Kong: Skull Island - Kong: Η νήσος του κρανίου

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βιετνάμ - 2017 

Διάρκεια: 120 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Jordan Vogt-Roberts

Πρωταγωνιστούν: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, John Goodman, Corey Hawkins, John Ortiz, Tian Jing, Toby Kebbell, Jason Mitchell, Shea Whigham, Thomas Mann, Eugene Cordero, Marc Evan Jackson και ο Richard Jenkins.

Στο ρόλο του Kong (με τεχνική motion capture) ο Terry Notary.

Υπόθεση: 1943: Σε μια ερημική εξωτική παραλία πέφτουν δύο πολεμικά αεροπλάνα. Οι πιλότοι ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας αρχικά στρέφονται ο ένας κατά του άλλου μέχρι κάτι μεγαλύτερο να τραβήξει την προσοχή τους και τον τρόμο τους…1973: Καθώς ο πόλεμος στο Βιετνάμ λήγει, μια ετερογενής ομάδα αποτελούμενη από εξερευνητές της «σκοτεινής» κρατικής εταιρείας Monarch, από μέλη μιας επίλεκτης μονάδας του στρατού φρέσκιας από το Βιετνάμ αλλά και μια διάσημη φωτογράφο μάχης και με επικεφαλής έναν Βρετανό πρώην αξιωματικό συγκεντρώνεται για να ταξιδέψει στα βάθη ενός αχαρτογράφητου νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όμως η νήσος του Κρανίου–εξωτικά όμορφη και θανάσιμα επικίνδυνη- δεν είναι άλλη από το βασίλειο του μυθικού Κονγκ…

Ίσως η πρώτη κινηματογραφικά συμπαραγωγή στην Ιστορία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βιετνάμ (που γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μαγευτικές τοποθεσίες του Βόρειου Βιετνάμ), πολύ σωστά τοποθετείται χρονικά στο 1973, χρονιά λήξης του πολέμου και υποχώρησης των Αμερικανών. Γιατί ο πόλεμος αυτός που έπαψε μετά την ανομολόγητη ήττα των ΗΠΑ είναι βασικό στοιχείο τόσο της εξέλιξης της πλοκής όσο και του ψυχισμού πολλών χαρακτήρων της ταινίας, για να μην αναφερθούμε στις (ομολογημένες) επιρροές από την κλασική «Αποκάλυψη Τώρα» του Κόπολα.

Η ταινία διαθέτει ένα τριπλό ατού: αισθητικές αναφορές στο πρωτότυπο αριστούργημα του King Kong του 1933, ένα σενάριο στο οποίο πολλοί έβαλαν το χέρι τους χωρίς όμως να το καταστρέψουν (το αντίθετο μάλιστα) και την τελευταία ψηφιακή τεχνολογία που προσφέρει εφέ άξια υποψηφιότητας για Oscar. Τώρα στην ερώτηση γιατί ένα μεγάλο studio εμπιστεύτηκε ένα τόσο μεγάλο προϋπολογισμό σε ένα νεαρό indie σκηνοθέτη με καθόλου εντυπωσιακό ρεζουμέ, η απάντηση βρίσκεται στην οθόνη. Ευφάνταστο και θεαματικό αποτέλεσμα με σινεφίλ επιρροές από Κόπολα μέχρι Μιγιαζάκι, σφιχτός αφηγηματικός ρυθμός, άψογο μοντάζ, ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις σκληρές σκηνές δράσης και το πανταχού παρόν σχεδόν αυτοπαρωδικό χιούμορ, ερμηνείες που παίζουν συνεχώς με τα χολιγουντιανά στερεότυπα, λεπτομερής σχεδιασμός της φωτογραφίας και της μουσικής ώστε να αποτυπώνουν το κινηματογραφικό ύφος των 70s, καίρια χρήση ροκ ύμνων της εποχής και βέβαια εξαίρετα stunts και 2nd unit (το όνομα Spiro Razatos είναι πάντα εγγύηση). Το σύνολο, χωρίς να ξεφεύγει τελικά από αναμενόμενα κλισέ του είδους και χωρίς να δένει πάντα, παραμένει απολαυστικό σε όλη τη διάρκεια του φιλμ και προδιαθέτει για μια καλή πορεία με μπόλικα sequel και spinoffs (μείνετε μετά τους τίτλους τέλους…)

Μπορεί αυτός ο νέος Kong, 12 χρόνια μετά από αυτόν του Peter Jackson, να μην αρέσει σε όλους, όμως όλοι (είτε το παραδεχθούν είτε όχι) θα τον απολαύσουν. Παρακάτω, εκτός από το trailer, υπάρχουν και δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 09.03.17