23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου - Νύχτες Πρεμιέρας: Κάθε φέτος και καλύτερα!

 

Αν και ο μήνας σήμερα είχε 13 (που λέει και το τραγούδι) οι άνθρωποι του Φεστιβάλ δεν φάνηκαν να πτοούνται. Και μάλλον κάτι ήξεραν παραπάνω, αφού μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, ένα ήταν το σίγουρο: το φετινό πρόγραμμα «φυσάει».Ο αέρας αλλαγής που φύσηξε πέρυσι δεν σταμάτησε ούτε και τώρα, ξεκινώντας από το χώρο της συνέντευξης που φέτος ήταν ο Πολυχώρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Και συνεχίζοντας με την μετατόπιση του Στρατηγείου του Φεστιβάλ από το πατάρι του Ιανού λίγο πιο πάνω, στο χώρο του Aegean Omiros College της οδού Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα παρουσίασε, με αρκετές δόσεις χιούμορ και πολύ μεγαλύτερη «σκηνική άνεση» από πέρυσι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, με την βοήθεια βέβαια καλεσμένων από τα διάφορα επιμέρους προγράμματα. Η περυσινή ευχή του Διευθυντή «οι επόμενες διοργανώσεις να γίνονται με τη λιγότερη επιτήδευση και τη μεγαλύτερη αγάπη»  μάλλον φαίνεται να γίνεται πράξη αφού από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προκύπτει μια επιστροφή στις σινεφίλ ρίζες του θεσμού και ένα focus σε πιο απαιτητικά θεάματα.

Και αφού αρχικά έγινε ο απολογισμός ενός ακόμη επιτυχημένου Athens Open Air Film Festival, του 7ου στη σειρά, ξεκίνησε η παρουσίαση του προγράμματος και ανακοινώθηκαν τόσο η  ταινία που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης (το «Wonderstruck» του Todd Haynes) όσο και η ταινία λήξης, η νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Άκι Καουρισμάκι «Η άλλη όψη της ελπίδας». Στην προβολή της βραβευμένης με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Βερολίνο ταινίας είχε προσκληθεί και ο ιδιόρρυθμος auteur ωστόσο οι μέρες συνέπεσαν με τον τρύγο των αμπελιών του στην Πορτογαλία, οπότε μπορείτε να μαντέψετε τι επέλεξε, ε; 

10 ταινίες περιλαμβάνει το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα που διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αθηνά. Ξεχωρίζουν το φρέσκο από το Φεστιβάλ Βενετίας Ισραηλινό Foxtrot, το Βραβευμένο για τη σκηνοθεσία του στο Sundance τολμηρό Beach Rats, το Γεωργιανό δράμα Η ευτυχισμένη μου οικογένεια, το Ιταλικό Τα Μυστήρια της Σικελίας. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις που κρύβεται η έκπληξη. Από το άλλο διαγωνιστικό τμήμα, το μουσικό, ξεχωρίζουμε εκ πρώτης όψεως τα: Score A Film Music Documentary  για τους πολυπληθείς λάτρεις των soundtracks, Revolution of Sound Tangerine Dream (Γερμανοί Θεοί της Ηλεκτρονικής Μουσικής), Chavela για την Τσαβέλα Βάργκας, Chasing Trane για τον Κολτρέιν! Πολύ δυνατό φέτος το τμήμα.   

Παρακάτω τα trailer του Foxtrot και του Beach Rats. 

 

Έχουμε ήδη γράψει για την επιτυχημένη συνεργασία με το viva.gr που συνεχίζεται και φέτος  αλλά και για την ταινία έναρξης. Επιγραμματικά να αναφέρουμε κάποια πολύ σημαντικά αφιερώματα στα οποία θα επανέλθουμε όπως το εκτενές αφιέρωμα στην άγνωστη στη χώρα μας Γαλλίδα δημιουργό Κλερ Ντενί, κατά δήλωση αγαπημένη auteur του Διευθυντή του Φεστιβάλ αλλά και ένα αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον και τους Beautiful Loser ήρωές του, με αριστουργήματα όπως το The Man who would be King και το The Dead.

