Love & Friendship – Έρωτες και Φιλίες

Παραγωγή: Ιρλανδία/Γαλλία/Ολλανδία – 2016 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κοινωνική Σάτιρα Εποχής 

Σκηνοθεσία: Whit Stillman 

Πρωταγωνιστούν: Kate Beckinsale, Morfydd Clark, Tom Bennett, Xavier Samuel, Emma Greenwell, Jenn Murray, Lochlann O'Mearáin, Sophie Radermacher, Jordan Waller, Ross Mac Mahon, Justin Edwards και οι  Chloë Sevigny και  Stephen Fry. 

Υπόθεση: Η πανέμορφη νεαρή χήρα Λαίδη Σούζαν Βέρνον εγκαθίσταται προσωρινά στην έπαυλη των πεθερικών της, μέχρι να καταλαγιάσουν οι φήμες  που κυκλοφορούν στους αριστοκρατικούς κύκλους, σχετικά με τις ερωτικές της περιπέτειες. Όσο βρίσκεται εκεί, είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει σύζυγο, τόσο για την ίδια, όσο και για την κόρη της Φρειδερίκη. Η τελευταία, αν και βρίσκεται σε ηλικία γάμου, αντιμετωπίζει απρόθυμα τα σχέδια της μητέρας της. Η Λαίδη Σούζαν όμως, συνεχίζει ακάθεκτη, προσελκύοντας ταυτόχρονα την προσοχή του όμορφου και νεαρού Ρέτζιναλντ Ντε Κόρσι, του πλούσιου αλλά ανόητου Σερ Τζέιμς Μάρτιν και του εξωφρενικά γοητευτικού, αλλά παντρεμένου Λόρδου Μάνγουερικ. Σύντομα, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο της, περιπλέκοντας τα πράγματα ακόμα περισσότερο. 

Απόλαυση! Είναι η λέξη που έρχεται αυθόρμητα στο νου όσο κυλάει η ίντριγκα αυτής της ανάλαφρης στην επιφάνεια και εκρηκτικής στον πυρήνα κινηματογραφικής διασκευής μιας ξεχασμένης νουβέλας που έγραψε σε μορφή επιστολών, δίκην οικογενειακής διασκέδασης, η μεγάλη Τζέιν Όστεν. Η «Λαίδη Σούζαν» είχε γραφτεί στα μέσα του 1790 αλλά δημοσιεύτηκε μετά θάνατον από τον ανιψιό της, Τζέιμς Έντουαρντ Όστεν-Λι, το 1871. Αυτή η πρώιμη νουβέλα μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Γουίτ Στίλμαν με πολύ στιλ, με μουσικότητα στην αφήγηση και διαλόγους που σπάνε κόκκαλα με τον υπόκωφο χαμηλότονο σαρκασμό τους. Ούτως ή άλλως δεν μοιάζει και τόσο με τα υπόλοιπα έργα της συγγραφικής ωριμότητας της συγγραφέα όπως η Λογική και Ευαισθησία ή η Περηφάνια και Προκατάληψη, έχοντας στο κέντρο της έναν δυναμικό γυναικείο χαρακτήρα χωρίς ηθικές αναστολές  που συνδυάζει ομορφιά και πανουργία προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του. Πολύ μακριά από «δεσποσύνη σε κίνδυνο» η Λαίδη Σούζαν θα μπορούσε να είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, ταγμένος στην τέλεια ίντριγκα που θα τον βοηθήσει να υποτάξει τους πάντες στο δικό του θέλημα (και να μην το καταλάβουν κιόλας). Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για τη διαχρονικότητα μιας ιστορίας μεγαλοαστών του τέλους του 18ου αιώνα. Θα ξεκαρδιζόταν κανείς στα γέλια από την αφέλεια και τον χειρισμό των ανθρώπων αν δεν έμενε με ανοιχτό το στόμα από την πανουργία της Λαίδης την οποία υποδύεται μοναδικά η Κέιτ Μπέκινσεϊλ. 

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 20.07.17