Η ακμή έχει τη λύση της!

Η ακμή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του δέρματος, η οποία πλήττει κυρίως τους εφήβους, αλλά μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και στην ενηλικίωση. Στη δημιουργία της ακμής συμβάλλει η υπερβολική παραγωγή σμήγματος που εκκρίνεται μέσω των σμηγματογόνων αδένων. 

Η ακμή αποτελεί ίσως την πιο συχνή αιτία επίσκεψης στο δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να χορηγήσει κατάλληλες θεραπείες για την αντιμετώπισή της. Πέρα όμως από την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή τη χρήση ειδικών καλλυντικών, σημαντικό ρόλο στην καταπολέμησή της παίζει και η διατροφή. Η πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ποσότητας του σμήγματος, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η απελευθέρωσή του από τους σμηγματογόνους αδένες και έτσι να εμφανίζονται τα ανεπιθύμητα σπυράκια. Καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά και τηγανητά, βοηθάτε τον οργανισμό σας να αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες.

Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή, με καλλυντικά που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι, βασισμένα σε φυσικά υλικά και βότανα και με πολύ απλές συνταγές.

Συνταγή για λάδι καθαρισμού

Υλικά:

60γρ. σιτέλαιο

30γρ. αμυγδαλέλαιο

8γρ. tween 80

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα τρία υγρά σε ένα ποτήρι και τα χτυπάμε με ένα μιξεράκι.

Στη συνέχεια τοποθετούμε το έτοιμο προϊόν σε ένα μπουκάλι.

Χρήση:

Απλώνουμε αρκετή ποσότητα από το λάδι σε πρόσωπο και λαιμό. Με υγρά

χέρια κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ και έπειτα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.



Συνταγή για λοσιόν καθαρισμού

Υλικά:

1 χούφτα βερονίκη

1 χούφτα βήχιο

1 χούφτα χαμομήλι

1 χούφτα ριζώματα αγριάδας

70γρ. καθαρό οινόπνευμα

2γρ. καμφορά

3γρ. γαλακτικό οξύ

220γρ. αποσταγμένο νερό

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα βότανα, φρέσκα ή ξηρά, σ’ ένα μακρόστενο ποτήρι, προσθέτουμε το οινόπνευμα και τόσο νερό ώστε να είναι σκεπασμένα. Σκεπάζουμε το μίγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε για πέντε μέρες. Μετά το σουρώνουμε. Διαλύουμε την καμφορά μ’ ένα κουταλάκι οινόπνευμα και την προσθέτουμε στο μίγμα. Προσθέτουμε επίσης και το γαλακτικό οξύ. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο αποσταγμένο νερό και βάζουμε την λοσιόν σε γυάλινο μπουκάλι.


Χρήση :

Η λοσιόν περιέχει ένα ευρύ φάσμα δραστικών ουσιών. Η τανίνη είναι αντισηπτική και στυπτική, το διοξείδιο του πυριτίου τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και το θείο του βηχίου είναι επίσης αντισηπτικό, ενώ καθαρίζει και προστατεύει την επιδερμίδα από φλεγμονές. Η λοσιόν έχει ένα χρυσό-καφέ χρώμα και μια χαρακτηριστική μυρωδιά. 

Extra tip: Για δέρματα με ακμή συνίσταται τακτικός καθαρισμός με σαπούνι ελιάς και λοσιόν. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα μπορείτε να εφαρμόζετε μάσκες με άργιλο ή μαγιά μπίρας και αντί για κρέμα να χρησιμοποιείτε καστορέλαιο.

 

Έρευνα: Θένια Κούρτη

Κείμενο: Χριστίνα Καλατζή