Collateral Beauty – Κρυφή Ομορφιά

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2 

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: David Frankel

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Edward Norton   , Kate Winslet, Michael Peña, Helen Mirren, Naomie Harris, Keira Knightley, Jacob Latimore, Ann Dowd, Liza Colón-Zayas, Natalie Gold.

Υπόθεση: Ένας επιτυχημένος διαφημιστής από τη Νέα Υόρκη (Γουίλ Σμιθ) βιώνει μια προσωπική τραγωδία και ουσιαστικά αποσύρεται από τον κόσμο. Οι συνέταιροί του και φίλοι του προσπαθούν να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα καθώς τα προβλήματα στην επιχείρηση αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αυτός όμως αναζητά τις απαντήσεις που τον καίνε στο σύμπαν, γράφοντας γράμματα στην Αγάπη, τον Χρόνο και τον Θάνατο. Όταν όμως απευθύνεσαι στο σύμπαν, αυτό μπορεί και να σου απαντήσει (έστω και με λίγη εξωτερική βοήθεια). Θα του απαντήσει λοιπόν, κάνοντάς τον να αντιληφθεί πως ακόμη και η πιο βαριά απώλεια, μπορεί να αποκαλύψει στιγμές με νόημα και ομορφιά. Την κρυμμένη ομορφιά των στιγμών της ζωής μας.

6+1 superstars μαζεύτηκαν για να μας διηγηθούν ένα ρομαντικό δραματικό παραμύθι δια χειρός του δημιουργού του Ο Διάβολος φοράει Πράντα. Είναι Χριστούγεννα, είναι όλοι τυλιγμένοι σε όμορφα χρωματιστά πουλόβερ, όμως στη ψυχή του ήρωά μας φωλιάζει ο πόνος και το σκοτάδι. Μα εδώ είναι Μανχάταν δεν είναι παίξε γέλασε και τα θαύματα συμβαίνουν μόλις στρίψεις τη γωνία.

Η θεραπεία της ψυχής και το ξεπέρασμα μιας τραγωδίας είναι ένα υπέροχο θέμα που θα μπορούσε να δώσει μια όμορφη Ευρωπαϊκή (άντε Βρετανική) ταινία. Το Χόλιγουντ όμως έχει συνήθως διαφορετική γνώμη και προτιμά την αμπελοφιλοσοφική μέθοδο ψυχοθεραπείας. Καθένας με τον τρόπο του.

Δεν ξέρω τι κρυφή ομορφιά είδαν οι σταρ που πρωταγωνιστούν σ αυτό το συνθετικό φιλμ βγαλμένο λες από σελίδες κάποιου οδηγού τύπου how to…,εγώ είδα απλά έναν πρωταγωνιστή (Γουίλ Σμιθ) να παραπαίει ερμηνευτικά, έναν συμπρωταγωνιστή (Έντουαρντ Νόρτον) να φαλτσάρει σαν γάτα που της πατάνε την ουρά και το υπόλοιπο καστ απλά να επιβιώνει. Μόνο η Dame Έλεν Μίρεν στέκεται αξιοπρεπώς, δίνοντας ζωή στο ρόλο του Θανάτου… Αλλά μιλάμε για Dame, όχι αστεία.

Σκηνοθετικά άνισο και σεναριακά ρηχό δεν σώζεται με κανένα κλισέ όσο καλά και να τα χρησιμοποιεί. Το χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις κοινό θα διασκεδάσει στα κωμικά σημεία του φιλμ, ίσως και να συγκινηθεί αν είναι του «αμερικάνικου» θεάματος. Οι υπόλοιποι θα πάθουν υπεργλυκαιμία. Κρίμα, πολύ κρίμα.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 22.12.16