Fantastic Beasts and Where to Find them – Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 133 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: David Yates

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Gemma Chan, Ezra Miller, Colin Farrell, Katherine Waterston, Zoë Kravitz, Ron Perlman, Samantha Morton, Dan Fogler, Jon Voight, Carmen Ejogo, Alison Sudol, Christine Marzano, Chloe de Burgh, Lucie Pohl, Ronan Raftery και ο Johnny Depp.

Υπόθεση: Ξαναβρισκόμαστε στο μαγικό σύμπαν της J.K.Rowling, αυτή τη φορά πηγαίνοντας από το Hogwarts στη Νέα Υόρκη του 1926, όπου από τη μια βρίσκεται ένας καλά κρυμμένος κόσμος μάγων και από την άλλη μια φανατική φατρία ‘Αμαγων (Μαγκλς), οι Δεύτεροι Σαλεμαίοι, που σκοπό έχουν να ξεσκεπάσουν και να εξολοθρεύσουν τη μαγεία. Μέσα σ αυτόν τον άτυπο πόλεμο, κάποιος αφήνει ένα μονοπάτι καταστροφής στους δρόμους της πόλης, απειλώντας να εκθέσει την κοινότητα των μάγων ενώ ταυτόχρονα έχει εξαφανισθεί ο πανίσχυρος, σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ αφού έχει σκορπίσει το χάος στην Ευρώπη.

Χωρίς να γνωρίζει τα παραπάνω, καταφθάνει ο Νιουτ Σκαμάντερ που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, για την έρευνα και διάσωση μαγικών πλασμάτων, μερικά από τα οποία φυλάσσονται με ασφάλεια στην απαρατήρητη μαγική, δερμάτινη βαλίτσα του. Όταν ο ανυποψίαστος Άμαγος Τζέικομπ Κοβάλσκι ελευθερώνει κατά λάθος ορισμένα από τα ζώα του Νιουτ σε μια πόλη που είναι ήδη σε ένταση, τα πράγματα θα πάρουν μια ανησυχητική τροπή, καθώς ο Πέρσιβαλ Γκρέιβς, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας των Μάγων στο MACUSA (Κογκρέσο Μαγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) αρχίζει να υποψιάζεται όχι μόνο τον Νιουτ αλλά και την πρώην ερευνήτρια και σύμμαχο του Νιουτ, την Τίνα. Ο Νιουτ και οι φίλοι του συγκροτούν μια ομάδα που θα προσπαθήσει να μαζέψει τα χαμένα ζώα, χωρίς να φαντάζονται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με σκοτεινές δυνάμεις που επιδιώκουν να οδηγήσουν τον κόσμο των Μάγων και των Άμαγων στα πρόθυρα του πολέμου.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Έντι Ρεντμέιν («The Theory of Everything», «The Danish Girl») πρωταγωνιστεί ως ο Μαγικοζωολόγος Νιουτ Σκαμάντερ, ενώ στην σκηνοθεσία συναντούμε και πάλι τον Ντέιβιντ Γέιτς, σκηνοθέτη που διεκπεραίωσε τις ιστορίες των τεσσάρων τελευταίων ταινιών «Χάρι Πότερ». Η φαντασία της J.K.Rowling επεκτείνεται σε νέους μαγικούς τόπους, στην πρώτη της σεναριακή δουλειά που συνδέει τον κόσμο του Χάρι Πότερ με έναν άλλο κόσμο σε μια άλλη εποχή. Συνδετικός κρίκος είναι ένας ονειροπαρμένος μαθητευόμενος μάγος, διωγμένος από το Hogwarts λόγω ενός ατυχήματος που προκάλεσε, που ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη της ποτοαπαγόρευσης για να μαζέψει φανταστικά πλάσματα με την απύθμενη βαλίτσα του. Υπέροχα αλλοπαρμένος ο Έντι Ρέντμειν δημιουργεί μια αξέχαστη και εντελώς ιδιόμορφη κινηματογραφική περσόνα που μάλλον θα βρίσκεται μαζί μας για αρκετό καιρό. Εξίσου όμως φανταστικός είναι και ο, κυρίως θεατρικός comedian, Νταν Φόγκλερ που ερμηνεύει τον παχουλό φούρναρη που βυθίζεται κατά λάθος στον μαγικό κόσμο, κάτι που του βγαίνει σε καλό τελικά…