Σημαντικό θα είναι το αφιέρωμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς-Σινεμά και Αναπηρία» με πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες που θα διεξαχθεί με ελεύθερη είσοδο στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και θα παρέχει τη δυνατότητα ακουστικής περιγραφής ταινίας. Επίσης σημαντικές είναι οι συνέργειες του Φεστιβάλ με το Animasyros, το καθιερωμένο Φεστιβάλ Animation της Σύρου αλλά και με το Εθνογραφικό Φεστιβάλ σε συνεργασία με το οποίο θα προβληθεί ψηφιακά αποκαταστημένο το κλασσικό αριστούργημα του εθνογραφικού σινεμά «το Κυνήγι του Λιονταριού με τόξο».

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ επίσης θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής μια σημαντική φιλανθρωπική εκδήλωση, με προβολή του ντοκιμαντέρ της Βανέσα Ρεντγκρέιβ Sea of Sorrow, παρουσία της ίδιας. Η προβολή θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου με ειδικό εισιτήριο (από 6, 12 και 20 ευρώ) και την ταινία θα παρουσιάσει η Μιμή Ντενίση. Θα τα πούμε όμως εκτενέστερα για όλα. 

Και φέτος εξάλλου θα υπάρχουν τα τμήματα Festival Darlings (όπου θα προβληθεί η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «Να με φωνάζεις με το όνομά σου»), Μικρές Ιστορίες, Διαγωνιστικό Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, Ντοκιμαντέρ και βέβαια η αγαπημένη cult γωνιά του Φεστιβάλ «Μετά τα Μεσάνυχτα». Δύο ταινίες θα σημαδέψουν αυτές τις νυχτερινές ανατριχίλες των σινεφιλ τρόμου: Η πρεμιέρα του It, της όπως προέκυψε πιο πετυχημένης ταινίας τρόμου των τελευταίων ετών (22/9 και ώρα 22,00 στο Δαναό 1) και η Ειδική Προβολή σε 4K του cult classic Ντόνι Ντάρκο (2001) με ένα νεαρό Jake Gyllenhaal σε απρόβλεπτη ερμηνεία (27/9 και ώρα 23.15 στο Ιντεάλ). Να σημειώσουμε επίσης εδώ ότι ανάμεσα στους καθιερωμένους χορηγούς φέτος εμφανίζεται και πάλι το Beat που με κουπόνια θα εξασφαλίσει τη δωρεάν επιστροφή με ταξί στο σπίτι όσων θεατών παρακολουθήσουν φέτος τις μεταμεσονύκτιες προβολές. 

Από την επόμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου λοιπόν έως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, το κέντρο της Αθήνας θα γίνει και πάλι γιορτινό, με τις πιο αναμενόμενες πρεμιέρες, με μοναδικά αφιερώματα, μουσικά φιλμ και ντοκιμαντέρ αλλά και με τις καθιερωμένες παράλληλες εκδηλώσεις που δίνουν ζωή στην πόλη: συναυλίες, πάρτι και πολλές άλλες εκπλήξεις μέσα και έξω από τις αίθουσες!

Και βέβαια φέτος θα υπάρχει «ουρά» αφού τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Δαναό 1 θα προβληθεί το πολυσυζητημένο Mother!. Η νέα ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι θα προβληθεί με προσκλήσεις που θα διατεθούν από το νέο site cinemagazine.gr που ήρθε να διαδεχθεί το cinemag.gr που ανέστειλε τη λειτουργία του. 

Θα επανερχόμαστε σε σταθερή βάση με όλες τις νέες πληροφορίες. 

Για τεχνικά στοιχεία, λεπτομέρειες και λοιπές πληροφορίες στo παρακάτω link:

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3679/oi-nuxtes-premieras-anakoinonoun-ti-deuteri-xronia-sunergasias-me-to-viva-gr 

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στο Facebook  / Twitter  / Instagram 

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από εδώ 

Για περισσότερα στο www.aiff.gr 

Καλό Φεστιβάλ σε όλους μας!