδα. Παντα υπάρχει μια τουλάχιστον που θυσιάζεται στο βωμό του box office (κοινώς πάει άπατη)! Ας όψεται η καλή συνεργασία των διανομέων…

Από την περασμένη Πέμπτη λοιπόν, 5 νέες ταινίες προστέθηκαν στο ρόστερ της διανομής. Πρώτη και καλύτερη η δραματική κομεντί που έβαλε στον παγκόσμιο σινεφίλ χάρτη το όνομα της Μάρεν Άντε. Toni Erdmann (και ξερό ψωμί) λοιπόν και μια από τις ευφυέστερες Ευρωπαϊκές παραγωγές των τελευταίων ετών. Περισσότερα εδώ. 

Στον αντίποδα το νέο χολιγουντιανό υπερθέαμα φαντασίας των Studio Marvel με ήρωα τον μυστηριώδη Doctor Strange που διαθέτει έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή και τα καλύτερα εφέ που είδαμε τελευταία στην οθόνη. Περισσότερα εδώ 

Η Ρέιτσελ Γουάιζ είναι η μυστηριώδης Άλις (ή μήπως Τζένι;) της νέας ταινίας του Τζόσουα Μάρστον «Άγνωστοι» (Complete Unknown) (βλέπετε εδώ

Από το 2004 έρχεται η Olga, βραζιλιάνικος συνδυασμός σοσιαλιστικού ρεαλισμού και τηλενοβέλλας που κάνει γνωστή στην υφήλιο την ζωή και το έργο μιας επαναστατημένης Εβραίας κομμουνίστριας του μεσοπολέμου που βρήκε το θάνατο σε Ναζιστικό στρατόπεδο, προδομένη από το τότε φασιστικό καθεστώς της Βραζιλίας. Η άγνωστη ιστορία της ανθρωπότητας…Περισσότερα εδώ.

Τη λίστα των νέων ταινιών συμπληρώνει η νέα εμφάνιση της πάντα γλυκιάς και αποτελεσματικής Ζιλιέτ Μπινός στο Ιταλικό L’Attesa. 

LAttesa– Η μεγάλη αναμονή (Ιταλία/Γαλλία 2015, 110’ Διανομή: Strada Films)

Σκηνοθεσία: Piero Messina

Με τους: Juliette Binoche, Lou de Laâge.

Μια βίλα χαμένη μέσα στην άγρια ομορφιά της Σικελικής υπαίθρου. Μια γυναίκα η Άνα δέχεται την επίσκεψη της Ζαν, φίλης του γιου της Τζουζέπε. Η Ζαν της λέει ότι ο ίδιος την είχε καλέσει εκεί. Αναμένοντας την άφιξη του, οι δύο γυναίκες χτίζουν σταδιακά μια οικειότητα, ζώντας μια εναλλακτική πραγματικότητα βασισμένη στην πίστη, όπως το επερχόμενο Πάσχα.

O βοηθός του Πάολο Σορεντίνο στην Τέλεια Ομορφιά κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μια παράξενη ιστορία που έκανε αίσθηση πέρυσι στη γειτονική χώρα και μάζεψε τρία (δευτερεύοντα) βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

 

Συνεχίζονται όμως και πολλές άλλες ταινίες, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία. 

Gui Lai (Coming Home) – Η μεγάλη επιστροφή (Κίνα 2014, 109΄ Διανομή: Strada Films)

Σκηνοθεσία: Zhang Yimou

Με τους: Gong Li, Chen Daoming.

Στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο ένας άνδρας συλλαμβάνεται και απομακρύνεται από την οικογένειά του. Όταν επιστρέφει σπίτι του μετά από καιρό βρίσκει τη γυναίκα του να πάσχει από αμνησία. Εκείνη, αδυνατώντας να τον αναγνωρίσει, συνεχίζει να περιμένει τον σύζυγο της. Εκείνος είναι αποφασισμένος να τη βοηθήσει να θυμηθεί…Η ‘Μεγάλη Επιστροφή’ είναι ένα οικογενειακό δράμα εποχής, με πολιτικό υπόβαθρο, που αποτελεί και τη μεγάλη επιστροφή του διασημότερου Κινέζου σκηνοθέτη, λίγο πριν την έξοδο του νέου του έπους για το Σινικό Τείχος με τον Ματ Ντέιμον.

Lo svitato (Ιταλία 1956, 84’ Διανομή: New Star)

Σκηνοθεσία: Carlo Lizzani

Με τους: Dario Fo, Franca Rame.

