The Trip to Spain – Ταξίδι στην Ισπανία

Παραγωγή: Βρετανία – 2017

Διάρκεια: 108 λεπτά

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Michael Winterbottom

Πρωταγωνιστούν: Steve Coogan, Rob Brydon, Marta Barrio, Claire Keelan, Justin Edwards, Rebecca Johnson.

Υπόθεση: Έχοντας πρόσφατα κλείσει τα 50, ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός Steve Coogan επιλέγεται για τον ρόλο ενός σεφ σε μια Αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά και συμφωνεί να περάσει μια βδομάδα περιδιαβαίνοντας την Ισπανία και επισκεπτόμενος μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, ως μέρος της προετοιμασίας για το ρόλο.  Ακολουθώντας την παράδοση των προηγούμενων κινηματογραφικών ταξιδιών του, προσκαλεί τον παλιό του φίλο Rob Brydon  να τον συνοδέψει και πάλι σε μια διαδρομή  που είχε κάνει στα νιάτα του. Επίσης ηθοποιός και κωμικός και πατέρας 2 μικρών παιδιών, ο Rob που έχει αρχίσει να βλέπει την καριέρα του «να παίρνει τα πάνω της», θεωρεί πολύ ελκυστική την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα μακριά από τις υποχρεώσεις του. Έτσι, οι δυο τους παίρνουν το φέρι από το Plymouth για το Santander στην Ισπανία, από όπου ξεκινά η Ισπανική διαδρομή τους. Αξιοθέατα, καλά ξενοδοχεία, ακόμη καλύτερα εστιατόρια  και βέβαια απολαυστικές – όπως κάθε φορά-  μιμήσεις (μεταξύ άλλων Μarlon Brando, Roger Moore,  Mick Jagger και David Bowie) είναι το πλαίσιο και αυτού του πανέμορφου ταξιδιού.

Το πόση είναι η πραγματικότητα και πόσο το σενάριο σ αυτή την αξιολάτρευτη σειρά ταξιδιωτικών ταινιών που ξεκίνησε από τη Βόρεια Αγγλία το 2010 ποτέ δεν διευκρινίζεται ακριβώς. Ο φημισμένος Άγγλος δημιουργός Μάικλ Γουιντερμπότομ και οι δύο-πολύ δημοφιλείς στη Βρετανία-κωμικοί, έχουν χτίσει εδώ και μερικά χρόνια ένα παράλληλο καλλιτεχνικό σύμπαν, ένα twilight zone ανάμεσα στην αληθινή ζωή και το road movie. Σ αυτόν τον κινηματογραφημένο τόπο εναλλακτικής πραγματικότητας στον οποίο καταφεύγουν για να χαλαρώσουν, να προβληματισθούν πάνω σε θέματα πολιτισμού, να αναδείξουν την ουσία της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, κοντοστέκοντας μπροστά στις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, καταφέρνουν να μας συμπαρασύρουν αργά και γλυκά, κάνοντάς μας συνταξιδιώτες της διαδρομής τους.

Με κορυφαίο αυτής της άτυπης τριλογίας (μέχρι στιγμής βέβαια) το Ταξίδι στην Ιταλία του 2014, ένα απολαυστικό reality φιλοσοφίας και ευ ζην, το καλλιτεχνικό τρίο επανακάμπτει τώρα, μετά από 3 χρόνια, εξορμώντας στην Ιβηρική χερσόνησο με παρεμφερείς διαθέσεις. Βέβαια, ο χρόνος κυλάει, οι καιροί αλλάζουν προς το χειρότερο και η συνταγή δεν επαναλαμβάνεται αυτούσια. Θα ήταν και άχαρο εξάλλου. Η Ισπανική τους εκδρομή από το Σανταντέρ του Βορρά μέχρι το Γιβραλτάρ του Νότου κι ακόμη παρακάτω δεν έχει την ίδια σπιρτάδα, διαθέτει τις σκοτεινές πτυχές της, είναι όμως κατά διαστήματα ξεκαρδιστική και βαθιά φιλοσοφημένη και αποζημιώνει το θεατή για τυχόν επαναλήψεις και αφηγηματική χαλαρότητα, με οξείες κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις και σπαρταριστές μιμήσεις, το στοιχείο των δύο κωμικών. Σαν να πηγαίνεις σε γκουρμέ ρεστωράν όπου το μενού είναι…σινεμά.

Διανομή: Filmtrade

Στις αίθουσες από 24.08.17