23 μέρες πριν τα Χριστούγεννα στις κινηματογραφικές αίθουσες

Ο Δεκέμβρης έκανε ποδαρικό στις αίθουσες με 6 νέες ταινίες και μια ένδοξη επανέκδοση. Ε ναι λοιπόν! Αυτή τη βδομάδα δεν είχαμε 10 νέες ταινίες ως συνήθως! Αγαπητοί διανομείς προσέξτε μην αρχίσουμε να παρουσιάζουμε συμπτώματα στέρησης!

Η Νικόλ Κίντμαν σε μια ακόμη καλή φετινή εμφάνιση, επιστρέφει στην πατρίδα της με το Lion και υιοθετεί ένα απίστευτα χαρισματικό παιδάκι από την Ινδία που το μεγαλώνει με αγάπη μαζί με το σύζυγό της. Το παιδάκι ως ενήλικος πια αναζητά τις ρίζες του και την αληθινή του μητέρα. Ετοιμάστε χαρτομάντηλα για μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες της χρονιάς (περισσότερα εδώ).

Ένα άλλο, επίσης υιοθετημένο, κοριτσάκι μεγαλώνει στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αργεντινή λίγο πριν τη πτώση της χούντας το 1983. Η θετή μητέρα του αρχίζει να υποψιάζεται τα χειρότερα για την τύχη των πραγματικών γονιών του και η έρευνά της θα την φέρει μπροστά στα εγκλήματα του καθεστώτος. Η Επίσημη Ιστορία (La Historia Oficial) είναι μια διάσημη, τιμημένη με το ξενόγλωσσο Oscar, ταινία του 1985, σε ψηφιακή επανέκδοση (βλέπετε εδώ).

Σε έναν άλλο φανταστικό παράλληλο κόσμο μια θρυλική βρικόλακας η Selene παλεύει με βαμπίρ και lycans για να προλάβει την αιματοχυσία στο 5ο μέρος του πάντα ατμοσφαιρικού Underworld με υπότιτλο Blood Wars (εδώ)

Επιστρέφοντας στα δικά μας συναντάμε την εθνική μας αφασία σε μορφή «τρελής κωμωδίας» α λα Hangover στο The Batchelor. Πολυπληθές καστ και χαβαλές. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Προβάλλονται επίσης: 

CitizenFour– Έντουαρντ Σνόουντεν CitizenFour (ΗΠΑ/Γερμανία/Βρετανία 2014, 114’ Διανομή: Neo Films)

Σκηνοθεσία: Laura Poitras

Το θρυλικό ντοκιμαντέρ που προέκυψε μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν επιτέλους και στις ελληνικές οθόνες (σε περιορισμένη διανομή). Βραβευμένο με Oscar, BAFTA, Independent Spirit και με δεκάδες άλλες διακρίσεις, αποτέλεσε ένα θρίαμβο του πολιτικού κινηματογράφου καθώς ξετυλίγει με μορφή θρίλερ τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ, λίγο πριν τη διαφυγή του στη Ρωσία. Ένα υπόδειγμα αποκαλυπτικού ντοκουμέντου.

 

 

Ucitelka – Η δασκάλα (Σλοβακία/Τσεχία 2016, 102’  Διανομή: Rosebud.21)

Σκηνοθεσία: Jan Hrebejk

Με τους: Éva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni, Tamara Fischer

Μπρατισλάβα, δεκαετία του ’80. Μία φαινομενικά ευχάριστη και καλόκαρδη δασκάλα μπαίνει στην καινούρια της τάξη και συστήνεται στους μαθητές της. Όταν έρθει η δική τους ώρα να συστηθούν, η δασκάλα τούς ζητά να αναφέρουν επίσης τι δουλειά κάνουν οι γονείς τους. Ανάλογα με την επαγγελματική θέση του καθενός, η δασκάλα θα αρχίσει να ζητά χάρες και να χειραγωγεί τους ενήλικες και τα παιδιά για το προσωπικό της συμφέρον. Ποιος, εξάλλου, θα καταγγείλει μια γυναίκα με τόσο στενούς δεσμούς με το κυρίαρχο κομμουνιστικό κόμμα;

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Γιαν Χρεμπέκ, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες της Τσεχίας, επιστρέφει με μια αιχμηρή ματιά στο πρόσφατο παρελθόν, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι για την εξαιρετική πρωταγωνίστρια.

 

Και η λίστα των νέων ταινιών συμπληρώνεται με ένα κλειστοφοβικό θρίλερ: 

Shut in – Εγκλωβισμένη (Καναδάς/Γαλλία 2016, 91’  Διανομή: Σπέντζος Φιλμ)

Σκηνοθεσία: Farren Blackburn

Με τους: Naomi Watts, Oliver Platt, Charlie Heaton, Jacob Tremblay.

Μια παιδοψυχολόγος που πρόσφατα έχασε τον άντρα της, ζει σε μία απομονωμένη εξοχική κατοικία στην Νέα Αγγλία. Εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι εξαιτίας μιας χειμωνιάτικης καταιγίδας, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να σώσει ένα μικρό αγόρι προτού αυτό εξαφανιστεί για πάντα.

Θρίλερ μυστηρίου και αποκαλύψεων με την πάντα επαρκή Ναόμι Γουότς και το παιδί θαύμα από το Room.

 

Συνεχίζονται επίσης (με σχετική επιτυχία) και δύο μικρές ταινίες animation για παιδιά.

