Eshtebak (Clash) – Η Κλούβα

Παραγωγή: Αίγυπτος/Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κοινωνικοπολιτικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Mohamed Diab

Πρωταγωνιστούν: Nelly Karim, Hani Adel, El Sebaii Mohamed, Ahmed Abdelhamid Hefny, Mahmoud Fares,  Waleed Abdel Ghany, Atef Ammar, Tarek Abdel Aziz, Hosny Sheta, Ahmed Dash, Ahmed Malek, Mohamed Abdel Azim, Gamil Barsoum, May Elghety.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Κάιρο, είναι καλοκαίρι του 2013, δύο χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Η Αίγυπτος συγκλονίζεται από συγκρούσεις κοσμικών και ισλαμιστών οπαδών του Προέδρου Μόρσι που κυβερνά με την Μουσουλμανική αδελφότητα. Στην αρχή της σειράς των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι, μια κλούβα της Αστυνομίας προσπαθεί να διασχίσει τη φλεγόμενη από διαδηλώσεις πρωτεύουσα. Στην κλούβα βρίσκονται στριμωγμένοι διαδηλωτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις και το κλίμα είναι τουλάχιστον τεταμένο. Θα μπορέσουν όμως οι κρατούμενοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου να επιβιώσουν; 

Για τη δεύτερη ταινία του, 6 χρόνια μετά το ντεμπούτο του με τις «Γυναίκες του Λεωφορείου 678» (βλέπε εδώ), ο Μοχάμεντ Ντίαμπ επιστρέφει μετά την αραβική επανάσταση σε ένα Κάιρο που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου μεταξύ των οπαδών του ισλαμιστή Προέδρου και των οπαδών της δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους. Αυτή τη φορά το όχημα είναι μια αστυνομική κλούβα. Μέσα της και γύρω της ξετυλίγονται μικρά δράματα και κωμικοτραγικές στιγμές που όσο περνάει η ώρα και τα πράγματα σοβαρεύουν, γλιστρούν προς την τραγωδία και το κοινωνικό αδιέξοδο. 

Ένα κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ, πολυπρόσωπο και ιλιγγιώδες, που εκμεταλλεύεται άριστα τον περιορισμένο χώρο του οχήματος, υποβάλλοντας τον θεατή σε ένα road trip του παραλόγου καθώς πλέκει με δεξιοτεχνία τις ιστορίες των πρωταγωνιστών του.  Μια μικρογραφία της σύγχρονης Αιγύπτου που σπαράσσεται πολιτικά και θρησκευτικά καθώς η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή και το δημοκρατικό καθεστώς βρίσκεται υπό στρατιωτική προστασία απέναντι στους ακραίους Ισλαμιστές που καραδοκούν. 

Από το πολυπληθές και ενδιαφέρον καστ ξεχωρίζει η δημοφιλής Αλεξανδρινή σταρ Νέλι Καρίμ στο ρόλο μιας δυναμικής νοσοκόμας που καταλήγει σχεδόν τυχαία στην κλούβα μαζί με τον άντρα και το παιδί της. 

Είναι τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τους Αιγύπτιους γείτονές μας, ώστε καλό θα ήταν να διαβάσουμε το παρακάτω διαφωτιστικό σημείωμα του σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ντιαμπ : 

Η προηγούμενη ταινία μου, Κάιρο 678, κυκλοφόρησε στην Αίγυπτο μερικές εβδομάδες πριν την επανάσταση του 2011. Μόλις ξεκίνησε η επανάσταση, πήρα μέρος στο κίνημα και σύντομα ήθελα να κάνω μία ταινία για αυτά που συνέβαιναν. Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξαν τόσα πολλά που οποιαδήποτε ιδέα για ταινία ήταν απαγορευτική. Μετά τα γεγονότα του 2013, ο αδελφός μου Χάλεντ και εγώ αρχίσαμε να συζητάμε την ιδέα της Κλούβας, ως τον καλύτερο τρόπο για να μιλήσουμε για αυτά που συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Παραδόξως, το μόνο σχετικό θέμα που μπορούσαμε να βρούμε για την επανάσταση είναι η αποτυχία της. Από το 2013 έως και σήμερα, οι αντίπαλες ομάδες παραμένουν οι ίδιες: οι επαναστάτες, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο στρατός. Όλα τα γεγονότα της επανάστασης γίνονταν στους δρόμους και ήταν αδύνατο για κάποιον να μην εμπλακεί, ακόμα και αν πήγαινε απλά στη δουλειά του. Πολλοί άνθρωποι συλλαμβάνονταν τυχαία. Η ταινία δείχνει τι έγινε μετά την εκθρόνιση του Μόρσι, τις διαδηλώσεις που έβαλαν φωτιά στο Κάιρο και τις απώλειες που ακολούθησαν. 

Η δικιά μου η θέση στην επανάσταση ήταν περισσότερο του ατόμου που την προωθούσε. Ήμουν ήδη γνωστός από την ταινία μου και είχα πολύ ενεργό ρόλο ως ακτιβιστής. Αφήνοντας στην άκρη το ρόλο μου ως σκηνοθέτης, στάθηκα στο πλευρό της δημοκρατίας, μαζί με τον αιγυπτιακό λαό. Στη σημερινή Αίγυπτο πρέπει να προσέχουμε πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιούμε γιατί η χώρα και ο λαός βλέπει τα πράγματα ή άσπρα ή μαύρα. Μία λάθος λέξη και αμέσως έχεις τοποθετηθεί στους επαναστάτες ή στην Αδελφότητα. Θέλω ο κόσμος να δει την ταινία χωρίς να σκέφτεται σε ποια πλευρά είμαι εγώ. Δεν είναι μία ταινία για την πολιτική, αλλά μία ταινία για την ανθρώπινη πλευρά των γεγονότων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ξέρουμε κάποιον, πριν τον γνωρίσουμε, ακόμα και σε μία ακραία συνθήκη όπως αυτή της Κλούβας. 

Μια ταινία που έχει πολλά καινούργια πράγματα να μας πει και τα λέει με εξαιρετικά κινηματογραφικό τρόπο. 

Η ταινία του Ντιαμπ επιλέχτηκε για την έναρξη στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2016 και υπήρξε η επίσημη πρόταση της Αιγύπτου για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 09.02.17