Μέρες γιορτινές στις κινηματογραφικές αίθουσες

Έφθασε επιτέλους η χριστουγεννιάτικη εβδομάδα και έφερε μαζί της γιορτινά και ακλόνητα κινηματογραφικά χαρτιά! 

Πρώτα η πολυσυζητημένη «Ρόζα της Σμύρνης» που είναι εδώ για να γεμίσει το κοινό με νοσταλγία για χαμένους έρωτες και μυστικά θαμμένα στη μικρασιατική καταστροφή. Το θέμα παραμένει ζωντανό ακόμη κι αν έχουν περάσει 90 τόσα χρόνια από τότε και θριαμβεύει κατά καιρούς στις Θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Εξάλλου μια ματιά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα θα μας κάνει να συμφωνήσουμε ότι μόνο αδιάφορο και ντεμοντέ δεν το λες. Τώρα το αν θα έχει πετύχει τους στόχους του ο Γιώργος Κορδέλλας, σκηνοθέτης της τηλεοπτικής Αναστασίας και λοιπών σήριαλ, μένει στο κοινό να το διαπιστώσει αφού η ταινία δεν παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική προβολή, πλην εξαιρέσεων.   

ΙΝΦΟ

Η Ρόζα της Σμύρνης (Ελλάδα/Τουρκία 2016, 97’ Διανομή: Feelgood Entertainment)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας

Με τους: Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου, Πέτρο Λαγούτη, Γιουλίκα Σκαφιδά.

Σμύρνη 1922: Η Ρόζα, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα. Aθήνα 1987: H Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη) ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) κουβαλώντας ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας), ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν και να γεννηθεί μια καινούργια.

 

Αντίπαλο δέος στο ελληνικό δράμα, ένα ονειρεμένο ρομαντικό ποίημα που ζωντανεύει την ένδοξη εποχή του μιούζικαλ. Ο νεαρός δημιουργός του Whiplash  Ντέμιεν Σαζέλ έκανε το θαύμα του με το La La Land και όπως λένε πολλοί θα είναι ο θριαμβευτής των φετινών Oscar. Μια ταινία που δεν χάνουμε για κανένα λόγο, έτσι; Περισσότερα εδώ. Κανένα θαύμα όμως δεν σώζει τη δραματική κομεντί της εορταστικής περιόδου, την «Κρυφή Ομορφιά», με ένα all star cast να αγωνίζεται να ζωντανέψει ένα επίπεδο και άψυχο σενάριο. Η πιο άστοχη ερμηνεία του Γουίλ Σμίθ; Συμβαίνουν κι αυτά. Περισσότερα εδώ

Χριστούγεννα όμως χωρίς animation γίνονται;  Αμ δεν γίνονται! Όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία ολοκαίνουργια φιλμ προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν το μαγικό τους κόσμο. Καλύτερη βέβαια η πολυβραβευμένη «Κόκκινη Χελώνα», ένα ευαίσθητο ζωγραφισμένο στο χέρι φιλμ με οικολογικές ανησυχίες και πολύ μυστικισμό (βλέπετε εδώ).

Ακολουθεί από κοντά η νέα πολύχρωμη μουσική πανδαισία της Disney, η δυναμική «Βαϊάνα» που θα ενθουσιάσει τις μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα το κοριτσίστικο κοινό. Girl power, εξωτικό στόρι και υπέροχα τραγούδια που στην ελληνική βερσιόν αποδίδουν ο Stavento και η Μαρίνα Σάττι (περισσότερα εδώ). Με γαλλική φινέτσα και άρωμα Παρισιού του 19ου αιώνα έρχεται η τρισδιάστατη «Μπαλαρίνα και ο Μικρός Εφευρέτης», γαλλικό καρτούν που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Χόλιγουντ και μάλλον θα ενθουσιάσει το ανήλικο κοινό που θα το προτιμήσει.

ΙΝΦΟ

Ballerina - Η μπαλαρίνα και ο μικρός εφευρέτης (Γαλλία/Καναδάς 2016, 89΄ Διανομή: Odeon)

Σκηνοθεσία: Eric Summer & Éric Warin

Η Φελίσια είναι ένα νεαρό ορφανό κορίτσι από τη Βρετάνη, που έχει μόνο ένα πάθος: το χορό. Με τον καλύτερό της φίλο, Βίκτορ, που ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος εφευρέτης, θα σκεφτούν ένα απίστευτο σχέδιο για να δραπετεύσουν από το ορφανοτροφείο τους και να φτάσουν στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, όπου ο Πύργος του Άιφελ είναι ακόμα υπό κατασκευή. Η Φελίσια θα πρέπει να δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής της και να μάθει από τα λάθη της, για να εκπληρώσει το πιο τρελό της όνειρο: να γίνει πρίμα μπαλαρίνα στην Όπερα του Παρισιού.

Προβάλλεται αποκλειστικά μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά και σε 3D. 

 

Πέρα από αυτές τις τρεις νέες ταινίες συνεχίζονται με επιτυχία κι άλλες animation ταινίες: Sing, Ευχούληδες, Ozzy, Get Squirrely… Διαλέξτε και πάρτε. Συνεχίζονται ακόμη ταινίες όπως Rogue One, Arrival, Όταν ξέσπασε η βία, Ο Πιστός, Σύμμαχοι, Το Κοινόβιο, Φανταστικά Ζώα και βέβαια τα πρόσφατα ελληνικά σουξέ Τέλειοι Ξένοι και Bachelor.

Από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, θα προστεθούν στο ρόστερ το θεαματικό «Σινικό Τείχος» του Ζανγκ Γιμού με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον και το sci fi διαστημικό ντουέτο για δύο «Passengers». Επίσης θα δούμε την «Χορεύτρια» που διηγείται την αληθινή ιστορία της Λόι Φούλερ, πρωτοπόρου δημιουργού χορευτικών light show στο Παρίσι του 1900 αλλά και τη συνέχεια της σουρεαλιστικής αυτοβιογραφίας του Χιλιανού Αλεχάντρο Γιοντορόβσκι με τίτλο «Ποίηση χωρίς τέλος» (και όσοι γνωρίζουν ανυπομονούν)…