Jackie

Παραγωγή: Χιλή/Γαλλία/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Pablo Larrain

Πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt, Richard E. Grant, Caspar Phillipson, Beth Grant, John Carroll Lynch, Max Casella.

Υπόθεση: Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο Πρόεδρος Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Πρώτης Κυρίας Jackie ποτίζεται από το αίμα του καθώς η ψυχική της ισορροπία κλονίζεται από το σοκ. Ωστόσο τα γεγονότα τρέχουν και η Jackie καλείται να ξεπεράσει τις δυνάμεις της και να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, καθώς αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο που η ίδια ανακαίνισε με πολύ κόπο και να συμμετάσχει στην οργάνωση της κηδείας του άντρα της. Αυτές οι επτά μέρες μετά το φονικό θα καθορίσουν πως θα καταγραφεί στην Ιστορία η πολιτική κληρονομιά των Kennedy και είναι η Jackie εκείνη που θα το καταφέρει, περνώντας και ή ίδια στην Ιστορία…

Είναι τέλος του Νοέμβρη του 1963 στο Hyannis Port της Μασαχουσέτης, όταν φθάνει στο εξοχικό των Kennedy ο διάσημος δημοσιογράφος και συγγραφέας Theodore White για να πάρει συνέντευξη από την ψυχικά ρημαγμένη χήρα του Προέδρου, για λογαριασμό του Life. Μια συνέντευξη που πέρασε στην ιστορία…ξαναγράφοντας την Ιστορία σαν μεσαιωνικό παραμύθι με καλούς ιππότες, πριγκίπισσες και δράκους έξω από τα τείχη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως σύγχρονο Camelot (αγαπημένο musical της οικογένειας), ένα Βασίλειο που κατέρρευσε με το φόνο του Άρχοντα Kennedy. Έτσι τις οραματίστηκε η Jackie, μια Πρώτη Κυρία που είχε τη φαντασία να χτίσει το μύθο του νεκρού συζύγου της και να τον μεταδώσει σε όλη την Υφήλιο.

Ξεκινώντας από αυτή την ιστορική συνάντηση η εντυπωσιακή ταινία του Χιλιανού μετρ, που αποτελεί και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του, κτίζει ένα ψυχογράφημα μιας ιδιαίτερης γυναίκας, σκιτσάροντας το πέρασμά της από τους διαδρόμους της εξουσίας μέσα από αναδρομές στην εβδομάδα μετά το μοιραίο γεγονός αλλά και μέσα από την ανασύσταση των γεγονότων που ακολούθησαν την παλαιότερη απόφαση των Kennedy για την διακόσμηση του Λευκού Οίκου, μια (δαπανηρή) πρωτοβουλία της Jackie με την οποία έβαλε το στίγμα της στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους ο Larrain στήριξε την προσπάθεια του, και οι τρεις βρίσκονται σήμερα υποψήφιοι για το πολυπόθητο Oscar. Πρώτη και καλύτερη η ερμηνεία-φαινόμενο της Natalie Portman που ως Jackie ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην ψυχική της κατάρρευση από την τραγωδία και τους πολιτικούς ελιγμούς που απαιτούσαν από αυτήν οι περιστάσεις. Όλα αυτά τα βιώνει τυλιγμένη μέσα στα αριστουργηματικά κοστούμια της Madeline Fontaine που δίνουν το μέτρο της καταλυτικής επιρροής της Jackie στη σύγχρονη κουλτούρα του ενδύματος. Το σύνολο, ενισχυμένο με κάποιες άριστες παρουσίες στους δεύτερους ρόλους και μια ακρίβεια στην ανασύσταση της εποχής δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε το μνημειώδες σκορ της 30χρονης Mica Levi να δίνει μια αίσθηση όπερας στα τεκταινόμενα.

Μπορεί αυτή η πρώτη περίοδος της ζωής της Jackie (προ Ωνάση) να μην έχει το ίδιο ενδιαφέρον για το Ελληνικό κοινό όμως είναι τόσο ελκυστικό το πακέτο που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψουμε τις λεπτομέρειες!

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 26.01.17