Hacksaw Ridge – Αντιρρησίας Συνείδησης

Παραγωγή: Αυστραλία/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 131 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *  

Είδος: Πολεμική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Mel Gibson

Πρωταγωνιστούν: Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington, Luke Bracey, Hugo Weaving, Ryan Corr, Teresa Palmer, Rachel Griffiths, Richard Roxburgh, Luke Pegler, Richard Pyros, Ben Mingay, Firass Dirani.

Υπόθεση: Ο Ντέσμοντ Ντος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες του Αμερικάνικου Στρατού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο μόνος που παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Τιμής από τον Πρόεδρο Τρούμαν χωρίς να έχει ρίξει ούτε μια σφαίρα… Ο Ντος κατά την διάρκεια της μάχης για την κατάκτηση της Okinawa στον Ειρηνικό, μίας από τις πιο αιματηρές του Β’ παγκοσμίου πολέμου, έσωσε σαν τραυματιοφορέας πάνω από 75 άντρες, χωρίς να ανοίξει πυρ ή έστω να φέρει όπλο. Ήταν ο μόνος Αμερικανός στρατιώτης του Β παγκοσμίου πολέμου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών και πρόσφερε τα μέγιστα χωρίς να φέρει οπλικό εξοπλισμό.

Ο Ντος ήταν ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης στα πολεμικά χρονικά που επιδίωξε να υπηρετήσει την πατρίδα του χωρίς να πολεμήσει και να σκοτώσει αφού είχε την πεποίθηση ότι ακόμα και ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τους σκοτωμούς. Πιστός Χριστιανός, μέλος της εκκλησίας των Αντβεντινιστών της Έβδομης Ημέρας, αντιτάχθηκε σθεναρά στις πιέσεις του Στρατού και τα καψώνια των ανωτέρων του, έφθασε στο Στρατοδικείο και κατάφερε τελικά να υπερισχύσει με την αρωγή του πατέρα του, ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στον στρατό μεταφέροντας τους τραυματισμένους από τις γραμμές του εχθρού ενώ βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με πυρά και τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα.

Η αληθινή ιστορία του ομολογουμένως σπουδαίου αυτού ανθρώπου περιέχει δύο βασικά  στοιχεία που πάνε γάντι στον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Braveheart Μελ Γκίμπσον. Ανεπιτήδευτη Χριστιανική πίστη και αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις. Και τα δύο παρουσιάζονται άψογα από τον επίσης πιστό χριστιανό αλλά και λάτρη της γραφικής κινηματογραφικής βίας, ιδιόρρυθμο (τουλάχιστον) Γκίμπσον που βρίσκει την ευκαιρία να χτίσει μια αιματοβαμμένη στα όρια του gore αγιογραφία, αποσπώντας μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Spiderman Άντριου Γκάρφιλντ.

Μια ταινία όχι για όλα τα γούστα ούτε για όλες τις θρησκευτικές και λοιπές πεποιθήσεις που όμως είναι μεγαλοπρεπής, συναρπαστική και εξαιρετικά μονταρισμένη (Ήδη υποψήφια για 13 AACTA τα αυστραλέζικα Όσκαρ). Όσο και να διαφωνεί κάποιος με τις ιδεολογικές επιλογές του Γκίμπσον, ο Ντος υπήρξε ένας «άγγελος» με σάρκα και οστά στη μέση ενός παράλογου σφαγείου και δεν έκανε τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα κατορθώματα που περιγράφει η ταινία. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Και προσοχή μη σας πιτσιλίσει το αίμα, όπως στα Πάθη του Χριστού του ίδιου σκηνοθέτη.

Διανομή: Σπέντζος Φιλμς

Στις αίθουσες από 10.11.16