Tanna

Παραγωγή: Αυστραλία/Βανουάτου – 2015 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Martin Butler & Bentley Dean      

Πρωταγωνιστούν: Mungau Dain, Marie Wawa, Marceline Rofit, Charlie Kahla, Albi Nagia, Lingai Kowia, Dadwa Mungau. 

Υπόθεση: Στο Βανουάτου, κάπου στο Νότιο Ειρηνικό, η Γουάγουα, ένα νεαρό κορίτσι που ανήκει σε μία από τις τελευταίες παραδοσιακές φυλές του νησιού Τάννα, ερωτεύεται τον εγγονό του αρχηγού, τον Νταΐν.  Όταν η φυλή της Γουάγουα συμφιλιώνεται με την παραδοσιακή αντίπαλη φυλή, το αντάλλαγμα για να σφραγισθεί η ειρήνη είναι να δοθεί η Γουάγουα ως νύφη στον γιο του αντίπαλου αρχηγού. Φυσικά, οι δύο ερωτευμένοι νέοι κλέβονται, επιχειρώντας να κρυφτούν κάπου μακριά για να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί ο διαφυλετικός πόλεμος και το ζευγάρι να βρεθεί υπό διωγμό. Πρέπει ωστόσο να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που λέει η καρδιά τους και το μέλλον των φυλών τους.  

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία την οποία ζωντανεύουν στην οθόνη οι άνθρωποι της φυλής Γιακέλ. Για πρώτη φορά ο φακός συλλαμβάνει μια ιστορία των τροπικών νησιών του Ειρηνικού, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους που καταφέρνουν, κάτω από τις οδηγίες του έμπειρου στα ντοκιμαντέρ σκηνοθετικού δίδυμου, να ζωντανέψουν τους θρύλους του λαού τους σαν να ήταν πεπειραμένοι ηθοποιοί. Το αρχικό εθνογραφικό ενδιαφέρον που κάνει την ίντριγκα να μοιάζει αργή και υποτυπώδης, όσο περνάει η ώρα, δίνει τη θέση του σε μια στέρεη δραματουργία σε τόνους σεξπηρικής τραγωδίας καθώς το ερωτευμένο ζευγάρι και ο αγώνας του για αλλαγή του άκαμπτου ηθικού νόμου ενός ολόκληρου λαού με μόνο όπλο την αγάπη, φέρνουν την απαραίτητη ταύτιση στο δυτικό θεατή. Γιατί όποιες και να είναι οι πολιτιστικές διαφορές μας, η ουσία της ψυχής του ανθρώπου είναι απαράλλαχτη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Μέσα από αυτή την ερωτική τραγωδία κάτω από τον τροπικό ήλιο φιλτράρονται αντιλήψεις και συμπεράσματα για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το Θεϊκό στοιχείο, την αποικιοκρατία και τη σχέση της Δύσης με τους ιθαγενείς πολιτισμούς. Μια Avatar Pandora στην άλλη πλευρά του πλανήτη μας…

Η ταινία έκανε μεγάλη αίσθηση down under και ήταν φυσικό να προταθεί από την Αυστραλία για το ξενόγλωσσο Oscar, κάνοντας την έκπληξη όταν έφθασε στην 5άδα. Ούτως ή άλλως η παρακολούθησή της είναι μια ιδιαίτερη, μυσταγωγική εμπειρία. 

Κύρια Βραβεία και υποψηφιότητες

Υποψηφιότητα Oscar ξένης ταινίας.

2 Βραβεία (καλύτερης ταινίας και φωτογραφίας) στο Φεστιβάλ Βενετίας-Τμήμα Εβδομάδας Κριτικής.

4 υποψηφιότητες στα Αυστραλιανά Βραβεία (Κέρδισε μια για το ατμοσφαιρικό σκορ του Άντονι Πάρτος).


Και επειδή δεν γνωρίζουμε και πολλά για την κουλτούρα της Ωκεανίας τα παρακάτω στοιχεία μάλλον θα φανούν χρήσιμα. 

Τα ιστορικά στοιχεία

Η Τάννα είναι ένα νησί 30.000 κατοίκων στα νότια του αρχιπελάγους του Βανουάτου, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία και τη Γαλλία το 1980. Κατοικείται εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια και ο Κάπτεν Κουκ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που την επισκέφθηκε το 1774, ενώ ακολούθησαν ιεραπόστολοι το 19ο αιώνα.  Στα μέσα του 20ου αιώνα εμφανίστηκε ένα ισχυρό τοπικό κίνημα που απέρριπτε την αποικιακή παρουσία στο νησί και υποστήριζε σθεναρά την επιστροφή στην παράδοση και την απόρριψη του δυτικού ρουχισμού, των χρημάτων και των σχολείων. Παρότι οι ηγέτες του συνελήφθησαν, καταδιώχτηκαν κι εξορίστηκαν, το κίνημα εξαπλώθηκε και υπάρχει έως και σήμερα. Η φυλή Γιακέλ, έχει απορρίψει τελείως το μοντέρνο τρόπο ζωής και έχει υιοθετήσει πλήρως το Κάστομ, την παραδοσιακή κοσμολογία του Βανουάτου. Το Κάστομ είναι ένα σύστημα νόμων, πεποιθήσεων, τραγουδιών, χορών, κοινωνικών δομών και τελετών όπως το Bury the Club, μία επίσημη τελετή για τη λήξη της διένεξης μεταξύ δύο φυλών. Ο ειρηνοποιός αρχηγός καλεί τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν στους όρους και να ανταλλάξουν γουρούνια, ποτά και νύφες για να σφραγίσουν τη συμφωνία. Όλα γίνονται κάτω από το άγρυπνο μάτι της Γιαχούλ, όπως ονομάζουν το ενεργό ηφαίστειο στο νότιο μέρος της Τάννα. Η Γιαχούλ είναι η Αδερφή Μητέρα τους.

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 08.06.17