Valerian and the City of A thousand planets – Ο Βαλεριάν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες

Παραγωγή: Γαλλία – 2017 

Συμπαραγωγοί:Κίνα/Εμιράτα/ΗΠΑ/Βρετανία/Γερμανία/Καναδάς/Βέλγιο 

Διάρκεια: 137 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Luc Besson 

Πρωταγωνιστούν: Dane DeHaan, Cara Delevigne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, Herbie Hancock, Kris Wu, Sam Spruell, Alain Chabat, Rutger Hauer, Peter Hudson, Xavier Giannoli, Louis Leterrier, Eric Rochant, Olivier Megaton, Gérard Krawczyk, Benoît Jacquot. 

Υπόθεση: Στον 28ο αιώνα οι άνθρωποι έχουν ξεχυθεί στο σύμπαν και έχουν γνωρίσει άλλους εξωγήινους πολιτισμούς. Ο Βαλέριαν (Ντέιν Ντε Χάαν) και η Λόρελιν (Κάρα Ντελεβίν) είναι διαστημικοί αστυνόμοι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης στις περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπινα όντα. Με εντολές του Κυβερνήτη (Κλάιβ Όουεν), ξεκινούν για μία αποστολή στην εκπληκτική πόλη Άλφα – μία αναπτυσσόμενη Μητρόπολη, όπου οι φυλές από ολόκληρο το σύμπαν μοιράζονται γνώσεις, ευφυΐα και πολιτισμούς. Υπάρχει ένα μυστήριο στο κέντρο της Άλφα, μία σκοτεινή δύναμη, η οποία απειλεί την ειρηνική συμβίωση της Πόλης των Χιλίων Πλανητών, και ο Βαλέριαν με τη Λόρελιν πρέπει να την ανακαλύψουν και να προστατεύσουν, όχι μόνο την Άλφα, αλλά και ολόκληρο τον γνωστό κόσμο. Θα καταφέρουν, άραγε, να διατηρήσουν την ειρήνη στους πλανήτες και να διαχειριστούν τη μεταξύ τους σχέση; 

Η ταινία είναι βασισμένη στην πρωτοποριακή graphic novel σειρά των Πιέρ Κριστέν και Ζαν- Κλοντ Μεζιέρ, «Βαλέριαν και Λόρελιν» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1967 και έχει επηρεάσει, όχι μόνο τον ίδιο τον Μπεσόν και το «Πέμπτο Στοιχείο» του, αλλά και μία πληθώρα ακόμη σκηνοθετών ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Θεωρείται μάλιστα από πολλούς ως προπομπός του θρυλικού Star Wars. Έχοντας ανακαλύψει το κόμικ σε ηλικία 10 ετών, ο Λικ Μπεσόν είχε ως όνειρο ζωής να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Η πολύχρονη προετοιμασία του φιλμ κατέληξε τελικά σε τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες ειδικών εφέ να συμμαχούν για τα πρωτοποριακά visuals της ταινίας: Weta Digital, ILM και Rodeo FX. Με budget 197 εκατομμύρια ευρώ, ο Βαλεριάν είναι η πιο ακριβή παραγωγή στα κινηματογραφικά χρονικά της Γαλλίας, με μεγάλη διαφορά από τη μέχρι πρότινος ακριβότερη, «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Όλα καλά λοιπόν και έτοιμα για το μεγαλύτερο θέαμα της δεκαετίας. Όχι ακριβώς. Πέρα από το εκθαμβωτικής σύλληψης και εκτέλεσης τεχνικό μέρος ο Μπεσόν, όπως λέγεται, είχε ευτυχώς την ευφυία να κάνει καλά deal διανομής για το έπος του αφού όπως αποδείχτηκε, ταμιακά δεν τραβάει πέραν της πατρίδας Γαλλίας. Μια τόσο ακριβή ταινία χρειάζεται τεράστια παγκόσμια επιτυχία για να έρθει οικονομικά στα ίσα και ο Βαλεριάν δεν κατάφερε να προσελκύσει το Αμερικάνικο κοινό που ήταν και το ζητούμενο. Κάποιος τράβηξε το μουτζούρη και μάλλον δεν είναι η EuropaCorp. του πολυπράγμονα και ευφάνταστου Γάλλου δημιουργού. 

Όσον αφορά την ουσία τώρα, δεν πρόκειται για κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στον κινηματογράφο, όσο τέλεια γραφικά και να έχει, ούτε διακρίνεται από αφηγηματική οικονομία και μέτρο. Η υπερβολική διάρκεια και οι κάποιες ξεπερασμένες αφέλειες της ίντριγκας μετατρέπουν το Βαλεριάν σε έπος φλυαρίας, υποβαθμίζοντας έτσι την πλοκή σε επίπεδα video game (έστω του καλύτερου video game όλων των εποχών). Η λανθασμένη επιλογή του Ντέιν Ντε Χάαν, για πολλούς άχρωμου αντίτυπου του ΝτιΚάπριο, στο ρόλο του Βαλεριάν δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την εντυπωσιακή παρουσία και την ερμηνευτική επάρκεια που επιδεικνύει το πρώην μοντέλο Κάρα Ντελεβίν, στο ρόλο της Λορελίν. Τουλάχιστον στο Πέμπτο Στοιχείο, παρά τις επί μέρους αντιρρήσεις που θα είχε κάποιος, υπήρχε ένας ευφυής Μπρους Γουίλις. Άλλη όμως είναι ξανθιά και άλλος έχει τη χάρη μερικές φορές.

Σε γενικές γραμμές, ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα που κερδίζει πόντους στα σημεία αλλά χάνει συνολικά λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης, άντε και λόγω μιας αμυδρής αίσθησης κιτς που το περιβάλλει. Ας κρατήσουμε την Κάρα και τους χίλιους πλανήτες και ας αφήσουμε το Βαλεριάν να σώσει το σύμπαν…μακριά μας. 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 31.08.17