Fifty Shades Darker – Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2017 

Διάρκεια: 118 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2 

Είδος: Ερωτικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: James Foley

Πρωταγωνιστούν: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Eric Johnson, Kim Basinger, Bella Heathcote, Bruce Altman, Luke Grimes, Jennifer Ehle, Eloise Mumford, Rita Ora, Marcia Gay Harden, Max Martini, Victor Rasuk, Andrew Airlie, Robinne Lee.

Υπόθεση: Η Αναστέιζια (Άνα) Στιλ (Ντακότα Τζόνσον) απογοητευμένη από τα σκοτεινά μυστικά του αγαπημένου της, του τουλάχιστον προβληματικού συναισθηματικά αλλά ζάπλουτου  επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι (Τζέιμι Ντόρναν), έχει διακόψει τη σχέση τους κι έχει ξεκινήσει μια καινούρια καριέρα σ’ έναν εκδοτικό οίκο, όπου φυσικά ο διευθυντής της είναι επίσης ένας δυναμικός κούκλος που-επίσης φυσικά-την καλοβλέπει. Όμως, δεν έχει πάψει να την τρώει το σαράκι για τον Κρίστιαν κι έτσι, όταν εκείνος προσπαθεί να την δελεάσει με μια νέα συμφωνία για να επιστρέψει στη ζωή του, εκείνη δεν μπορεί να του αντισταθεί. Όμως το σκοτεινό παρελθόν του Κρίστιαν είναι πάντα εκεί για να στοιχειώνει το παρόν. Καθώς οι δύο τους προσπαθούν να οικοδομήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με μέλλον, πρόσωπα του παρελθόντος του Κρίστιαν έρχονται να απειλήσουν αυτό το κοινό μέλλον. Το ερώτημα είναι «Μπορεί τελικά η αγάπη να θριαμβεύσει και να αλλάξει έναν άνθρωπο;»

Μωρέ η αγάπη μπορεί! Αρκεί να έχει ψυχή και απόχρωση. Γιατί αυτό το ξαναζεσταμένο sequel όχι πενήντα αποχρώσεις αλλά ούτε μια καλά-καλά δεν μας προσφέρει για να μπούμε στο υποτιθέμενα σαδομαζοχιστικό κλίμα αυτής της σχέσης. Εκτός αν απόχρωση θεωρείται η επίδειξη εσωρρούχων της καλλίγραμης Αναστέιζια  τα οποία κατεβάζει ο Κρίστιαν με κάθε ευκαιρία υπό την ηχητική συνοδεία εκκωφαντικής αισθησιακής Pop muzak.

Γιατί όλα είναι εδώ όπως τα αφήσαμε από την πρώτη ταινία: οι διάλογοι επιπέδου Δυναστείας, η ερμηνευτική αδυναμία του πρωταγωνιστή Τζέιμι Ντόρναν που τελικά κατεβάζει στο ίδιο επίπεδο ευκολίας και τη σαγηνευτική Ντακότα Τζόνσον, οι σχετικά λίγες και καθόλου σκοτεινές ερωτικές σκηνές εντελώς 80s αισθητικής, που θα έκαναν εκπροσώπους του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά να κυλιστούν κάτω από τα γέλια και το πνίξιμο του soundtrack με άπειρα λάγνα τάχα μου άσματα που ξεχνιούνται τη στιγμή που τελειώνουν. Η σκηνοθεσία του έμπειρου αλλά κατά βάση τηλεοπτικού Τζέιμς Φόλεϊ (House of Cards) τονίζει το λούσο του production design αλλά αδυνατεί να δώσει ρυθμό στο αποσπασματικό σενάριο του Νίαλ Λέοναρντ, του κυρίου της κυρίας συγγραφέως E.L.James: οικογενειακές καταστάσεις σαν την Προεδρία Τραμπ ένα πράγμα…Όχι, παίζουμε!

Kinky αλλά κατά βάθος συντηρητικό θέαμα που ωστόσο βρίσκει μαζική ανταπόκριση στο μερίδιο αγοράς female 18-24. Το ίδιο μερίδιο αγοράς που επικαλείται η Αναστέιζια, σκληρά  εργαζόμενη ως επιμελήτρια εκδόσεων στην ταινία. Μια kinky γυναικεία ονείρωξη που αναμένεται να έχει την ευτυχή συντηρητική της κατάληξη στο τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας, του χρόνου τέτοια εποχή. Το ταμιακό αποτέλεσμα της πρώτης ταινίας (370 χιλιάδες θεατές τη σεζόν 2014-15) είναι ισχυρή ένδειξη για τη συνέχεια. 

Το πολυσυζητημένο και μοσχοπουλημένο (σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες) best seller της E.L.James κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.  

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 09.02.17