Slava - Glory

Παραγωγή: Βουλγαρία/Ελλάδα - 2016 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό  

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Σκηνοθεσία: Kristina Grozeva & Petar Valchanov 

Πρωταγωνιστούν: Margita Gosheva, Stefan Denolyubov, Kitodar Todorov, Milko Lazarov, Georgi Stamenov, Ivan Savov, Mira Iskarova, Hristofor Nedkov. 

Υπόθεση: Ο Τσάνκο Πετρόφ είναι ένας μοναχικός και φαινομενικά ιδιόρρυθμος ελεγκτής στους σιδηρόδρομους. Μια μέρα που κάνει την καθημερινή του επιθεώρηση, βρίσκει μια μεγάλη σακούλα με χαρτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων πεταμένη στις ράγες. Αποφασίζει να παραδώσει τα χρήματα στην αστυνομία με αποτέλεσμα το Υπουργείο Μεταφορών να οργανώσει μια εκδήλωση προς τιμήν του. Η Γιούλια Στάνκοβα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου, λίγο πριν την απονομή του παίρνει προσωρινά το παλιό του ρολόι, οικογενειακό κειμήλιο μάρκας Slava, γιατί ο Υπουργός θα του δώσει ένα καινούριο- δώρο για το ήθος του. Όμως το νέο ρολόι χαλάει και όταν ο Τσάνκο αναζητήσει το δικό του ρολόι πίσω, η Στάνκοβα το έχει χάσει. Μια απεγνωσμένη μάχη ανάμεσα στον ιδιόρρυθμο αλλά τίμιο εκπρόσωπο της εργατιάς και την ψυχρή γραφειοκράτισσα Γιούλια ξεκινά. Η επανάκτηση του οικογενειακού  αυτού κειμήλιου είναι εκ των ουκ άνευ για την διατήρηση της αξιοπρέπειας του τίμιου Τσάνκο.

Δεύτερη ταινία «από τα ψιλά των εφημερίδων» μετά το «Μάθημα» για το ταλαντούχο σκηνοθετικό δίδυμο της γειτονικής χώρας, που αποτελεί κατά δήλωση μέρος μιας άτυπης τριλογίας περί ηθικής και πολιτικής. Όλα τα θετικά στοιχεία της προηγούμενης ταινίας τους είναι εδώ, ενισχυμένα ακόμη περισσότερο από την αριστοτεχνική σεναριακή δομή και το σκηνοθετικό ύφος που εμποτίζει τη ροή της ιστορίας με υπόκωφη ενέργεια που έρχεται να σκάσει σαν βόμβα στα μούτρα ενός απόλυτα διεφθαρμένου και απάνθρωπου συστήματος το οποίο εκπροσωπεί επάξια ο χαρακτήρας της Γιούλια. Σπάνια ένας γυναικείος χαρακτήρας στις σημερινές ταινίες τολμάει να σκιαγραφείται με τόσο μελανά χρώματα, τόση αλαζονεία και έμφυτη δολοπλοκία. Και η Μαργκίτα Γκόσεβα κάνει και πάλι θαύματα! Από την άλλη ο Στέφαν Ντενολιούμποφ παραδίδει ένα αξέχαστο πορτραίτο σύγχρονης εξαθλίωσης που επιβιώνει στο περιθώριο με αξιοπρέπεια, στηριγμένο σε μνήμες από το παρελθόν και σε οικογενειακούς δεσμούς μέσα από το θρυλικό ρολόι Slava (ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας) επιτομή της σοσιαλιστικής τεχνολογίας μόδας και σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.  

Οι συμβολισμοί των δύο πρωταγωνιστικών χαρακτήρων δίνουν γενικότερα το στίγμα της αγωνίας των δημιουργών για την κατάντια μιας πρώην «σοσιαλιστικής» χώρας μέσα από την εξαθλίωση του προλεταριάτου και την ενδυνάμωση της διεφθαρμένης σοσιαλιστικής γραφειοκρατίας τώρα πια με ευρωπαϊκό μανδύα. Στα χέρια των Γκρόζεβα και Βαλχάνοφ το σινεμά των αδελφών Νταρντέν περνάει από ένα σεμινάριο σοσιαλιστικού ρεαλισμού και σλάβικης εκρηκτικότητας και ανανεώνεται πέρα για πέρα, ερχόμενο να σταθεί δίπλα στο σινεμά της Μάρεν Άντε με την αγωνία του για το Ευρωπαϊκό μέλλον.

Μια ταινία που αφορά άμεσα τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία, όχι μόνο λόγω της συμπαραγωγής από την δραστήρια Graal. Να σημειώσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την προβολή της ταινίας στη χώρα μας με τον Αγγλικό της τίτλο. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι ακριβής και καθρεφτίζει άριστα το περιεχόμενο. Δεν γίναμε ακόμη Hamptons (στο Φεστιβάλ του οποίου η ταινία βραβεύτηκε) ούτε και πρόκειται ποτέ. Εδώ είναι Βαλκάνια… 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 02.03.17