Τελευταίες παραστάσεις για την αληθινή ιστορία της Αντιγόνης

Και εκεί, προς το τέλος μιας όπως πάντα πληθωρικής και όχι και τόσο ενδιαφέρουσας θεατρικής περιόδου, η Βάνα Πεφάνη μας την έκανε την έκπληξη! Ένα έργο της Χρύσας Ξουραφά, ρηξικέλευθο, τολμηρό αλλά κάθε άλλο παρά βλάσφημο προς την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά, ενίοτε ξεκαρδιστικό και πάντοτε καυστικό, το οποίο η αγαπημένη ηθοποιός/συγγραφέας/σκηνοθέτης προσεγγίζει με θετική διάθεση, πνεύμα ανατροπής και ευφυή αξιοποίηση του βάθους της αυτοσχέδιας σκηνής -γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη. 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου «Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί ένα ανάλαφρο, νεανικό έργο και μια Αντιγόνη αντισυμβατική, ονειροπόλα και επαναστάτρια...Ένα σύγχρονο όνειρο καλοκαιρινής νύχτας ή αλλιώς ένα βράδυ όπου όλα μπορούν να συμβούν». Και όλα συμβαίνουν, ακόμη και όσα δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, καθώς οι τραγικοί χαρακτήρες του Σοφοκλή κατεβαίνουν από τα αναλλοίωτα στο χρόνο βάθρα τους και τρέχουν στα Ηρώδεια να ενσαρκωθούν στα σώματα ηθοποιών για μια βραδιά που θα τους φέρει σε επαφή με το σύγχρονο ελληνικό κόσμο. Ένα κόσμο γήινων σωμάτων και αισθήσεων που αντιπροσωπεύεται από ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι που ζει τη δική του romantic comedy, κατρακυλώντας ανάμεσα στα αρχαία αγάλματα ενός ακαθόριστου Μουσείου. Ενός Μουσείου που ζωντανεύει όταν οι επισκέπτες χάνονται και οι ήρωες του Σοφοκλή παίρνουν σάρκα και οστά και αυτοαναλύονται σπαρταριστά, έχοντας από δίπλα «δανεική» τη Μήδεια του Ευρυπίδη που σε κανέναν δε χαρίζεται μήτε θνητό μήτε πρόσωπο τραγωδίας. Ένας Οιδίποδας σούπερσταρ και μια Ισμήνη ανάμεσα σε καθωσπρέπει δεσποινίδα κάποιας ηλικίας και πειραγμένη ηρωίδα του Τιμ Μπάρτον (απολαυστική η Νικολίνα Μουαίμη) προσπαθούν να νουθετήσουν την εξεγερμένη κόρη και αδελφή να μην προβεί στο ¨απονενοημένο¨. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα σ αυτή την Αντιγόνη-πνεύμα αμφισβήτησης της μοίρας και την νεαρή επισκέπτρια του Μουσείου, ένα πορτοκάλι-ανάθημα που αφήνει η τελευταία στα πόδια της ηρωίδας του Σοφοκλή, ένας καρπός γεμάτος από τους χυμούς της ζωής που αδράχνει με δίψα η Αντιγόνη καθώς ξεχύνεται τελικά στον σύγχρονο κόσμο για να βρει τον αγαπημένο της Αίμονα.

Αυτή η παιγνιδιάρα Αντιγόνη, με τον εμπνευσμένο δεκαπεντασύλλαβο λόγο της, είναι ένας διπλός στοχασμός πάνω στη φύση του Θεάτρου και τη θέση του συγγραφέα στον κόσμο αλλά και πάνω στα επιτρεπτά όρια ανάμεσα στην ανάγνωση ενός κλασσικού θεατρικού αριστουργήματος και το «πείραγμά» του στο πέρασμα του χρόνου. Μη φανταστεί κανείς όμως τίποτα βαρύγδουπο! Αστεία και συναρπαστική, εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς και διαθέτει τόση αισθητική πυκνότητα που μια φορά παρακολούθησης δεν είναι αρκετή.

Ο θίασος ανταποκρίνεται με περισσή επάρκεια, στο σύνολό του, στις ιδιόμορφες αισθητικές απαιτήσεις του έργου και το να ξεχωρίσεις κάποιον θα ήταν απλά θέμα προσωπικής προτίμησης. Όλοι ανεξαιρέτως είναι υπέροχοι! 

Εν κατακλείδι, είτε αρχαία τραγωδία είτε σύγχρονη κομεντί, το ζουμί είναι ένα: Έρως ανίκατε μάχαν! Συνολικά μια ιδιαίτερα ευφρόσυνη εμπειρία και μια παράσταση που θα ήταν έγκλημα να μην επαναληφθεί στην επόμενη χειμερινή σεζόν!  

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Χρύσα Ξουραφά

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Μουσική επιμέλεια: Βάνα Πεφάνη, Αντώνης Καραθανασόπουλος

Κινησιολογία: Έλιο Φοίβος Μπέικο

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντέπυ Πάγκα

Ηλεκτρική κιθάρα: Αντώνης Καραθανασόπουλος

Μετάφραση κειμένου στα Αγγλικά: Virginia Murray

Φωτογράφος παράστασης: Στράτος Προύσαλης

Δημιουργικό αφίσας: Άλκηστις Μαυροειδή

Οι συντελεστές ευχαριστούν τον Μιχάλη Κουμπιό για τα Walz, Face to face & Astradeni 

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Βασίλης Αφεντούλης, Μαρία Δαμασιώτη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Νικολίνα Μουαίμη, Ντέπυ Πάγκα, Δήμητρα Σύρου, Γιώργος Χουλιάρας, Χρήστος Χριστόπουλος. 

INFO 

Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ.2103418550 & 2103418579 

Τελευταίες Παραστάσεις:

Πέμπτη, 29 Ιουνίου, Παρασκευή 30 Ιουνίου, Σάββατο 1 Ιουλίου και Κυριακή 2 Ιουλίου στις 21:30 στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο -2. 

Διάρκεια παράστασης: 95’, με Αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος 14€, Μειωμένη τιμή 10€, Ειδική τιμή 6€

 

Χορηγοί της παράστασης: KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM, SAP HELLAS

 

H παράσταση στηρίζει και διαθέτει δωρεάν εισιτήρια για τις οργανώσεις:

PRAKSIS, 18ANΩ-ΨΝΑ, Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων & Αποφυλακισμένων Γυναικών.