Rock’N’Roll – Μεγάλωσε αν τολμάς

Παραγωγή: Γαλλία – 2017 

Διάρκεια: 123 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Guillaume Canet 

Εμφανίζονται στο ρόλο του εαυτού τους: Guillaume Canet, Marion Cotillard,  Philippe Lefebvre, Gilles Lellouche, Camille Rowe, Kev Adams, Ben Foster, Maxim Nucci, Yarol Poupaud, Yvan Attal, Alain Attal, Johnny Hallyday, Laeticia Hallyday. 

Υπόθεση: Για τον 43χρονο Γάλλο superstar Γκιγιόμ Κανέ, η ζωή δεν μπορεί να γίνει καλύτερη. Είναι ευκατάστατος, διάσημος, κάνει μια δουλειά που αγαπά και κυρίως έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια. Όλα όμως ανατρέπονται στη ζωή του όταν, στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, η όμορφη νεαρή συμπρωταγωνίστριά του τον αφήνει άναυδο, όταν του λέει εντελώς στην ψύχρα ότι δεν έχει πια πέραση στους νέους και κυρίως στα κορίτσια. Η ήσυχη προσωπική ζωή του με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, ο γιος τους, τα άλογα που εκτρέφει και το σπίτι τους στην εξοχή, τον κάνουν το αντίθετο του cool και sexy τύπου. Το σοκ είναι μεγάλο και ο Γκιγιόμ δεν μπορεί να το διαχειριστεί οπότε αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα για να ανατρέψει τη δημόσια εικόνα του. Οι σπασμωδικές κινήσεις του όμως θα δημιουργήσουν μια άλλη εικόνα που θα τον πάει πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί και ο ίδιος.

Και πράγματι, μέχρι το εντελώς σουρεαλιστικό αυτοσαρκαστικό φινάλε, η βαλίτσα της τρέλας του Γκιγιόμ πάει πολύ μακριά. Τέτοια ταινία αυτοπαρωδίας ζωής και καριέρας δεν ξανατολμήθηκε-τουλάχιστον πρόσφατα. Και μπορεί στη χώρα μας λίγοι να γνωρίζουν τον Γκιγιόμ Κανέ ή απλά να ξέρουν ότι είναι «ο κύριος Κοτιγιάρ» (όπως τον αποκαλεί κάποιος στην ταινία), πάλαι ποτέ συμπρωταγωνιστής της Μαριόν στο «Αγάπα με αν τολμάς», όμως στη χώρα του είναι τεράστιο όνομα με καριέρα σταρ από την εποχή που η μικρή Μαριόν έψαχνε ακόμη για β΄ ρόλους. Αυτός ο σταρ λοιπόν, που ωστόσο η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε (το Blood Ties του 2013) υπήρξε παταγώδης αποτυχία παγκοσμίως και τραυμάτισε την εικόνα του, αποφασίζει να παρουσιάσει μια πειραγμένη και αστεία βερσιόν της καθημερινής του ζωής στη μεγάλη οθόνη, για να ξορκίσει το μεγάλο άγχος του καλλιτέχνη και ειδικότερα του ηθοποιού, το πέρασμα του χρόνου. Κανείς από τους εμφανιζόμενους δεν γλυτώνει από τα βέλη του σατιρικού του χιούμορ, ιδιαίτερα η γλυκιά Μαριόν που «ξεφτιλίζει» την τελειομανία της καθώς συλλαμβάνεται να προβάρει τη διάλεκτο του Κεμπέκ προκειμένου να κερδίσει ένα ρόλο σε ταινία, αφού όπως ακούγεται να λέει η ίδια στην ταινία ρόλος χωρίς αξάν και αναπηρία δεν αξίζει!

Πολύ χιούμορ λοιπόν για να παρωδηθούν τα άγχη της καθημερινότητας ενός καλλιτέχνη και είναι καθαρά θέμα του διεθνή θεατή πως θα το αντιληφθεί και πως θα το εκλάβει προκειμένου η ταινία να λειτουργήσει και πέρα από τα στενά εθνικά σύνορα της Γαλλικής κουλτούρας. Κι αν είναι ροκ ο Γκιγιόμ (όπως θα ήθελε-σύμφωνα με τον πρωτότυπο τίτλο) μην τον φοβάστε. Και το ροκ γερνάει και γίνεται άκακο και θέλει τα χαπάκια του, όπως μας δείχνει και η σύντομη εμφάνιση του Τζόνι Χαλιντέι, θρυλικού βασιλιά του Γαλλικού ροκ. 

Διανομή: Rosebud.21 σε συνεργασία με την Seven Films

Στις αίθουσες από 31.08.17