Paris Can Wait ( Bonjour Anne) – Το Παρίσι μπορεί να περιμένει

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016 

Συμπαραγωγοί: Βρετανία/Ιαπωνία 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Βαθμολογία: * ½ 

Είδος: Ρομαντική Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Eleanor Coppola 

Πρωταγωνιστούν: Diane Lane, Alec Baldwin, Arnaud Viard, Elise Tielrooy. 

Υπόθεση: H Αν, ώριμη κυρία της καλής κοινωνίας αλλά ακόμη όμορφη και δραστήρια, συνοδεύει τον σύζυγό της Μάικλ, επιτυχημένο παραγωγό του Χόλιγουντ, στο Φεστιβάλ Κανών. Όταν όμως πρέπει να πετάξουν επειγόντως για την Ουγγαρία λόγω προβλημάτων μιας συμπαραγωγής, η Αν μένει πίσω εξ αιτίας ενός προβλήματος υγείας που δεν της επιτρέπει να μπει στο αεροπλάνο. Αναγκαστικά θα ταξιδέψει στο Παρίσι οδικώς όπου και θα περιμένει τον Μάικλ να επιστρέψει. Σ αυτό το ταξίδι αναλαμβάνει να την συνοδεύσει ο Γάλλος συνεργάτης του συζύγου της, ο γοητευτικός Ζακ. Όμως η 7ωρη κανονικά διαδρομή τους εξελίσσεται σε ένα πολυήμερο ταξίδι, με στάσεις σε ειδυλλιακά τοπία για γευσιγνωσία, εκλεκτά κρασιά και φιλοσοφικές συζητήσεις…

…Ή μάλλον αμπελοφιλοσοφικά τσιτάτα, με ένα ποτήρι κρασί υψωμένο και με μια υπόγεια διάθεση φλερτ που δεν τολμάει να πει το όνομά της. Ρομαντική κομεντί όμως άνευ ερωτικής ουσίας είναι άνοστο πράγμα. Όσα όμορφα τοπία και να διασχίσουν οι πρωταγωνιστές το χασμουρητό δεν το γλυτώνει ο θεατής αφού πέρα από μια διάθεση χαλαρής θεώρησης της καθημερινότητας και μερικές παρατηρήσεις για το πέρασμα του χρόνου, η ταινία δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από τη γοητεία ενός ντοκιμαντέρ του National Geographic.  

Η κυρία Κόπολα, γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας της Καλιφόρνια, πολυπράγμων και αξιοσέβαστη οικοδέσποινα, έχει διακριθεί μεταξύ άλλων για το ντοκιμαντέρ  Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse (Βραβείο Emmy) που επικεντρωνόταν στη  δημιουργία του Apocalypse Now του συζύγου της. Όταν όμως αποφασίζει σε αυτή την προχωρημένη ηλικία να κάνει την πρώτη της ταινία μυθοπλασίας, θα περίμενε κανείς μια μεγαλύτερη αφηγηματική και θεματική τολμηρότητα. Τι έχει να χάσει πια στα 80 της; Και τι θέλει να αποδείξει; Ομορφιά χωρίς ουσία, μεγαλοαστική ηθική και ομφαλοσκόπηση αντί αυτογνωσίας.

Γοητευτικότατος κατά τα λοιπά ο Αρνό Βιάρ υφίσταται ως κινηματογραφικός χαρακτήρας όλα τα αμερικανοθρεμμένα κλισέ για τους Γάλλους ενώ η πανέμορφη (και απείραχτη) στα 50 της Νταιάν Λέιν κάνει αυτό ακριβώς που απαιτεί ο ρόλος της. Παρίσταται, ανησυχεί ελαφρά και με διακριτική χάρη και «κρατάει τη θέση της».

Μια χαμένη ευκαιρία για κάτι ουσιαστικό, η ταινία αποδεικνύει ότι δεν είναι του Before Midnight κάθε μέρα ούτε καν του Γούντι Άλεν και των ευφυών διαλόγων του. Ιδανική έξοδος για κυρίες βορείων και νοτίων προαστίων… 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 10.08.17