Geumul (The Net) – Το Δίχτυ

Παραγωγή: Νότια Κορέα – 2016 

Διάρκεια: 114 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Κοινωνικοπολιτικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Kim Ki-Duk 

Πρωταγωνιστούν: Seung-bum Ryoo, Kim Young-min, Won-keun Lee, Guyhwa Choi, Jeong Ha-dam. 

Υπόθεση: Ο Ναμ Τσουλ Γου είναι ένας φτωχός ψαράς που ζει με την γυναίκα του και το κοριτσάκι τους σε ένα ψαροχώρι στην παραμεθόριο της Βόρειας Κορέας. Κάθε πρωί ξεκινά και περνώντας από το τοπικό φυλάκιο μπαίνει στη βάρκα του και πάει να ρίξει το δίχτυ του και να ψαρέψει. Ένα μοιραίο πρωί όμως, το δίχτυ του πιάνεται στη μηχανή και η βάρκα του παρασύρεται στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας. Ο τρόπος που τον υποδέχονται οι αρχές της Νότιας Κορέας είναι αναπάντεχος για τον παντελώς αθώο ψαρά. Αφού τον κατηγορήσουν για κατασκοπεία και τον ανακρίνουν σκληρά, θα κάνουν τα πάντα για να τον πείσουν να «αυτομολήσει» όταν συνειδητοποιούν την αθωότητά του. Ωστόσο ο Ναμ Τσουλ Γου αρνείται το δυτικό παράδεισο και ζητά να επιστρέψει πίσω στη χώρα του και την οικογένειά του. Έτσι τα πράγματα περιπλέκονται και ο φτωχός ψαράς γίνεται επίκεντρο δημόσιας διαμάχης ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες. 

Ένα πρόσωπο εντελώς συμβολικό που ζει στα όρια που χωρίζουν (και ταυτόχρονα ενώνουν) την Κορεατική Χερσόνησο θα βρεθεί στο κέντρο της τελευταίας ταινίας του πάντα απρόβλεπτου Κορεάτη δημιουργού. Από τη μια το παρανοϊκό απολυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας και από την άλλη ο δυτικός παράδεισος ελευθερίας της Νότιας Κορέας. Στη μέση ένας φτωχός ψαράς που αγαπάει την οικογένεια του αλλά και την πατρίδα του, άσχετα με το καθεστώς το οποίο ελάχιστα αγγίζει την καθημερινότητά του. Home is where the heart is. Εκεί που βρίσκεται η καρδιά. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος περνά τα πάθη του Χριστού στον ελεύθερο κόσμο, προκειμένου να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας». Σ αυτή την πειραγμένη χριστιανική παραβολή, υπάρχουν βασανιστές, όπως ο ανακριτής που κουβαλάει απωθημένα από το παρελθόν, υπάρχουν Πόντιοι Πιλάτοι στις ανώτερες θέσεις της Ασφάλειας, υπάρχει ακόμη και ο μαθητής στο πρόσωπο του καλόπιστου νεαρού αστυνομικού. Και πάνω από όλους υπάρχει ένας μικρός Χριστός που φέρει καλόπιστα το βάρος της αμαρτίας του καθεστώτος της χώρας του και που κλείνει τα μάτια για να μην δει «τους πειρασμούς του καπιταλισμού», γνωρίζοντας ότι θα τον βασανίσουν ξανά στηνν ίδια του τη χώρα προκειμένου να του αποσπάσουν πληροφορίες. Ένας αλιεύς που έρχεται να κηρύξει τη δική του απλή (ή και απλοική) αλήθεια, της αγάπης, πίστης και κοινής λογικής σε «ώτα μη ακουέντων». Και όταν ανοίξει τα μάτια δεν είναι η ελευθερία αυτό που θα δει αλλά η εκμετάλλευση και η αδικία. Θα προστατεύσει μια πόρνη, μια Μαγδαληνή, από τους διώκτες της, θα περιπλανηθεί στον τεχνητό παράδεισο του shopping και θα αναγνωρίσει την ελευθερία όπως την αντιλαμβάνεται ένα σύστημα με θεό το χρήμα και τα υλικά αγαθά. Η συνέχεια θα τον φέρει μπροστά στην αποκάλυψη ότι κανένα καθεστώς και καμία εξουσία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ελευθερία και την ευτυχία του ατόμου. Είμαστε όλοι ελεύθεροι είτε να επευφημούμε την εξουσία στο Βορρά ή να «πάμε να κόψουμε το σβέρκο μας» στο Νότο…

Συγκλονιστική η παρουσία του εκκεντρικού Κορεάτη σταρ Σέουνγκ Μπαμ Ρίου στον κεντρικό ρόλο μιας ταινίας που δεν κατεβαίνει εύκολα κάτω ούτε χαρίζεται σε καθεστώτα και εξουσίες. 

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 04.05.17