Polina, danser sa vie - Polina: Ο χορός είναι η ζωή μου

Παραγωγή: Γαλλία – 2016 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Valérie Müller &  Angelin Preljocaj 

Πρωταγωνιστούν: Anastasia Shevtsova, Aleksey Guskov, Niels Schneider, Veronika Zhovnytska, Jeremie Belingard, Miglen Mirtchev, Kseniya Kutepova και η Juliette Binoche. 

Υπόθεση: Μόσχα, αρχές της δεκαετίας του ’90. Η 8χρονη Πολίνα είναι μια προικισμένη μπαλαρίνα, από φτωχή οικογένεια, που γίνεται δεκτή στη φημισμένη σχολή του Καθηγητή Μποζίνσκι. Ο αυστηρός δάσκαλος που εκπαιδεύει χορευτές για τα μπαλέτα Μπολσόι, αμέσως αντιλαμβάνεται το φοβερό της ταλέντο και την κάνει να εργαστεί τόσο σκληρά που στα 18 της το όνειρό της επιτέλους γίνεται πραγματικότητα, καθώς κερδίζει μια θέση στα Μπολσόι. Εκεί, θα γνωρίσει τον Αντριάν, έναν γοητευτικό Γάλλο χορευτή που θα την βοηθήσει να ανακαλύψει την αγάπη αλλά, το κυριότερο, μια νέα μορφή χορού, πιο σύγχρονη και εκφραστική που θα αλλάξει την ζωή της για πάντα. Από την Μόσχα μέχρι την Γαλλία και το Βέλγιο, ανάμεσα σε απογοητεύσεις και επιτυχίες, ξεκινά ένα απίστευτο ταξίδι προς την επιτυχία.

Η ταινία είναι βασισμένη πάνω στο διάσημο graphic novel του Μπαστιέν Βιβέ, «Polina» που προσεγγίζει με ρεαλισμό τις ζωές των χορευτών. Στην ιστορία καταλυτικό ρόλο παίζει η Λίρια μια Γαλλίδα χορογράφος μοντέρνου χορού που στην ταινία την υποδύεται με το μοναδικό της τρόπο η, εκπαιδευμένη και ως χορεύτρια, Ζιλιέτ Μπινός, κλέβοντας χαλαρά την παράσταση στις σκηνές που εμφανίζεται και ανεβάζοντας την ένταση μιας ταινίας αρκετά υποτονικής.

Η ενεργός συμμετοχή στη σκηνοθεσία του χορογράφου Ανζελέν Πρελζοκάζ μπορεί να δίνει πόντους στις σκηνές με χορογραφίες και πρόβες μπαλέτου, όμως τόσο δραματουργικά όσο και ερμηνευτικά η ταινία πάσχει. Το υποτιθέμενο success story της ηρωίδας είναι σκοτεινό και ακαθόριστο ενώ ο οικογενειακός της περίγυρος και οι σχέσεις του φορτηγατζή πατέρα της με σκοτεινούς τύπους αποδίδονται εντελώς κλισαρισμένα και με μια τάση μελοδραματισμού.

«Η δουλειά μου εκφράζει την απώλεια και την κενότητα της ανθρώπινης φύσης» λέει κάπου η Λίρια. Όπως λέει ο Πρελζοκάζ «αυτή η ατάκα είναι εμπνευσμένη από το Συμπόσιο του Πλάτωνα, ο οποίος πρεσβεύει ότι η αγάπη υπάρχει επειδή κάθε άνθρωπος είναι χωρισμένος στα δύο και ψάχνει για το άλλο του μισό. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι σε πολλές χορογραφίες μου σε συγκεκριμένα ντουέτα, έχω παίξει πολύ με αυτή την ιδέα».

Αυτό λοιπόν το μότο επιχειρεί να αναδείξει η ταινία ωστόσο δεν δείχνει αποφασισμένη ούτε σίγουρη πώς να το εκφράσει. Βέβαια έχει τις ενδιαφέρουσες στιγμές της αν και χωρίς τις αναμενόμενες για μια τέτοια ιστορία εκρήξεις και κορυφώσεις.

Ούτε Fame ούτε Dancer λοιπόν. Κάτι ανάμεσα, που ακόμη ψάχνει την ψυχή του… Στους (πολυπληθείς στη χώρα μας) λάτρεις του χορού ίσως φανεί περισσότερο ενδιαφέρουσα. 

Και λίγα trivia

  • Για την αναζήτηση της τέλεια πρωταγωνίστριας, τα πράγματα αποδείχτηκαν δύσκολα. Όπως λέει η σκηνοθέτης «Για να είμαι ειλικρινής, αρχικά ψάχναμε για μία ηθοποιό που είχε και χορευτική παιδεία. Σύντομα, όμως, διαπιστώσαμε ότι αν δεν είναι κατά κύριο λόγο χορεύτρια, θα δυσκολευτούμε πολύ. Περάσαμε από οντισιόν 300 κορίτσια στην Ευρώπη. Συνέχεια συναντούσαμε χορεύτριες που ήταν εξαιρετικές μπαλαρίνες, αλλά μέτριες στο σύγχρονο χορό. Έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε την πρωταγωνίστριά  μας στη Ρωσία, όπου και τελικά είδαμε πάνω από 600 χορεύτριες. Όταν είδαμε την Αναστασία καταλάβαμε ότι αυτή είναι η Polina. Εκτός από τις χορευτικές τις επιδεξιότητες, είχε και μια έντονη παρουσία στην οθόνη, αρκετά μυστηριώδη. Είναι συγκρατημένη αλλά και πολύ δυνατή. Άλλωστε, δεν είναι μία ταινία πολύ… «ομιλητική». Πολλά από τα συναισθήματα εκφράζονται μέσω του σώματος και των ματιών»,
  • Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ταινία γυρίστηκε σε σινεμασκόπ είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι χορευτές μπορούσαν να έχουν και τα δύο χέρια ανοιχτά εντελώς, χωρίς περιορισμό στον τρόπο γυρίσματος.
  • Η «Polina» έχει κάποιες σαφείς και κάποιες λιγότερο σαφείς αναφορές σε ταινίες όπως: The Red Shoes, All that Jazz, Billy Elliott και, φυσικά, όλες τις ταινίες του Fred Astaire.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 25.05.17