A Dog’s Purpose – Ο Καλύτερος Φίλος μου

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 120 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2 

Είδος: Οικογενειακό

Σκηνοθεσία: Lasse Hallström

Πρωταγωνιστούν: Josh Gad (φωνή), Dennis Quaid, Peggy Lipton, K.J. Apa, Bryce Gheisar, Juliet Rylance, Luke Kirby, Gabrielle Rose, Michael Bofshever, Britt Robertson, Logan Miller, Kirby Howell-Baptiste, Pooch Hall, John Ortiz.

Υπόθεση: Το 1962, ο οκτάχρονος Ίθαν Μοντγκόμερι (Μπράις Γκέισαρ) και η μητέρα του (Τζούλιετ Ράιλανς) διασώζουν ένα κουτάβι golden retriever. Παρά τις αμφιβολίες του πατέρα του Ίθαν (Λιούκ Κίρμπι), η οικογένεια υιοθετεί το κουτάβι που το ονομάζουν Μπέιλι και έκτοτε ξεκινάει  η φιλία μιας ολόκληρης ζωής με τον Ίθαν που τον ταΐζει, τον βγάζει βόλτα και τον εκπαιδεύει. Καθώς ο Ίθαν φτάνει στην εφηβεία ( Κ. Τ Άπα), ερωτεύεται τη γοητευτική και τρυφερή Χάνα (Μπριτ Ρόμπερτσον), ενώ παράλληλα παραμένει αχώριστος με τον σκύλο του. Ξεκινώντας το κολλέγιο όμως, ο Ίθαν υποχρεώνεται να αφήσει πίσω τον πιστό του φίλο στο πατρικό του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο Μπέιλι μελαγχολεί και πεθαίνει.

Κι ενώ νομίζουμε ότι αυτό είναι το τέλος της σχέσης τους, ο Μπέιλι μετενσαρκώνεται και ξαναγεννιέται στο σώμα του Έλι, ενός γερμανικού ποιμενικού που δουλεύει με την αστυνομία του Σικάγο. Στη συνέχεια, ξαναγεννιέται ως σκύλος ράτσας κόργκι με το όνομα Τίνο και μετά ως αυστραλέζικος ποιμενικός με το όνομα Μπάντι.

Αν και ο Μπέιλι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ψυχή του συνεχίζει να επιστρέφει ξανά και ξανά σε νέες περιπέτειες, θα συνειδητοποιήσει ότι ο σκοπός της ζωής του είναι η επανασύνδεσή του με τον αγαπημένο του, μοναδικό φίλο, τον Ίθαν. 

Ο σκύλος είναι κατά γενική ομολογία ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ο άνθρωπος όμως είναι ο καλύτερος φίλος του σκύλου; Δύσκολη η καταφατική απάντηση αν κρίνουμε από τους βασανισμούς, τις εγκαταλείψεις και την εγωιστική κυριαρχική συμπεριφορά των ανθρώπων (ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας αυτών) μπροστά στην ανιδιοτέλεια και την αφοσίωση αυτών των ευφυών και συναισθηματικών πλασμάτων. Εγωιστική είναι και η κυρίαρχη αντίληψη του best-seller μυθιστορήματος του Γ. Μπρους Κάμερον, «A Dog’s Purpose», στο οποίο βασίζεται η ταινία. Ξεκινώντας από τον τίτλο, θεωρείται δεδομένο ότι η ύπαρξη ενός ζώου εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Και ποιος είναι αυτός κατά τον συγγραφέα; Να αφοσιωθεί και να υπηρετεί με κάθε τρόπο το αφεντικό του ακόμη κι αν χρειαστεί τέσσερις ζωές για να το πετύχει. Ο.Κ. έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Πολλοί εξάλλου φιλόζωοι κατά τα λοιπά, οδηγούνται από καθαρά εγωιστικά κίνητρα στη σχέση τους με το κατοικίδιό τους. Ας το καταπιούμε λοιπόν και ας δούμε το περιτύλιγμα.

Ο Σουηδός Λάσε Χάλστρομ θεωρητικά ξέρει από σκύλο: η ταινία που του έδωσε το διαβατήριο για το Χόλιγουντ το 1985 ήταν η «Σκυλίσια ζωή μου» ενώ το 2009 γύρισε το τρυφερό Hachiko με τον Ρίτσαρντ Γκιρ να είναι βαθιά αφοσιωμένος στο σκύλο του. Εδώ όμως πρόκειται για την τρίτη και φαρμακερή προσπάθεια. Δυστυχώς η κινηματογράφηση αυτού του ούτως ή άλλως σιροπιαστού μυθιστορήματος, που μπλέκει τη σκυλίσια ζωή με τη μετεμψύχωση, είναι προβλέψιμη και γεμάτη οπτικά κλισέ και αδύναμες ερμηνείες πλην του πρωταγωνιστή Ντένις Κουαίηντ που στα 62 του χρόνια διατηρείται ομολογουμένως σε άψογη φόρμα (πες μας τι πίνεις Ντένις!).

Βέβαια τα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πανέμορφα και χαρισματικά και εδώ έρχεται να μπει σφήνα η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία πριν ακόμη προβληθεί, μετά την εμφάνιση στο διαδίκτυο ενός βίντεο στο οποίο περιλαμβάνονται μονταρισμένες σκηνές από τα γυρίσματα που εκθέτουν ανεπανόρθωτα μέλη του συνεργείου για κακομεταχείριση ενός σκύλου προκειμένου να γυριστεί μια σκηνή. Μετά το μπαράζ ανακοινώσεων και την κήρυξη μποϊκοτάζ από την PETA οι εταιρείες παραγωγής και διανομής Amblin Entertainment & Universal τοποθετήθηκαν δημόσια για το θέμα: «Η ταινία είναι ένας εορτασμός της ξεχωριστής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους. Στο πνεύμα αυτής της σχέσης, η ομάδα παραγωγής της Amblin, ακολούθησε αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας ώστε να καλλιεργήσει ένα ηθικό και ασφαλές περιβάλλον για τα ζώα. Ενόσω συνεχίζουμε να εξετάζουμε τα συμβάντα που αποτυπώνονται στο μονταρισμένο υλικό, η Amblin είναι βέβαιη πως υπήρξε τεράστια φροντίδα και ενδιαφέρον στο πρόσωπο του Γερμανικού Ποιμενικού, Ηρακλή, όπως και σε όλους τους άλλους σκύλους. Υπήρξαν πολλές ημέρες πρόβας των σκηνών στο νερό, ώστε να διασφαλιστεί πως ο Ηρακλής θα ήταν άνετος με όλα τα stunts. Την ημέρα του γυρίσματος, ο Ηρακλής δεν ήθελε να πραγματοποιήσει το stunt που είδαμε στο βίντεο, έτσι, η ομάδα παραγωγής της Amblin δεν γύρισε αυτό το πλάνο. Ο Ηρακλής είναι χαρούμενος και υγιής».

Η σχετική εμπορική επιτυχία της ταινίας στην πρώτη της έξοδο στα αμερικάνικα ταμεία είναι ίσως μια ένδειξη του ότι, ανάμεσα στην κατακραυγή για τις συνθήκες στο γύρισμα και την επιθυμία των ζωόφιλων να απολαύσουν τα αγαπημένα τους τετράποδα στην οθόνη, επικράτησε το δεύτερο. Και στις δύο περιπτώσεις χαμένη είναι η 7η τέχνη…

 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 26.01.17