Στοκχόλμη

Έχοντας διασχίσει τα ονειρικά τοπία τής Νορβηγίας, συνέχισα το οδοιπορικό μου στην μακρινή Σκανδιναβία, από το Όσλο για την Στοκχόλμη. "Κακομαθημένος" από την πέρα από κάθε φαντασία ομορφιά των Φιόρδς, οι επίπεδες και ανιαρές διαδρομές με τα ατελείωτα δάση μέχρι την Στοκχόλμη, μου φάνηκαν αιώνιες. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, ότι όσοι οδηγούν στις Σκανδιναβικές χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα φώτα των αυτοκινήτων ανάβουν υποχρεωτικά όλο το εικοσιτετράωρο. Φθάνοντας το απόγευμα, ο ήλιος έλαμπε και έκανε τη πόλη να λάμπει κυριολεκτικά. Θεωρείται μια από τις εντυπωσιακότερες πρωτεύουσες στο κόσμο και πολλοί την αποκαλούν "Βενετία του Βορρά". Επιβλητικά κτίρια, καταπράσινοι λόφοι τεράστια πάρκα, μεγάλα υδάτινα κανάλια και άνετες λεωφόροι της χαρίζουν μια εντυπωσιακά ρομαντική και κοσμοπολίτικη εικόνα. Περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα 24.000 μικρών και μεγάλων νησιών του Σουηδικού αρχιπελάγους.
\Το όνομα της σημαίνει "λιμάνι των πασσάλων" και ο πληθυσμός της στην ευρύτερη περιοχή φθάνει τους 1.800.000 κατοίκους. Προσφέρει πλουσιότατη ιστορία και πολιτισμό φιλοξενώντας 70 μουσεία και 10 ανάκτορα. Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης, όπως και ολόκληρης της Σουηδίας, έχουν την ελευθερία του μυαλού και της σκέψης για να επενδύσουν στη γνώση, έχοντας λύσει προκαταβολικά τα κοινωνικά προβλήματα τους.
Το διάσημο και αξιοζήλευτο Σουηδικό μοντέλο-άπιαστο και μακρινό όνειρο για μας πια- προσφέρει τις λύσεις στην παιδεία, την ιατρική κάλυψη και τις κοινωνικές παροχές. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το παιδί μετά το 17ο έτος της ηλικίας του, παίρνει δάνειο για να "κτίσει"τη ζωή του. Η αποπληρωμή αρχίζει μετά την αποφοίτηση του, όταν πιάσει δουλειά. Αν κάποιος έχει πάρει οποιοδήποτε δάνειο και πάθει ατύχημα ή χάσει την εργασία του, το κράτος επιδοτεί τις δόσεις μέχρι να ξανα-εργαστεί. Παράλληλα δε, η μητρότητα υπερ-προστατεύεται σε κάθε της στάδιο. Όλα αυτά έχουν κάνει τη Σουηδική κοινωνία να ζει εντελώς προγραμματισμένα, χωρίς εκπλήξεις, με τα πάντα σε οργάνωση από τη στιγμή της γέννησης του ανθρώπου. Αρνητικές, ίσως παρενέργειες είναι τα υψηλά ποσοστά αλκοολισμού και αυτοκτονιών.
Η εξερεύνηση των αξιοθέατων της Στοκχόλμης απαιτεί τουλάχιστον δύο μέρες, χωρίς τις επισκέψεις στα μουσεία. Λόγω των χιλιάδων νησιών που την περιβάλλουν, πολλοί προτιμούν να έχουν σκάφος αντί για αυτοκίνητο. Η παραλιακή λεωφόρος Strandvagen θεωρούνται τα Ιλίσια Πεδία της Στοκχόλμης και προσφέρεται για συνεχείς βόλτες. Το hot spot της πόλης είναι η παλαιά παραδοσιακή συνοικία Gamla Stan. Πολύχρωμα σπίτια, στενά καλντερίμια και ένας τεράστιος αριθμός από κάθε είδους cafe, bar, εστιατόρια την κάνουν να σφύζει από ζωή και νεολαία τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Δυτικά της Gamla Stan, περνώντας τη γέφυρα θα συναντήσετε το εντυπωσιακό δημαρχείο της πόλης με τους μεγάλους κήπους. Σας προτείνουμε να ανεβείτε στον πύργο του για μια αξέχαστη θέα της Στοκχόλμης και των γύρω νησιών.
Το ιδανικότερο μέρος για να χαλαρώσετε είναι το βασιλικό πάρκο Djurgarden.
Εκεί, επισκεφθείτε το ναυτικό μουσείο Vasa. Θα μάθετε τη ναυτική ιστορία της Σουηδίας, ενώ υπάρχει και ένα τεράστιο μοντέλο παλαιού πλοίου. Επιβάλλεται όμως να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο παγκοσμίως, το Skansen, το οποίο ιδρύθηκε το 1891 από τον Artur Hazelius. Θα γνωρίσετε όλη τη Σουηδία, την ιστορία, τη ζωή και τον πολιτισμό της, μέσα από μουσεία φυσικής ιστορίας, aquarium, παλαιές φάρμες, πρότυπα χωριά, πάρκα και αρκετούς ζωολογικούς κήπους. Διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν πολλά cafe, εστιατόρια, Λούνα Παρκ. Η είσοδος κοστίζει 90 κορόνες. Το μεγαλύτερο όμως προσόν της Στοκχόλμης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η μεγάλη διάρκεια της ημέρας και ο ήλιος του Μεσονυκτίου όπου κυριολεκτικά δεν βυθίζει την χώρα στο σκοτάδι ποτέ στην διάρκεια του εικοσιτετραώρου! Ολα αυτά είναι συστατικά ενός ισχυρού αφροδισιακού, που θα σας κάνουν να μη θέλετε να πάτε καθόλου για ύπνο! Σε αυτό συντελεί και η μοναδική αρχιτεκτονική της, η αύρα τής θάλασσας, η ρομαντική της ατμόσφαιρα, όσο και η καταπράσινη φύση πού την αγκαλιάζει. Γι\' αυτό επιβάλλεται επίσης να πραγματοποιήσετε και μια βόλτα με πλοιάριο στα υπέροχα κανάλια της.