Ο Αχιλλέας, εργάζεται ως γκρουμ σε μια μεγάλη εφημερίδα- ένας άνθρωπος για όλες τι δουλειές. Aφελής, τολμηρός και κατεργάρης με αρκετά κότσια και φαντασία ώστε να ονειρεύεται να γίνει δημοσιογράφος. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, όταν ο φίλος του ο Τζίτζι, ένας επιχειρηματίας, επικαλέστηκε την ευστροφία του για να τον κατευθύνει να προετοιμάσουν από κοινού μια μεγάλη κλοπή, την οποία πρώτος αυτός θα ανακοινώσει σαν είδηση στην εφημερίδα. Ο στόχος ήταν να απαγάγουν καθαρόαιμα σκυλιά και να τα αντικαταστήσουν με μπάσταρδα. Τελικά τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Τα σκυλιά δεν είναι εκεί και ως εκ τούτου καταρρέει το σχέδιο. Ωστόσο, ο Τζίτζι εκμεταλλεύεται όλη την κατάσταση και φεύγει με την Ελένη, την παλιά αγάπη του Αχιλλέα.

Νεορεαλιστική βάση και σπαρταριστά γκαγκ σε μια σπάνια ταινία, πρόδρομο των μεγάλων ιταλικών κωμωδιών των 60s με το ανεπανάληπτο ζευγάρι Φο και Ράμε που οδήγησαν τον κοινωνικό σαρκασμό σε δυσθεώρητα επίπεδα, φθάνοντας μέχρι το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ρισάλτο (Ελλάδα 2015, 78’ Διανομή: New Star) (* * ½)

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας

Παίζουν: Νίκος Πουρσανίδης, Αμαλία Αρσένη, Τάκης Παπαματθαίου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μαρία Κατσανδρή, Σταύρος Μερμήγκης.

Το Ρισάλτο είναι ένα ασπρόμαυρο ποίημα μεταξύ σουρεαλισμού και σάτιρας που αποτέλεσε την κινηματογραφική επιστροφή μετά από πολλά χρόνια του Βασίλη Βαφέα. Είναι ο εφιάλτης που δεν πρέπει να γίνει πραγματικότητα, μια ταινία για το δικαίωμα να είσαι νέος και η «έφοδος» στην Ελλάδα της κρίσης. Ο Βασίλης Βαφέας καταγράφει στην καινούρια ταινία του τη σύγκρουση μεταξύ του κόσμου του θεάματος και μιας κοινωνίας που καταρρέει.

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years (ΗΠΑ 2016, 137’ Διανομή: Odeon) (* * ½)

Σκηνοθεσία: Ron Howard

Με τους: Beatles, George Martin, Brian Epstein, Richard Lester.

Σ αυτό το ντοκιμαντέρ του Ρον Χάουαρντ, το πλούσιο αρχειακό υλικό, οι ολοκαίνουριες συνεντεύξεις και οι άγνωστες στιγμές της πιο διάσημης μπάντας του πλανήτη μάς ταξιδεύουν στην καρδιά του μεγαλύτερου pop φαινομένου στην ιστορία!

 

Προβάλλονται ακόμη:

Το συγκλονιστικό Frantz (εδώ περισσότερα). Μια λυρική ταινία για τις συνέπειες του τραγικού πολέμου στην Ευρώπη του 1918, για τη μνήμη, το πένθος, την ενοχή και το ένστικτο  αυτοσυντήρησης. Μην το χάσετε με τίποτα!!!

Ο ιδιόρρυθμος Λογιστής (βλέπε εδώ) που κλείνει βιβλία με όπλα και γροθιές για τον οποίο παραθέτουμε και ένα ολόφρεσκο φιλμάκι.

 

 

Και από Πέμπτη 3 Νοεμβρίου;

Πρώτος και καλύτερος ο χρυσός Φοίνικας των Καννών «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς. Ένα κοινωνικό δράμα ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε σενάριο του σπουδαίου Πολ Λάβερτι.

Ο Ισπανικός κινηματογράφος φανταστικού εκπροσωπείται από το αγγλόφωνο και εξαιρετικά συγκινητικό παραμύθι φαντασίας «7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα» του J.A.Acuna  δημιουργού του Ορφανοτροφείου.

Η επιστροφή σε φόρμα του Όλιβερ Στόουν με το Snowden, την αληθινή ιστορία του Αμερικανού φυγά πρώην πράκτορα της CIA. History in the Making…

«Στη σκιά του φόβου» μια μοναδική στο είδος της ταινία τρόμου που εξελίσσεται στην εμπόλεμη Τεχεράνη των 80s. Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις (και να ανατριχιάσεις…).

Το ελληνικό και πολυβραβευμένο Invisible του Δημήτρη Αθανίτη με τον Γιάννη Στάνκογλου, απολυμένο που ετοιμάζει την προσωπική του εκδίκηση.

Το ιδιόρρυθμο Ρουμάνικο Aferim, ένα βαλκανικό γουέστερν εποχής που βραβεύτηκε στο Βερολίνο για τη σκηνοθεσία του.

Η νέα περιπέτεια του Μελ Γκίμπσον Blood Father.

Οι τρισδιάστατοι και χαριτωμένοι «Ευχούληδες» η νέα animation παιδική υπερπαραγωγή της Dreamworks.

Και το κοινωνικό Alone in Berlin, μια αληθινή ιστορία γερμανικής αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία.

Εννιά ταινίες πάλι κι όποιος αντέξει…