El hombre de las mil caras - Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα

Παραγωγή: Ισπανία - 2016 

Διάρκεια: 123 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Alberto Rodríguez

Πρωταγωνιστούν: Eduard Fernández, José Coronado, Carlos Santos, Marta Etura, Luis Callejo, Emilio Gutiérrez Caba, Enric Benavent, Pedro Casablanc, Alba Gaocha, Jimmy Shaw, Santiago Molero, Tomás de Estal, Israel Elejalde,

Υπόθεση: Ο Φρανσίσκο Παέζα, επιχειρηματίας, τραπεζίτης, έμπορος όπλων, playboy, ζιγκολό, διπλωμάτης, κλέφτης, μυστικός πράκτορας, κατάσκοπος, προδίδεται από την Ισπανική κυβέρνηση και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα. Όταν επιστρέφει, μετά από χρόνια, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η χρονιά είναι 1994, ο ίδιος έχει χρεοκοπήσει, έχει το στίγμα του απατεώνα και ο γάμος του έχει διαλυθεί. Τότε δέχεται μια επίσκεψη από τον Λουίς Ρολντάν, τον πανίσχυρο Αρχηγό της Ισπανικής Αστυνομίας, ο οποίος του προσφέρει μια μεγάλη αμοιβή αν τον βοηθήσει να εξαφανίσει δώδεκα εκατομμύρια πεσέτες που έχει υπεξαιρέσει από τον δημόσιο προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το δαιμόνιο μυαλό του Παέζα βλέπει την τέλεια ευκαιρία να πάρει εκδίκηση για το παρελθόν και ταυτόχρονα να βελτιώσει τα οικονομικά του. Με τη βοήθεια του Χεσούς Καμόες, πιλότου και στενού συνεργάτη του, θα ενορχηστρώσει ένα περίπλοκο, πανέξυπνο σχέδιο που θα ζήλευε και ο καλύτερος ταχυδακτυλουργός.

Ο Φρανσίσκο Παέσα , πρώην μυστικός πράκτορας της Ισπανικής Κυβέρνησης και ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την σημαντικότερη επιχείρηση εναντίον της ΕΤΑ, της τρομοκρατικής οργάνωσης των Βάσκων, υπήρξε ο πιο περιβόητος απατεώνας της Ιβηρικής στη δεκαετία του 90. Η ταινία του Ροντρίγκεζ, του δημιουργού του προπέρσινου καλοκαιρινού hit, La Isla Minima, μας αφηγείται όσο μπορεί πιο κοντά στην αλήθεια, την ιστορία αυτού του σκοτεινού ανθρώπου που βάλθηκε να εκδικηθεί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, βάζοντας σε εφαρμογή ένα τεράστιο παγκόσμιο μηχανισμό απάτης. Και λέμε όσο μπορεί πιο κοντά αφού ποτέ δεν εξακριβώθηκαν πλήρως τα πραγματικά περιστατικά αυτής της υπόθεσης.

Προσθέτοντας τον φανταστικό χαρακτήρα του Χεσούς Καμόες, του γυναικά και γοητευτικού πιλότου, ως αφηγητή «από πρώτο χέρι» των γεγονότων, ο Ροντρίγκεζ δημιουργεί έναν αέρα κοσμοπολίτικης περιπέτειας σαν τις παλιές καλές χολιγουντιανές ταινίες τύπου Ocean’s Eleven. Όμως…Όμως οι πρωταγωνιστές του κάθε άλλο παρά χολιγουντιανοί ήρωες είναι. Ένας εσμός απίστευτα βρώμικων, ψυχρόαιμων και αδίστακτων διεθνών καθαρμάτων είναι, μια συμμορία με σινιέ κοστούμια, που εκμεταλλεύεται τα ηθικά κενά και την υποκρισία των υποτιθέμενων δημοκρατικών κοινωνιών της Δύσης προκειμένου να απολαύσει υλικό πλούτο εις βάρος των λαών που καλούνται πάντα να πληρώσουν τα κλεμμένα.

Το ότι ο Ροντρίγκεζ καταφέρνει να δώσει μια επίφαση κοσμοπολίτικης γοητείας στο όλο εγχείρημα, οφείλεται αποκλειστικά στην αφηγηματική του δεινότητα και το εξαιρετικό casting. Μια δεινότητα που μας καλεί ταυτόχρονα να θαυμάσουμε και να καταδικάσουμε αυτούς τους σαλτιμπάγκους της διεθνούς οικονομικής τάξης. Δύσκολο όμως να κρατήσεις δύο καρπούζια σε μια μασχάλη χωρίς να κάνεις ιδεολογικές εκπτώσεις. Παρόλα αυτά η ταινία βρήκε το στόχο της και το κοινό της, φθάνοντας τις 11 συνολικά υποψηφιότητες για βραβείο Goya (το ισπανικό Oscar) εκ των οποίων κέρδισε τις 2:  Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Νέου Ηθοποιού για τον Κάρλος Σάντος. 

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 23.02.17