Φανταστικά εφέ, αντάξια του τίτλου, μεγάλη έμπνευση στη δημιουργία των πλασμάτων (βλέπετε αναλυτικά παρακάτω), αλληγορική διάθεση της Rowling που σχολιάζει τη σύγχρονη άνοδο της μισαλλοδοξίας και του φόβου αλλά και κάπως flat η σκηνοθετική προσέγγιση που απλά διεκπεραιώνει το μυστικιστικό όραμα της σεναριογράφου. A writer’s film τελικά… 

Η ταινία παρουσιάζει μια σειρά εντελώς ιδιόμορφων μαγικών πλασμάτων, μερικά από τα οποία περιγράφονται παρακάτω 

Μπαουτράκλ

Ο Μπαουτράκλ μοιάζει με κλαδάκι και κάποιες φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον, καθώς είναι μικρόσωμος και μπορεί να αναμειχθεί με οποιοδήποτε φύλλωμα. Φτάνει το πολύ τα είκοσι εκατοστά σε ύψος και είναι ολόιδιος με κοτσάνι δέντρου με ρίζες, με λίγα φύλλα και δυο μικρά, καστανά μάτια. Ο Νιουτ έχει τουλάχιστον έξι από αυτά τα μικρά πλάσματα που τα λένε Πίκετ, Τάιτους, Φιν, Πόπη, Μάρλοου και Τομ. Δεν μπορεί όμως να κρύψει την προτίμηση του για τον Πίκετ, τον οποίο και κρατάει στην τσέπη του πανωφοριού του. Ο Μπαουτράκλ που τρέφεται με έντομα είναι ένα ειρηνικό και εξαιρετικά ντροπαλό πλάσμα. 

Νίφλερ

Το κατεργάρικο Νίφλερ είναι μικρό, μαλλιαρό και μαύρο, με μια μακριά, στρογγυλεμένη μουσούδα. Μοιάζει με διασταύρωση τυφλοπόντικα με ορνιθόρυγχο πλατύποδα. Με μια ανεξέλεγκτη αδυναμία προς οτιδήποτε γυαλιστερό, αυτό το ερευνητικό, αλλά απίστευτα γρήγορο και ευέλικτο μικρό τερατάκι θα βουτήξει ή θα κλέψει οποιοδήποτε γυαλιστερό αντικείμενο βρεθεί στο διάβα του. Το Νίφλερ αποθηκεύει τους θησαυρούς του στο μάρσιπο της κοιλιάς του, που έχει περισσότερο χώρο απ’ ότι μπορεί να φαίνεται δυνατό. Παρότι πράο, ακόμη και στοργικό, το Νίφλερ μπορεί να καταστρέψει τα πάντα κυνηγώντας λαμπερά αντικείμενα, γι αυτό, μια μικρή συμβουλή: δεν είναι και το καταλληλότερο κατοικίδιο. 

Πουλί της Βροντής

Τo Πουλί της Βροντής (Θάντερμπερντ) είναι ένα μεγάλο, μεγαλοπρεπές ιπτάμενο πλάσμα, γηγενές στο ξηρό κλίμα της Αριζόνας. Το κεφάλι του θυμίζει αετό ή στον κόσμο των μάγων αυτό ενός Ιππόγρυπα. Τα δυνατά φτερά του λαμπυρίζουν σε διάφορα σχέδια, και το φτερούγισμα του μπορεί να προκαλέσει καταιγίδες. Τα Πουλιά της Βροντής μπορούν επίσης να διαισθανθούν τον κίνδυνο. Αφού διέσωσε ένα Θάντερμπερντ από λαθρέμπορους στην Αίγυπτο, ο Νιουτ τον ονόμασε Φρανκ και του υποσχέθηκε πως θα τον γυρίσει στο φυσικό του περιβάλλον, στην Αριζόνα. Δυστυχώς, ένα από τα πόδια του Φρανκ φέρει σημάδια πληγών από αλυσίδες. Η ευγνωμοσύνη του όμως για τον Νιουτ που τον έσωσε είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. 

