Anthropoid – Επιχείρηση Ανθρωποειδές

Παραγωγή: Τσεχία/Βρετανία/Γαλλία- 2016 

Διάρκεια: 120 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Sean Ellis

Πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Jamie Dornan, Anna Geislerová, Harry Lloyd, Toby Jones, Charlotte Le Bon, Alena Mihulová, Bill Milner, Vaclav Neuzil.

Υπόθεση: Τσεχοσλοβακία 1942.Ο Josef Gabčík και o Jan Kubiš, μέλη της Τσέχικης Αντίστασης πέφτουν μυστικά με αλεξίπτωτο στα περίχωρα της κατεχόμενης από τους Ναζί Πράγας. Αποστολή τους να οργανώσουν και να εκτελέσουν την άκρως απόρρητη επιχείρηση «Ανθρωποειδές». Η επιχείρηση έχει στόχο την εκτέλεση του επικεφαλής των Ναζί στη χώρα, του αξιωματικού των SS Reinhard Heydrich, τρίτου κατά σειρά ισχυρότερου αξιωματικού του 3ου Ράιχ μετά τον Hitler και τον Heinrich Himmler. Ο Heydrich, σκληρός και άτεγκτος και εκ των εμπνευστών του Ολοκαυτώματος, είχε μείνει περιβόητος με το παρατσούκλι “σφαγέας της Πράγας”.

Φθάνοντας με κάθε προφύλαξη και μετά από αρκετές δυσκολίες στην Πράγα, οι δύο άντρες έρχονται σε επαφή με την τοπική αντίσταση και με πολλές δυσκολίες αρχίζουν να οργανώνουν  την επιχείρησή τους, η οποία ίσως να είναι η τελευταία της ζωής τους.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της αντίστασης κατά των Ναζί υπήρξε η δολοφονία του Heydrich, η μόνη επιτυχημένη δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους των Χιτλερικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μια δολοφονία που προκάλεσε φοβερά αντίποινα και μαζικές εκτελέσεις αμάχων ωστόσο πιθανόν να έπαιξε ρόλο στην αποδυνάμωση της Ναζιστικής κεφαλής εν μέσω μαινόμενου πολέμου και τη στιγμή που η Ναζιστική κατοχή της Ευρώπης βρισκόταν στο απόγειό της.

Η ταινία του Sean Ellis έχει δύο πολύ δυνατά ατού. Το πρώτο είναι η λεπτομερής και απόλυτα πιστή στα ιστορικά γεγονότα αναπαράσταση τόσο της δολοφονίας όσο και των γεγονότων που την ακολούθησαν. Το δεύτερο είναι η παρουσία στο βασικό ρόλο της μορφής που λέγεται Κίλιαν Μέρφι, του πιο χαμηλότονου αλλά άκρως αποτελεσματικού σταρ του Χόλιγουντ, με τα εντυπωσιακά και έντονα χαρακτηριστικά. Δίπλα σ αυτόν παίρνει φως και ερμηνευτική λάμψη ακόμη και ο Τζέιμι Ντόρναν, ο ωραίος των 50 αποχρώσεων, που του πάνε εξαιρετικά τα 40s κοστουμάκια που φοράει και τα οποία ταιριάζουν τέλεια με το εξαιρετικό του φυζίκ αλλά και το πολυβόλο που χειρίζεται με κινηματογραφική ευκολία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε να μνημονεύσουμε την Άννα Γκεισλέροβα, τη διασημότερη Τσέχα ηθοποιό, που ερμηνεύει μια επίσης ηρωίδα της αντίστασης.

Αυτό που επίσης καταφέρνει άριστα ο Ellis είναι να προσδώσει σασπένς στην αφήγηση γνωστών και ιστορικά καταγεγραμμένων γεγονότων. Από την άλλη, η τόση ιστορική ακρίβεια φέρνει την ταινία κοντά στα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ του History Channel και σε συνδυασμό με το προσεγμένο παλιομοδίτικο στιλ που παραπέμπει σε αντιστασιακά έπη των 60s, μειώνει το συνολικό αποτέλεσμα και στερεί από την ταινία το νεαρότερο κοινό.   

Πάντως είναι καλό να συνεχίσουν να γυρίζονται τέτοιες ταινίες γιατί η ανθρωπότητα αποδεικνύεται συνεχώς ότι έχει μνήμη επιλεκτική και αδύναμη. Ειδικά στη σημερινή απειλητική εποχή, όπου τα όρια ανάμεσα σε ανθρώπους και ανθρωποειδή έχουν αρχίσει να θολώνουν…   

Διανομή: Σπέντζος Φιλμς

Στις αίθουσες από 02.02.17