Kollektivet - Το Κοινόβιο

Παραγωγή: Δανία/Σουηδία/Ολλανδία - 2016 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg

Πρωταγωνιστούν: Ulrich Thomsen,Trine Dyrholm, Fares Fares, Julie Agnete Vang, Lars Ranthe, Helene Reingaard Neumann, Martha Sofie Wallstrøm Hansen, Magnus Millang.

Υπόθεση: Στη δεκαετία του 70, ο Έρικ, καθηγητής πανεπιστημίου, κληρονομεί ένα πολύ μεγάλο σπίτι στα περίχωρα της Κοπεγχάγης. Μαζί με τη γυναίκα του Άννα, εκφωνήτρια ειδήσεων στην τηλεόραση, και την έφηβη κόρη τους αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί αλλά για να καταφέρουν να καλύψουν τα μεγάλα έξοδα ενός τέτοιου σπιτιού αποφασίζουν να καλέσουν φίλους τους και να δημιουργήσουν ένα κοινόβιο. Δημιουργώντας έτσι μια οικογένεια, με την ευρεία έννοια, όπως επέτρεπαν τα σκανδιναβικά ήθη της εποχής, καλούνται να ζήσουν στην πράξη το χίπικο όνειρο της κοινής συμβίωσης, με τις συναντήσεις, τις ψηφοφορίες, τα δείπνα και τα αυτοσχέδια πάρτι της. Όλα κυλούν αρμονικά μέχρι που μια ερωτική σχέση έρχεται να ταράξει τα νερά και να βάλει ολόκληρο το κοινόβιο σε δοκιμασία.

Η νέα ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, βασισμένη σε προσωπικές του νεανικές μνήμες, σκιαγραφεί με χιούμορ αλλά και με πίκρα το πορτραίτο μιας γενιάς ιδεαλιστών που νόμιζαν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Η φύση του ανθρώπου όμως είναι πολύπλοκη και σκοτεινή και ανατρέπει ισορροπίες και αξίες με τον ίδιο τρόπο που ανέτρεψε κοινωνικές συμπεριφορές αιώνων μέσα σε μια δεκαετία.

Θυμάμαι τις εποχές που στην Ελλάδα των αρχών της μεταπολίτευσης και της αυστηρής ακόμη λογοκρισίας έσκαγαν στις σινεφίλ αίθουσες τα επαναστατικών ηθών κοινωνικά ερωτογραφήματα του Βίλγκοτ Σιέμαν (Είμαι Περίεργη Κίτρινη, Είμαι Περίεργη Μπλε), σοκάροντας ακόμη το κοινό με την τότε προχωρημένη για τα δικά μας ήθη αντίληψη της σεξουαλικότητας. Σήμερα ίσως και να φαίνονταν σαν αξιοπερίεργα συμπτώματα μιας εποχής. Αυτής της εποχής στην οποία διαδραματίζεται αυτό το Κοινόβιο. Η ουσία είναι ότι πίσω από την επιχειρούμενη τότε αποδόμηση της έννοιας της οικογένειας υπήρχαν άνθρωποι που δεν τα κατάφεραν τελικά να αποβάλλουν τις παλαιές αστικές αντιλήψεις τους. Το Κοινόβιο διηγείται με ευαισθησία (αλλά και με κάποιο αδικαιολόγητο ακαδημαϊσμό) μια τέτοια ιστορία.

Από το ενδιαφέρον καστ ξεχωρίζει η, βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψήφια για Ευρωπαϊκό Βραβείο, Τρίνε Ντίρχολμ που παραδίδει ως Άννα το πορτραίτο μιας γυναίκας που προσπάθησε να ξεπεράσει κυριολεκτικά τον εαυτό της, πληρώνοντας πολύ υψηλό τίμημα.

Καλή και ενδιαφέρουσα συνολικά η ταινία του Βιντερμπεργκ, όμως δεν φθάνει επ’ ουδενί στο ύψος της πολυβραβευμένης επιτυχίας του του 2012 «Το Κυνήγι». Στο σενάριο συνεργάστηκε και ό Τομπίας Λίντχολμ, ο δημιουργός της Πειρατείας και πρόσφατα υποψήφιος για το ξενόγλωσσο Oscar για το A War.

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film

Στις αίθουσες από 15.12.16