Ξαφνικό Κακό

Το ατυχώς ονομαζόμενο Ξαφνικό Κακό μοιάζει με διασταύρωση ανάμεσα σε ερπετό και τεράστια πεταλούδα. Όταν αναπαύεται, ζει μέσα σε ένα πράσινο ακανθώδες κοκούν. Αλλά όταν απλώνει τα πολύχρωμα, αιχμηρά φτερά του, είναι περίεργα όμορφο. Μπορεί να γίνει επικίνδυνο, καθώς έχει την ικανότητα να ρουφάει μυαλά, αλλά επίσης, αν αραιωθεί σωστά, το δηλητήριο του μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο για να σβήσει κακές αναμνήσεις. 

Εράμπεντ

Μεγαλόσωμο ζώο που ζει στην Αφρική, ο Εράμπεντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα φανταστικά πλάσματα του Νιουτ, παρά την φιλική και παιχνιδιάρικη φύση του. Με το σουβλερό του κέρατο στη μύτη, το αδιαπέραστο δέρμα του και την μακρόστενη ουρά, σκληρή σαν σχοινί, από μακριά μοιάζει αρκετά με ρινόκερο… μέχρι να παρατηρήσεις πως το κέρατο του λάμπει και είναι αρκετά μεγαλύτερο. Το αδιαπέραστο δέρμα του μπορεί να αποκρούσει τα περισσότερα ξόρκια και μάγια, και το κέρατο του ρύγχους του περιέχει ένα θανάσιμο υγρό που προκαλεί έκρηξη σε οτιδήποτε διαπεράσει.  Ο Νιουτ έχει στην κατοχή του ένα θηλυκό Εράμπεντ, που είναι δυστυχώς σε περίοδο ζευγαρώματος και αναζητάει ταίρι. 

Ντεμιγκάιζ

Ο Ντεμιγκάιζ είναι ένα πρωτεύον θηλαστικό που μοιάζει με ασημένιο ουραγκουτάγκο με μεγάλα μελαγχολικά μαύρα μάτια. Έχει την ικανότητα να γίνεται αόρατο κατά βούληση, όταν νιώθει απειλή. Έχει ενόραση, έτσι ο μόνος τρόπος για να το πιάσεις είναι να κάνεις κάτι εντελώς απρόσμενο. Ο Ντεμιγκάιζ είναι ένα ειρηνικό πλάσμα, αλλά δαγκώνει άσχημα, όταν τον προκαλούν ή νιώσει απειλή. Δυστυχώς για τον Ντεμιγκάιζ, το μακρύ, ασημένιο κι απαλό σαν μετάξι τρίχωμα του θεωρείται μεγάλης αξίας, επειδή οι τρίχες του μπορούν να υφανθούν μέσα σε Αόρατους Μανδύες. 

Όκαμι

Το Όκαμι είναι ένα δίποδο, φτερωτό πλάσμα με μακρύ φιδίσιο σώμα, που μοιάζει με διασταύρωση δράκου και πουλιού. Εκκολάπτεται από αυγά,  τα οποία έχουν τσόφλια από καθαρό, φίνο ασήμι και αξίζουν μια περιουσία. Το Όκαμι είναι εξωτικό πλάσμα της Άπω Ανατολής και της Ινδίας, και το μέγεθος της κατοικίας του είναι σημαντικό, καθώς είναι ένα πλάσμα χώρο-αναπτυσσόμενο… δηλαδή μεγαλώνει και μικραίνει ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.  

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 17.11.16