Η Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής και το 7ο Athens Open Air Film Festival

Ο «Πολίτης Κέιν» των κινηματογραφημένων συναυλιών εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα κορυφαία μουσικά φιλμ όλων των εποχών, καταγράφοντας μοναδικά τρεις live εμφανίσεις των Talking Heads από το 1984. Η προβολή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο ταλέντο του Τζόναθαν Ντέμι, ο οποίος εγκατέλειψε αιφνίδια τη ζωή μόλις πριν μερικές εβδομάδες. 

«Hi. I've got a tape I want to play»: Ο Ντέιβιντ Μπερν βγαίνει στη σκηνή με την κιθάρα του και ένα κασετόφωνο που θεωρητικά τον συνοδεύει στο «Psycho Killer» και δεν κοιτά μόνο το κοινό που τον επευφημεί αλλά και την κάμερα που καταγράφει κάτι μεταξύ συναυλίας και θεατρικής παράστασης. Κάπως έτσι ξεκινά το «Stop Making Sense», το φιλμ του Τζόναθαν Ντέμι που κατέγραψε και ένωσε τρεις συναυλίες τις οποίες έδωσαν οι Talking Heads το 1984, κατά την προώθηση του δίσκου τους «Speaking in Tongues». 

Μία από τις πιο συνηθισμένες περιγραφές που ακολουθούν ως σήμερα το «Stop Making Sense» είναι πως πρόκειται για τον «Πολίτη Κέιν» των κινηματογραφημένων συναυλιών. Και είναι αλήθεια πως σε δεκάδες λίστες, από τη δεκαετία του '90 μέχρι και σήμερα, που αφορούν συναυλίες ή μουσικές ταινίες εν γένει, το δημιούργημα του Ντέμι φιγουράρει στην κορυφή, όπως το αντίστοιχο του Όρσον Γουέλς, καθώς δεν έχει βρεθεί ως τώρα αντίστοιχη δουλειά που με τις καινοτομίες της να έχει ανοίξει νέους δρόμους για το είδος. 

Η ανάγκη του Ντέμι να μην φιλμάρει απλά μια συναυλία, αλλά να φτιάξει ένα υβρίδιο που θα έχει τη δική του γλώσσα, άλλαξε την ίδια τη σύσταση της συναυλίας. Όλη η σκηνή του σόου θύμιζε ένα μικρό εργοτάξιο που άλλαζε ανάλογα με το κάθε τραγούδι, τα μέλη της μπάντας εναλλάσσονταν και παρουσιάστηκαν σε κάθε δυνατό συνδυασμό. Η κάμερα δείχνει να αψηφά το κοινό και να μένει στους φωτισμούς και τις αντιθέσεις τους στα πλάνα της σκηνής, κρατώντας μόνο τις αντιδράσεις του (επευφημίες και χειροκροτήματα) δίνοντάς μας, όμως, την αίσθηση πως η μπάντα παίζει αποκλειστικά για τους θεατές της ταινίας. 

Σε αντίθεση με τον «Πολίτη Κέιν» το «Stop Making Sense» πήρε αποθεωτικές κριτικές ευθύς μόλις κυκλοφόρησε και συνεχίζει ως σήμερα να εμπνέει αρθρογράφους για διθυραμβικά κείμενα. 

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι 

Πρωταγωνιστούν: Talking Heads 

Διάρκεια: 88' 

 

ΙΝΦΟ

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με προβολή της ταινίας  «Stop Making Sense» (1984) 

Τετάρτη 21 Ιουνίου | 21:30 

Πλατεία Αβησσυνίας (Μοναστηράκι, Αθήνα) 

Είσοδος Ελεύθερη 

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει party στο SOBER (Δείτε το event στο facebook). 

Οι προβολές του 7th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). 

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία και για το αναλυτικό πρόγραμμα του 7ου Athens Open Air Film Festival, συντονιστείτε στο www.aoaff.gr και στις σελίδες του σε facebook/twitter/instagram.