 

Ozzy – Τρεχάτε Ποδαράκια μου (Ισπανία/Καναδάς 2016, 90΄ Διανομή: Tanweer)

Σκηνοθεσία: Alberto Rodriguez (με συνσκηνοθέτη τον Nacho La Casa)

Ο Όζι, ένα φιλικό και καλόκαρδο μπιγκλ θα δει την ειδυλλιακή του ζωή να αναστατώνεται, όταν η οικογένεια του αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Καθώς δεν μπορούν να τον πάρουν μαζί, η οικογένεια συμβιβάζεται με την αμέσως καλύτερη επιλογή, μια πανσιόν πολυτελείας για σκύλους, το Γάργαρο Ρυάκι που όμως αποδεικνύεται απλή συγκάλυψη, μια πραγματική φυλακή για σκύλους, που διοικείται από ένα μοχθηρό ιδιοκτήτη.

Animation Ισπανικής παραγωγής σε συνεργασία με Καναδικά studio. Υπάρχει λοιπόν ψωμί σήμερα στο χώρο του animation και πέρα από το Χόλιγουντ. Η ταινία απευθύνεται αποκλειστικά στο παιδικό κοινό και συνάντησε απρόσμενη επιτυχία την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της. Προβάλλεται αποκλειστικά μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.

 

 

Get Squirrely – Το κυνήγι των χαμένων βελανιδιών (ΗΠΑ 2015, 83΄ Διανομή: Odeon)

Σκηνοθεσία: Ross Venokur

Ο Φράνκι, ένας κουλ σκίουρος με μοναδική αίσθηση του στυλ, αποφυλακίζεται από τον Ζωολογικό Κήπο Υψίστης Ασφαλείας και μαθαίνει πως το δάσος στο οποίο μεγάλωσε, βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο. Μία εταιρεία κατακλέβει τους καρπούς, με μοχθηρούς σκοπούς, και ο Φράνκι είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει την κατάσταση, αλλά αυτό σημαίνει πως ρισκάρει να χάσει την αγάπη της ζωής του.

Παιδικό animation που προβάλλεται αποκλειστικά μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά.

 

Προβάλλονται ακόμη:

Ανάμεσα σε πολλές ταινίες που συνεχίζονται με επιτυχία, να επισημάνουμε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ-φιλμικό δοκίμιο του Νίκου Γραμματικού «Μήδεια, κρείσσων των εμών βουλευμάτων» (περισσότερα εδώ) αλλά και το ντοκιμαντέρ για τον ιδιόρρυθμο Σεργκέι Πολούνιν «Ο Χορευτής» (περισσότερα εδώ). 

 

Και από Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ;

Πρώτο και καλύτερο αριβάρει το Arrival. Η νέα ταινία του σπουδαίου Ντενί Βιλνέβ με την Amy Adams ήδη φιγουράρει στις λίστες των καλύτερων ταινιών της χρονιάς (National Board of Review, Critics’ Choice Awards). Η επιστημονική φαντασία περνάει από το μαγικό φακό του Καναδού δημιουργού, φέρνοντας ένα Contact για τον 21ο αιώνα που θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό τη φετινή σεζόν.

Η Οδύσσεια (LOdyssee) είναι ένα θαλασσινό έπος βασισμένο στη ζωή και το έργο του θρυλικού ωκεανολόγου Ζακ Ιβ Κουστό, με τον Λαμπέρ Ουιλσόν στον ομώνυμο ρόλο. Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παραγωγές όλων των εποχών διηγείται τις θεαματικές περιπέτειες του ωκεανογραφικού σκάφους Καλυψώ και τις έρευνες της διάσημης οικογένειας.

Οι Εξομολογήσεις (Le Confessioni) του Ρομπέρτο Αντό μας μεταφέρουν σε μια διεθνή οικονομική διάσκεψη που διεξάγεται σε ένα πολυτελές Γερμανικό resort, όπου ο Διευθυντής του ΔΝΤ έχει κάλεσει μεταξύ άλλων και έναν διάσημο Ιταλό μοναχό-φιλόσοφο-συγγραφέα, με σκοπό…να τον εξομολογήσει! Μια εκπληκτική, πρωτότυπη και απίστευτα σαρκαστική κωμωδία παραλόγου με τον Τόνι Σερβίλο να κεντάει στο ρόλο του κοσμοκαλόγερου.

Το Αμερικάνικο Ειδύλλιο (American Pastoral) είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιούαν Μαγκρέγκορ και μεταφέρει στην οθόνη ένα σπουδαίο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ. Η Αμερική των 50s & 60s με την μεταπολεμική αφθονία, τις ανισότητες, το Βιετνάμ και το τέλος των ψευδαισθήσεων σε μια χορταστική αν και κάπως αργή ταινία.

Το Creepy είναι η νέα ταινία του Γιαπωνέζου στιλίστα Κιγιόσι Κουροσάουα. Αστυνομικό θρίλερ με πολλή ατμόσφαιρα αλλά και αρκετά σκοτεινά σημεία που βλέπεται με ενδιαφέρον.

Η Τζένιφερ Άνιστον επιστρέφει ως σκληρή executive με το Office Christmas Party, την ετήσια Χριστουγεννιάτικη Κομεντί παραγωγής Χόλιγουντ.

Με κάποια καθυστέρηση θα προβληθεί επίσης η περσινή ταινία του Κώστα Ζάπα «Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη», μια ταινία γυρισμένη πάντα με την ιδιαίτερη «δογματική» αισθητική του δημιουργού της και ενώ ήδη ετοιμάζεται σε διεθνή παραγωγή η κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματός του Frankenstein Rec.

 

Να σημειώσουμε ότι από 15 Δεκεμβρίου έρχεται το βαρύ πυροβολικό: Από τη μια το Rogue One που συνεχίζει τη saga του Star Wars και από την άλλη η νέα, θαυμάσια, κομεντί του Θοδωρή Αθερίδη, οι Τέλειοι Ξένοι, πιστό remake της ομώνυμης Ιταλικής κομεντί.