Réparer les vivants – Δυο Καρδιές

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2016 

Διάρκεια: 103 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Katell Quillévéré 

Πρωταγωνιστούν: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval, Bouli Lanners, Kool Shen, Monia Chokri, Alice Taglioni, Karim Leklou, Finnegan Oldfield, Théo Cholbi, Alice de Lencquesaing. 

Υπόθεση: Είναι ξημέρωμα όταν τρεις νεαροί σέρφερ φθάνουν σε μια παραλία και ορμούν να δαμάσουν τα θηριώδη κύματα. Μια καινούργια μέρα ξημερώνει καθώς επιστρέφουν μετά το σερφ, όχι όμως για όλους τους αφού συμβαίνει ένα μοιραίο ατύχημα. Ο νεαρός Σιμόν καταλήγει σε κώμα, χωρίς ελπίδα συνδεδεμένος στα μηχανήματα του νοσοκομείου. Στο μεταξύ, στο Παρίσι, μία ώριμη γυναίκα, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, αναμένει τη μεταμόσχευση που θα της δώσει μια νέα ευκαιρία στη ζωή.

Δεν είναι εύκολο ούτε εύπεπτο το θέμα της νέας ταινίας της δημιουργού της Suzanne. Είναι όμως τόσο βαθύς και διακριτικός ο χειρισμός του ώστε η ταινία να κερδίζει και τον πιο επιφυλακτικό θεατή. Μια ιστορία απώλειας και θλίψης μπαίνει μέσα σε μια άλλη ιστορία ελπίδας, προσμονής και ξανακερδισμένου χρόνου και η κάθε μια παίρνει από την άλλη χρώματα για να δημιουργηθεί έτσι ένα ομοιογενές αφηγηματικό σύνολο, που με συνδετικό κρίκο την ιατρική, παραθέτει μια συγκλονιστική διατριβή υπέρ της δωρεάς οργάνων. Το αν ο θεατής θα συμφωνήσει ή όχι με τη θέση της ταινίας επαφίεται στα βιώματα και τις πεποιθήσεις του όμως η ρητορική της Κατέλ Κιγιεβερέ είναι συχνά πολύ πειστική ακόμη και για τους φανατικούς πολέμιους της δωρεάς. Μέσα σε 24 ώρες πρέπει να αντιμετωπισθεί η απώλεια, το σταμάτημα του χρόνου και ταυτόχρονα να δοθεί μια μάχη για την συμβολική συνέχεια της ζωής μέσα από την απόφαση των συντετριμμένων γονιών.    

Η ταινία ήταν υποψήφια στα περσινά Σεζάρ για το υπέροχο σενάριό της που διασκευάζει το ομώνυμο best seller μυθιστόρημα της Maylis De Kerangal, ένα ούτως ή άλλως συναρπαστικό αφήγημα που δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Η ταινία ευτυχεί επίσης να διαθέτει ένα εξαιρετικό και υποβλητικό σκορ από τον αγαπημένο Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Οι τολμηροί θεατές θα αποζημιωθούν από τη βαθιά ανθρωπιστική ματιά της δημιουργού και από ένα έξοχα διαλεγμένο καστ που παραδίδει ερμηνείες ζωής. Καλού κακού ένα πακετάκι χαρτομάντηλα ας είναι εύκαιρο. 

Η Κατέλ Κιγιεβερέ για τη δωρεά οργάνων

Στην ταινία μια ολόκληρη κοινότητα ενώνεται για να σώσει μια ζωή. Η δωρεά οργάνων βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης. Στη Γαλλία, από τη στιγμή που δεν έχεις δηλώσει σαφώς ότι είσαι εναντίον, τότε θεωρείσαι πιθανός δότης. Αυτές οι αρχές δομούν τη νοοτροπία της κοινωνίας μας, το πώς ζούμε όλοι μαζί. Η ιδέα ότι μερικές φορές δημιουργούνται κοινότητες που εργάζονται μαζί με στόχο τη διάσωση μιας ζωής είναι πολύ όμορφο και ήθελα να το δείξω. Ελπίζω να έκανα μια ουμανιστική ταινία που θα κάνει τους θεατές να νιώσουν μέρος μιας οικογένειας, μιας ομάδας, μιας κοινωνίας. Είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό σε σχέση με όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Μια καρδιά σταματά να χτυπά και αυτό, με τρόπο θαυματουργό, παρατείνει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Είναι ένα σπουδαίο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο αναγνωρίζει ότι είναι μέρος μιας αλυσίδας, ότι εκείνος ή εκείνη είναι μέρος του όλου. Όλοι συνδεόμαστε. 

Διανομή: Rosebud.21 σε συνεργασία με την Seven Films

Στις αίθουσες από 04.05.17