Interlude City of a Dead Woman – Η Πόλη της Σιωπής

Παραγωγή: ΗΠΑ/Ελλάδα/Γαλλία – 2016 

Διάρκεια: 122 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Angela Ismailos 

Πρωταγωνιστούν: Angela Ismailos, Bernard Hill, Sarah Miles, Shaun Benson, Erich Wildpret, Γιάννης Βόγλης, Ρούλα Πατεράκη. 

Υπόθεση: Η Δάφνη, μια μυστηριώδης γυναίκα, έχει επιλέξει να ζει απομονωμένη, ως προσωπική κάθαρση και αυτοτιμωρία, στο ιερό νησί της Πάτμου. Οι μόνοι τους οποίους συναναστρέφεται είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών που έχει εγκατασταθεί από χρόνια στο νησί. Δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άντρες, ο Θεόντορικ και ο Εστέμπαν, θα βρεθούν επίσης στο νησί αναζητώντας τις δικές τους απαντήσεις σε θέματα ζωής: Ο πρώτος (Shaun Benson) είναι Καθολικός Ιερέας που ερευνά σπάνια χειρόγραφα στο μοναστήρι. Ο δεύτερος (Erich Wildpret) είναι ένας διάσημος τραυματισμένος ταυρομάχος που οδηγείται εκεί αναζητώντας καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Μικρό νησί, μονοπάτια διασταυρώνονται, βλέμματα ανταλλάσσονται και πρωτόγνωρα συναισθήματα ξυπνούν. Κανείς όμως δεν είναι έτοιμος για τις αναπάντεχες αλήθειες που θα αποκαλυφθούν…

Δεν θα μπορούσε να διαλέξει πιο δύσκολο εγχείρημα από αυτή την «Πόλη της Σιωπής» για το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στις ταινίες μυθοπλασίας η Αθηναία αλλά πολιτογραφημένη πλέον Νεοϋορκέζα Angela Ismailos. Διάσημη για το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2009 με τίτλο Great Directors στο οποίο συμμετείχαν πρωτοπόροι του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως οι David Lynch, Bernardo Bertolucci, Richard Linklater, Ken Loach, Agnes Varda, Stephen Frears και Todd Haynes, επιλέγει μετά από χρόνια εσωτερικής προετοιμασίας να διηγηθεί με χαμηλούς και σκοτεινούς τόνους μια ρομαντική ιστορία μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που κρύβεται σχεδόν από τον κόσμο. Με φόντο τη γοητεία της Πάτμου και με οδηγό τη δύναμη της πίστης, της αγάπης, της αφοσίωσης και του έρωτα, ξετυλίγεται μια σχεδόν ερωτική ιστορία που δοκιμάζει τα ψυχικά όρια των χαρακτήρων της όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα φοβερά μυστικά που κρύβει το παρελθόν.

Ανάμεσα στον Μπέργκμαν και τον Ταρκόφσκι το εγχείρημα της δημιουργού, που στοχεύει με την πρώτη πολύ ψηλά και βέβαια δεν τα καταφέρνει πάντα, βαραίνοντας κατά διαστήματα το κλίμα με παύσεις όλο νόημα και βαθυστόχαστους φιλολογικούς διαλόγους. Διαθέτει όμως το χάρισμα να έχει συλλάβει ακριβώς την ambiance που απαιτεί η ιστορία και να έχει εικονογραφήσει με πρωτόγνωρο τρόπο το νησί της Αποκάλυψης, το όποιο-όπως η ίδια δηλώνει-υπήρξε έναυσμα και έμπνευση για την ταινία της. Υπαρξιακό ρομαντικό δράμα λοιπόν, με την υπέροχη φωτογραφία του Σίμου Σαρκετζή και την υποβλητική μουσική του βραβευμένου με Oscar  Γιαν Καζμάρεκ, με την αγέρωχη παρουσία της ίδιας της Angela Ismailos στον πρωταγωνιστικό ρόλο (με ένα φυζίκ αρκετά κοντά σε μια νεότερη Μελίνα), με δύο σπουδαίους ηθοποιούς της Βρετανικής σχολής να στολίζουν την αφήγηση και με τον επιβλητικό Γιάννη Βόγλη ως ηγούμενο στην τελευταία σύντομη κινηματογραφική του εμφάνιση.

Μακριά από τουριστικές ατραξιόν, αυτή η διεθνής συμπαραγωγή, αγαπάει την ουσία του Αιγαίου και διαθέτει μια κοσμοπολίτικη ελληνικότητα που δεν περνά απαρατήρητη. Μπορεί να είναι λίγο αργό (βαρύγδουπο θα έλεγαν οι όχι και τόσο καλοπροαίρετοι) είναι όμως ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο.  

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 06.04.17