\


Μουσεία

Ice Gallery, Μουσείο Αρχαιοτήτων, Άπω Ανατολής, Εθνικό, Μοντέρνας τέχνης, Ιστορικό, Nordisca, συνολικά 70!
Όσοι βρεθείτε στην πόλη μέχρι τις 6 Νοεμβρίου είναι must να επισκεφθείτε την έκθεση της NASA με τον τίτλο NASA-A Human Adventure, όπου θα θαυμάσετε πρωτότυπα σκάφη που έφεραν τον άνθρωπο στο διάστημα και το φεγγάρι, ενώ θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε συνθήκες 2G μέσα στον διαστημικό προσομοιωτή της NASA. H είσοδος κοστίζει 50 κορόνες. (www.ahumanadventure.com)


Κόστος ζωής

Πολύ υψηλό σε σχέση με την Ελλάδα. Πάρτε μαζί σας 30% επιπλέον χρήματα από όσα έχετε υπολογίσει να ξοδέψετε.
Για φαγητό σε ένα μέσο εστιατόριο υπολογίστε περίπου 80-100 euro σε αντιστοιχία με την Σουηδική κορόνα το ζευγάρι. Για ταξί στη Στοκχόλμη η σημαία ξεκινάει από 5-6 euro.


Θα πάτε

Viking Hellas (flyviking.gr)

Malev (www.malev.com) μέσω Βουδαπέστης

Czech Airlines (http://www.czechairlines.gr) μέσω Πράγας

SAS Airlines (www.flysas.com) με ενδιάμεσο Ευρωπαϊκό σταθμό.


Θα μείνετε

Skandic Ariadne (www.scandichotels.com)

Rival (www.rival.se)

Crystal Plaza (crystalplazahotel.se)

First Hotel Reisen (www.firsthotels.com)

Θα φάτε

Kungsholmen στην παραλιακή Norr Malarstrand

Paladar De Cuba (www.paladar.se) βραβευμένο σαν το καλύτερο εστιατόριο της πόλης το 2004

Kaknastornet (www.kaknastornet.se) για να έχετε όλη τη Στοκχόλμη στα πόδια σας από τον πύργο τηλεπικοινωνιών

Τrotzig (martentrotzig.se)το καλύτερο business restaurant στην Gamla Stan (Vasterlanggatan 79)

 

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros



View Larger Map