The Bye Bye Man

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2 

Είδος: Τρόμου

Σκηνοθεσία: Stacy Title

Πρωταγωνιστούν: Douglas Smith, Lucien Laviscount, Cressida Bonas, Doug Jones, Michael Trucco, Jenna Kanell, Erica Tremblay, Marisa Echeverria, Cleo King

Εμφανίζονται ως guest stars οι Faye Dunaway & Carrie-Anne Moss.

Υπόθεση: Όταν ο Έλιοτ, η Σάσα και ο Τζον μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, είναι έτοιμοι να ζήσουν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους. Ο πανέξυπνος αλλά ανασφαλής Έλιοτ (Ντάγκλας Σμιθ),  η πανέμορφη και ευαίσθητη φίλη του, Σάσα (Κρεσίντα Μπόνας), και ο έξαλλος αλλά καλοπροαίρετος φίλος τους, Τζον (Λουσιέν Λάβισκαουντ), μετακομίζουν μαζί στο πρώτο τους σπίτι. Σύντομα όμως ανακαλύπτουν ότι το σπίτι οδηγεί στα απομεινάρια του The Bye Bye Man, μιας υπερφυσικής δύναμης που τρομοκρατούσε τα ανυποψίαστα θύματά του δεκαετίες νωρίτερα. Αυτός χρησιμοποιεί τη φίλη τους, Κιμ (Τζένα Κανέλ) ως μέσο για να τρυπώσει μέσα στο κεφάλι τους και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητά τους, οδηγώντας τους στον όλεθρο. Ανασφάλεια, παράνοια και βία αρχίζουν να τους καταλαμβάνουν, μέχρι που ο απελπισμένος Ελιοτ, αρχίζει να ερευνά το παρελθόν του Bye Bye Man, προσπαθώντας παράλληλα να μη χάσει το μυαλό του. Αυτό που μαθαίνει τελικά είναι ότι, για να το πετύχει αυτό, πρέπει να καταφέρει να διαγράψει το όνομα του Bye Bye Man από τη μνήμη όλων όσων το γνωρίζουν.

«Ούτε να το σκέφτεσαι ούτε να το λες» είναι το tagline της ταινίας, που θεωρητικά βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Η Στέισι Τάιτλ, πάλαι ποτέ independent δημιουργός του σαρκαστικού Last Supper, κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη και εικονογραφεί το σενάριο του συζύγου της Τζόναθαν Πένερ που βασίζεται στην έρευνα του Ρόμπερτ Ντέιμον Σενκ. Και οι δύο φιλοδοξούν να μας δώσουν μια αλληγορία περί εμμονών τις οποίες σωματοποιούν στην τερατώδη μορφή του κακού του τίτλου. Η εμμονή είναι ένα τέρας σαν τον αείμνηστο Candyman και παραφυλάει στα σκοτάδια σαν τον Babadook μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή να κάνει την φρικτή και καταστροφική της εμφάνιση. Οι τρεις νεαροί ήρωες ουσιαστικά είναι εξαρχής καταδικασμένοι, θύματα των σκοτεινών πλευρών του εαυτού τους. Ο αγώνας τους είναι σκληρός πλην μάταιος αφού και το σκέφτονται και το λένε.

Candyman & Babadook: δυο έξοχες ταινίες τρόμου που ανανέωσαν η καθεμία με το δικό της τρόπο το είδος και πολύ θα ήθελε να τους μοιάζει αυτή η φιλόδοξη πλην ατελής απόπειρα δημιουργίας τρομακτικής ατμόσφαιρας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω από τρεις μάλλον ατάλαντους πρωταγωνιστές και ακόμη κάτι παραπάνω από την μεταλλαγμένη λόγω πλαστικών 75χρονη Φαίη Ντάναγουαιη που συναγωνίζεται σε τρόμο τον Bye Bye Man.

Η αντιγραφή για να πετύχει πρέπει να είναι δημιουργική αλλιώς γυρίζει μπούμερανγκ! Ούτε να το σκέφτεσαι λοιπόν κυρία Τάιτλ ότι παίζεις μπάλα στην ίδια κατηγορία με τους παραπάνω. Ούτε να το λες επίσης ότι πέτυχες το στόχο σου.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι οι καλές εισπράξεις και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους λόγω χαμηλού κόστους…  

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 12.01.17