The Beguiled – Η Αποπλάνηση

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Σκηνοθεσία: Sofia Coppola 

Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Oona Laurence, Angourie Rice, Addison Riecke, Emma Howard. 

Υπόθεση: 1864, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου. Ένας πληγωμένος στρατιώτης των Βορείων (Κόλιν Φάρελ) βρίσκει καταφύγιο, ώσπου να αναρρώσει, σε ένα οικοτροφείο  θηλέων στη Βιρτζίνια του Νότου, όπου-αν και εχθρός-γίνεται δεκτός για περίθαλψη για λόγους ανθρωπισμού και ηθικής. Η παρουσία του, όμως, ξυπνά στις (μεγαλύτερες και μικρότερες) γυναίκες του σχολείου (Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ), καταπιεσμένα ένστικτα, πάθη και ανάγκες. Οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις που υποβόσκουν, με λίγη ύπουλη «βοήθεια» από τον τραυματία, τελικά ξεσπούν και η κατάσταση οδηγείται στα άκρα…

«Η Αποπλάνηση» η νέα (και μάλλον καλύτερη) ταινία της Σοφίας Κόπολα έρχεται να διηγηθεί ξανά την ιστορία του Τόμας Κάλιναν, που είχε διασκευάσει το 1971 (με ψευδώνυμο) ο διάσημος Άλμπερτ Μαλτς, της Μακαρθικής Λίστας των 10, για λογαριασμό του σκηνοθέτη Ντον Σίγκελ. Αυτή τη φορά η πολεμική σύρραξη μετατοπίζεται στην αναμέτρηση πανουργίας μεταξύ του άνδρα-φορέα μιας παραδοσιακής μιλιταριστικής ιδεολογίας και μιας ομάδας γυναικών που παρακολουθεί από απόσταση τα τεκταινόμενα του Εμφύλιου, ενός πολέμου που είχε καθορίσει την ύπαρξή τους αλλά που στην ουσία δεν είναι δικός τους, δεν τις αφορά. Το σχέδιο αποπλάνησης που θέτει σε εφαρμογή ο ωραίος αξιωματικός φαίνεται αρχικά να του δίνει την πρωτοκαθεδρία και τη δύναμη να ορίσει αυτός τις τύχες όλων αν και καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου. Αυτή όμως η Άρεια δύναμη δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την μαζική έκρηξη του καταπιεσμένου ψυχικού κόσμου των γυναικών που τον περιμάζεψαν, μια έκρηξη που αναδεικνύει τις…φονικές παραμέτρους της τέχνης του κεντήματος.

Ψιλοβελονιά είναι φτιαγμένη και η ταινία, σαν κέντημα που μόλις και μετά βίας καλύπτει τη συσσωρευμένη σωματική και ψυχική ένταση των ηρωίδων. Εκμεταλλευόμενη τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία και τους ατμοσφαιρικούς χώρους γυρίσματος, τα οποία η Σοφία Κόπολα φώτισε με φυσικό φως και με ένα φοβερό πρωταγωνιστικό κουαρτέτο να «δίνει ρέστα», η ταινία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αισθητικές αντιλήψεις για ταινία εποχής παρά στο Χόλιγουντ, με φυσικό αποτέλεσμα την ανταμοιβή της με το βραβείο σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Καννών. Εξάλλου η «ολική επαναφορά» του ερμηνευτικού φαινομένου Νικόλ Κίντμαν (μετά από διάφορα στραβοπατήματα) είναι γεγονός με την Αποπλάνηση και θα κάνει τους θαυμαστές της να αγαλλιάσουν. Εξ ίσου εντυπωσιακές και οι δύο συμπρωταγωνίστριες ασφυκτιούν θεαματικά μέσα στους δαντελένιους γιακάδες τους μέχρι να εκραγούν από το αχαλίνωτο πάθος που τους εμφυσά ο γοητευτικός και πανούργος αξιωματικός του (πάντα όμορφου) Κόλιν Φάρελ.

Η καλύτερη νέα ταινία της θερινής περιόδου και ένα σίγουρο στοίχημα για αρκετές οσκαρικές υποψηφιότητες του χρόνου. Υπόκλιση! 

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 06.07.17