Apprentice – Ο Μαθητευόμενος

Παραγωγή: Σιγκαπούρη – 2016 

Συμπαραγωγοί:Γερμανία/Γαλλία/ΧονγκΚονγκ/Κατάρ 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Boo Junfeng 

Πρωταγωνιστούν: Fir Rahman, Wan Hanafi Su, Mastura Ahmad, Boon Pin Koh, Nickson Cheng, Crispian Chan, Gerald Chew. 

Υπόθεση: Σιγκαπούρη. Ο 28χρονος Αϊμάν, σωφρονιστικός υπάλληλος, ζει με τη μεγαλύτερη αδελφή του σε ένα μικρό συγκρότημα κατοικιών. Ο Αϊμάν δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του ο οποίος εκτελέστηκε στη φυλακή καταδικασμένος για έγκλημα όταν ακόμη ο Αϊμάν ήταν μωρό. Όταν μετατίθεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της χώρας, γίνεται φίλος με τον 65χρονο δεσμοφύλακα Ραχίμ, που αποδεικνύεται επικεφαλής των δημίων της φυλακής και υπεύθυνος των εκτελέσεων θανατοποινιτών. Όταν ξαφνικά ο βοηθός του παραιτείται, ο Ραχίμ προτείνει στον Αϊμάν να γίνει ο μαθητευόμενος του, προς μεγάλη του ταραχή αφού ο νεαρός έχει ανακαλύψει ότι ο Ραχίμ ήταν ο εκτελεστής του πατέρα του. Μπορεί ο Αϊμάν να αγνοήσει τη συνείδησή του και το παρελθόν που τον στοιχειώνει και να γίνει μαθητής του δήμιου;

Εντελώς ρητορική η ερώτηση αφού η ταινία βρίσκεται μακριά από τη λογική του δυτικού κόσμου για το αποτρόπαιο της θανατικής καταδίκης. Σε μια χώρα που όχι απλά αρνείται να καταργήσει τη θανατική ποινή αλλά έχει και την πλήρη λαϊκή υποστήριξη για να τη διατηρήσει, ο δήμιος είναι ένα επάγγελμα αξιοσέβαστο και η τέχνη του φόνου με το μικρότερο δυνατό πόνο ανάγεται σε ηθική στάση. Αυτό που κατατρώει τον Αϊμάν είναι η στέρηση της πατρικής φιγούρας, του αντρικού πρότυπου όταν ήταν παιδί, για αυτό και μεγαλώνοντας κύλησε στις συμμορίες και τα ναρκωτικά μέχρι να βρει το δρόμο της πειθαρχίας, του αυτοσεβασμού και της θρησκευτικής προσήλωσης στο καθήκον, μέσα από τη στρατιωτική θητεία και κατόπιν την υπηρεσία στο σωφρονιστικό σύστημα. Ένας οιονεί τιμωρός ανθρώπων παρόμοιων με τον πατέρα που δεν γνώρισε και τον οποίο υποσυνείδητα κατηγορεί. Στο πρόσωπο του δήμιου γνωρίζει για πρώτη φορά μια πατρική φιγούρα-πρότυπο, καθιστώντας αυτόν τον εκτελεστή alter ego του εκτελεσμένου. Σε αντιδιαστολή με αυτόν η αδελφή του αναζητά τη διέξοδο σε ένα σύζυγο από την Αυστραλία που θα την πάρει μακριά από αυτό το μικρό πυκνοκατοικημένο πολυεθνικό νησί-κράτος που μοιάζει να πέφτει βαρύ στους κατοίκους του. Το άλλο πρόσωπο σ αυτό το δράμα, ο Ραχίμ, μοιάζει να παλεύει με τους δικούς του δαίμονες αφού όσο και να προσπαθεί να παρουσιάσει το έργο του εξωραϊσμένο, επί της ουσίας το αίμα άπειρων ανθρώπων έχει βάψει τα χέρια του. Μόνος στη ζωή, ανίκανος να τη μοιρασθεί ψυχικά με κάποια σύζυγο,  ζει για το επάγγελμά του και αυτό τον κάνει τουλάχιστον ευέξαπτο, όπως φαίνεται και στις σκηνές νυχτερινής οδήγησης στους υγρούς δρόμους της πόλης.

Κλίμα μουντό, βουτηγμένο σε υγρή ζέστη και ανείπωτα συναισθήματα που πιέζουν σε βαθμό έκρηξης τους ανθρώπους, ερμηνείες αξιόλογες, και σωστός εσωτερικός ρυθμός συντελούν στην επιτυχία της δεύτερης ταινίας του Boo Junfeng που λανσάρει στη μεγάλη οθόνη τον Fir Rahman, δημοφιλή τηλεοπτική persona της χώρας. 

Πρόταση της Σιγκαπούρης για το OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Επίσημη συμμετοχή «Ένα κάποιο βλέμμα» Φεστιβάλ Καννών. 

Όχι η ταινία που θα σου φτιάξει τη διάθεση, όμως θα σου δώσει τροφή για σκέψη και ανάλυση. Αυτή είναι και η επιτυχία μιας ταινίας από μια χώρα ουσιαστικά άγνωστη που έχει ταυτισθεί στη Δύση ως παράδεισος φθηνών ηλεκτρονικών συσκευών.

 

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 04.05.17