Nocturnal Animals – Νυκτόβια Πλάσματα

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 116 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * *

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Tom Ford

Πρωταγωνιστούν: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Jena Malone, Isla Fisher,  Ellie Bamber, Armie Hammer, Karl Glusman, Robert Aramayo και οι Laura Linney,  Andrea Riseborough και  Michael Sheen.

Υπόθεση:  H Σούζαν (Έιμι Άνταμς), πλούσια και διάσημη επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης στο Λος Άντζελες, είναι παντρεμένη σε δεύτερο γάμο με τον ωραίο πλην ψυχρό και απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ) που συνεχώς ταξιδεύει για «μπίζνες». Ένα βράδυ που επιστρέφει μόνη στο σπίτι, βρίσκει ένα πακέτο από τον πρώην σύζυγό της τον συγγραφέα Έντουαρντ (Τζέικ Τζίλενχαλ), τον οποίο δεν έχει ξαναδεί επί 19 ολόκληρα χρόνια μετά το διαζύγιο.  Το «δώρο» περιέχει το χειρόγραφο του πρώτου μυθιστορήματός του με τίτλο «Νυκτόβια Πλάσματα» και με ιδιόχειρη αφιέρωση. Η Σούζαν  ξεκινά την ανάγνωση και σταδιακά χάνεται στον κόσμο του Τόνι, καθηγητή μαθηματικών που αποφασίζει με την γυναίκα του και την κόρη του να ταξιδέψουν νύχτα με το αυτοκίνητό τους μέσα από τις ερημιές του Τέξας. Όμως στη διαδρομή, μια σαδιστική συμμορία τους κλείνει το δρόμο και απαγάγει γυναίκα και κόρη…

«Όταν αγαπάς δεν εγκαταλείπεις» λέει το tagline της δεύτερης ταινίας του Τομ Φορντ, επτά χρόνια μετά το συγκλονιστικό του ντεμπούτο με το «Ένας Άντρας Μόνος» («A Single Man»). Γιατί αν εγκαταλείψεις, οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Διασκευάζοντας ελεύθερα ένα λαϊκό μυθιστόρημα του 1993 («Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ) ο Τομ Φορντ, ο διασημότερος Τεξανός μετά (ίσως και πριν) τον Μάθιου Μακόναχι, γίνεται ακόμη μια φορά συνώνυμος του στιλ, όπως και σε όποιον άλλο τομέα έχει εντρυφήσει.

Το στιλ, όχι όμως χωρίς ουσία, είναι ο πρωταγωνιστής και σε αυτό το αφηγηματικό δίπτυχο που στάζει αίμα, ερωτισμό και εκδίκηση, ξεκινώντας από ένα περίτεχνο σενάριο που ξετυλίγει τον ψυχισμό μιας Τεξανής κληρονόμου που πληρώνει υψηλό συναισθηματικό τίμημα για τις νεανικές (και καθαρά ταξικές) επιλογές της. Από τη μια η βαρετή, σχεδόν θλιβερή ζωή στους κύκλους του hi tech καλλιτεχνικού κόσμου του Λ.Α., με όλα σχεδόν τα πλάνα να είναι νυχτερινά και με τα αντικείμενα της τέχνης να αναπαριστούν εκκωφαντικά την αποκρουστική παραμόρφωση των σύγχρονων μεγαλοαστικών αξιών. Από την άλλη ο τραχύς και απειλητικός κόσμος ενός μυθιστορηματικού Τέξας που κρύβει βία, κίνδυνο και φονικά ένστικτα. Αυτός ο κόσμος εισβάλλει στη βαρετή ζωή της επιμελήτριας ως έργο τέχνης που βιώνεται με καταλυτικά αποτελέσματα, αφού κάθε σελίδα του της φέρνει μνήμες από την προηγούμενη ζωή της που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του θεατή παράλληλα με την αφήγηση του βιβλίου.

Η ερωτική εκδίκηση ως έργο τέχνης λοιπόν και οι ταξικές διαφορές ως αξεπέραστο εμπόδιο για την ερωτική αρμονία γίνονται βασικά συστατικά σε μια ταινία που ίσως και να έχουμε ξαναδεί όσον αφορά το θέμα αλλά που κερδίζει πόντους τόσο λόγω των εμφανών αναφορών στον Ντέιβιντ Λίντς του Blue Velvet, της σεναριακής πρωτοτυπίας της και της άψογης εμφάνισης της σε επίπεδο φωτογραφίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και ατμοσφαιρικής μουσικής (του εξαιρετικού κυρίου Άμπελ Κορζενιόφσκι).

Όσο για τις ερμηνείες είναι όλες αλάνθαστες με επικεφαλής την ακόμη μια φορά φέτος υπέροχη Έιμι Άνταμς που ζωγραφίζει συναισθήματα με το βλέμμα της. 

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ της Βενετίας και τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες (για σκηνοθεσία, σενάριο και για τον Άαρον Τέιλορ Τζόνσον στον β’ ρόλο του τεξανού serial killer). Πολύ πιθανόν να ακούσουμε για αυτήν και στα Oscar.

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 05.01.17

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Μετά από τη δεύτερη φορά που παρακολούθησα την ταινία, έχω να προσθέσω ένα βαθύ θαυμασμό τόσο για τη σκηνοθετική όσο κυρίως για τη σεναριακή μαεστρία του πολυτάλαντου Τεξανού δημιουργού. Ο Τομ Φορντ μπλέκει τόσο περίτεχνα τη ζωή και την τέχνη, αντανακλώντας τις συνέπειες των πράξεων των χαρακτήρων του σε μια μυθιστορηματική αφήγηση που σωματοποιεί τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους και ξυπνά την κοιμισμένη τους συνείδηση. Η τέχνη ως εκδίκηση και αυτοθεραπεία. Υπόκλιση στο δημιουργό και ένα αστεράκι παραπάνω!