Πρόβα Λόρκα

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898-1936) ο δολοφονημένος στην αρχή του Ισπανικού Εμφύλιου μέγας ποιητής της Γρανάδα και του πάθους του Νότου, συνεχίζει να εμπνέει 80 χρόνια αργότερα όλη την ανθρωπότητα. Η παράσταση που ανέβηκε πρόσφατα στην Αλκμήνη, το αποδεικνύει με το παραπάνω. 

Το έργο

Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παίρνει θέση πάνω στη σκηνή και ξεκινά να «διαβάζει» ρόλους έργων του που λάτρεψε, ρόλους που παίρνουν σάρκα και οστά πάνω στη σκηνή στις κορυφαίες στιγμές τους, όταν οι ηρωίδες του, παλεύοντας με το υπαρξιακό τους κενό, διεκδικούν το δικαίωμα, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Μαριάνα Πινέδα, Γέρμα, Ματωμένος Γάμος: 3 έργα, στα οποία, ένα διαφορετικό πάθος κάθε φορά, φθάνει στην έκρηξη, έχοντας αφετηρία τον έρωτα, και πάντα  την πρόθεση, να δικαιωθεί το «πάθος χωρίς τύψεις» Κι όπως ο ίδιος πάντα «έβαζε στα έργα του χορευτές και τραγουδιστάδες» έτσι έκαναν και οι συντελεστές  αυτής της Πρόβας, αυτού του δοκίμιου πάνω ατο Ανδαλουσιανό πάθος που δονεί το έργο του μέγιστου Ισπανού ποιητή. 

Η παράσταση

Πρόζα, χορός, τραγούδι διαπλέκονται με μέτρο, ισονομία και περιεκτικότητα, μέσα στο σύντομο διάστημα των 75 λεπτών που διαρκεί η ευφάνταστη παράσταση που έστησε η Φωτεινή Νταφοπούλου. Καθώς τα φώτα χαμηλώνουν τη σκηνή καταλαμβάνει ο συγγραφέας και η οικογενειακή του φίλη Μαρσέλ. Μεγαλοαστικό σαλόνι, βεγγέρα καλλιτεχνική, ανάγνωση έργων, το αγαπημένο «σπορ» του ποιητή που ταυτίζεται εδώ με τους πιο παθιασμένους ρόλους που έγραψε. Από το λόγο περνάμε στην αναπαράσταση σκηνών από έργα λατρεμένα, τόσο στην πατρίδα τους όσο και στη δική μας. Στα ενδιάμεσα απολαμβάνουμε ζωντανά μουσικά σχόλια από τον Χρυσόστομο Καλογριδάκη και παθιασμένες χορογραφίες φλαμένκο από την υπέροχη Ελένη Σολδάτου.

Μέρα γεμάτη θλίψη στη Γρανάδα καθώς η όμορφη Μαριάνα οδηγείται στην κρεμάλα: η ηρωίδα του λαού «Μαριάνα Πινέδα», από το πρώτο επίσημο θεατρικό έργο του Λόρκα, θύμα του βασιλιά Φερδινάνδου, με υπόκρουση το κλασσικό αριστουργηματικό τραγούδι του Χρήστου Λεοντή που φέρνει ένα ρίγος στο θεατή. «Γέρμα» και το πάθος μιας γυναίκας στερημένης και στέρφας βρίσκει φονική διέξοδο. «Ματωμένος Γάμος» και μια νύφη διχασμένη ανάμεσα στο ασίγαστο πάθος και την αστική λογική, μια σύγκρουση που φέρνει τον όλεθρο και το θάνατο και μια μάνα χαροκαμένη να πλανιέται στον κάμπο.

Μαριάνα, Γέρμα, Νύφη, η γοητευτικά λιτή Αθηνά Νιαβή φέρει με επάρκεια εις πέρας το βαρύτερο φορτίο του έργου, την εντύπωση στο θεατή τριών σπουδαίων κλασσικών ρόλων μέσα από σύντομα αποσπάσματά τους. Συγκλονιστική μάνα στο Ματωμένο Γάμο η Ειρήνη Τζαβάρα ανταποκρίνεται θαυμάσια σε ένα κόντρα στην ηλικία της ρόλο, με αξιώσεις τραγωδού. Αλλά και οι άλλοι δύο ερμηνευτές ο Πέτρος Μπένος ως Λόρκα και η Μαρία Θεοφιλάτου ως Μαρσέλ αποδίδουν εντυπωσιακά τους ρόλους τους, αφήνοντας μια ιδιαίτερη αύρα εστετισμού άλλης εποχής στη σκηνή. Συνολικά μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που αν και διακριτική με την (άρρηκτη με το έργο του) προσωπική ζωή του ποιητή, αφήνει μια έντονη επίγευση Ιβηρικού πάθους στους πολυπληθείς φίλους του έργου του μεγάλου συγγραφέα. 

Συντελεστές παράστασης:

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φωτεινή Νταφοπούλου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Κουρμούζας

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΧΟΡΟΣ: Ελένη Σολδάτου

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Χρυσόστομος Καλογριδάκης

ΣΥΝΘΕΣΗ: «Τραγούδι της νύφης» : Χρυσόστομος Καλογριδάκης.

Μετάφραση – Προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου 

Μια παραγωγή της 51 Oceans

Διανομή

F.G. LORCA: Πέτρος Μπένος

ΜΑΡΣΕΛ, ΔΟΥΛΑ: Μαρία Θεοφιλάτου

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ,Μ.ΠΙΝΕΔΑ,ΓΕΡΜΑ,ΝΥΦΗ: Αθηνά Νιαβή

ΜΑΝΑ:  Ειρήνη Τζαβάρα 

INFO

Από 18 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη στις 19.00 για 10 παραστάσεις

Τιμές Εισιτηρίων:

12 Ευρώ [γενικό]. Μειωμένο: 8 ευρώ και για ομάδες άνω των 30 ατόμων, 6 ευρώ.

Για τον Χορηγό «Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας»: 8 ευρώ, με την επίδειξη σχετικού αποδεικτικού [κάρτας] 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ -ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: στο ταμείο του θεάτρου, καθημερινά, από τις 5.30μμ. 

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά 

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12 Γκάζι-Κεραμεικός. Τηλ:2103428650,