Victoria and Abdul - Βικτώρια και Αμπντούλ

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2017   

Διάρκεια: 112 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Εποχής 

Σκηνοθεσία: Stephen Frears 

Πρωταγωνιστούν: Judi Dench, Ali Fazal, Tim Pigott-Smith, Olivia Williams, Eddie Izzard, Michael Gambon, Simon Callow, Adeel Akhtar, Fenella Woolgar, Julian Wadham. 

Υπόθεση: Το 1887 η πανίσχυρη μονάρχης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Βικτώρια είναι 70 ετών και βαριέται αφόρητα. Σε μια επίσημη τελετή εμφανίζεται μπροστά της ο Ινδός Αμπντούλ, μέλος του υπηρετικού προσωπικού με ειδική αποστολή να της παρουσιάσει ένα δώρο από τις Ινδικές αποικίες. Η γηραιά βασίλισσα έλκεται από την παρουσία του Αλί και μια αναπάντεχη φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα τους. Μέχρι το 1901, σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της πολυετούς βασιλείας της, η Βικτώρια και ο Αμπντούλ θα έρθουν κοντά και μέσα από τη δική του ματιά, η βασίλισσα θα δει τον κόσμο με άλλη οπτική και θα τον χρίσει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό σύμβουλό της, γεγονός που θα εξοργίσει τόσο τον στενό κύκλο της, όσο και τον γιο της Μπέρτι, διάδοχο του Θρόνου και την Βρετανική Κυβέρνηση.

Η 3η συνεργασία του Στίβεν Φρίαρς με τη Τζούντι Ντεντς μετά την Κυρία Χέντερσον και τη Φιλομένα δεν είναι και η πιο ευτυχής. Θεωρώ βέβαιο ότι πέρασαν πολύ καλά στα γυρίσματα μια και η μεγάλη ηθοποιός μοιάζει να αισθάνεται «σαν το σπίτι της», επιστρέφοντας 20 χρόνια μετά την Κυρία Μπράουν στο ρόλο της θρυλικής και ιδιότροπης Βασίλισσας, μια ευφορία που έχει αποτυπωθεί στο «πανί». Από εκεί όμως μέχρι τις παλιότερες πιο σύνθετες αφηγηματικά και κοινωνικά ευαίσθητες δημιουργίες του αγαπημένου Άγγλου δημιουργού υπάρχει ένα χάος που δεν καλύπτεται από τα λαμπρά κοστούμια και σκηνικά αυτής της ταινίας.

Η σχέση των Βρετανών με το Στέμμα είναι ούτως ή άλλως ιδιόμορφη, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και κοινωνικής θέσης οπότε ίσως έτσι πρέπει να δούμε και αυτή την ταινία. Σαν ένα φόρο τιμής στο ένδοξο παρελθόν και στις λιγότερο γνωστές αλλά ανθρώπινες πτυχές των θρυλικών προσώπων που καθόρισαν τις τύχες μιας μεγάλης αυτοκρατορίας για αιώνες. Υπό το πρίσμα της φιλοβασιλικής οπτικής η ταινία του Φρίαρς προσπαθεί να ακτινογραφήσει τον άνθρωπο Βικτώρια πίσω από το Στέμμα και την ευαισθησία της που συμπιέζεται από το Πρωτόκολλο. Επιχειρεί δε να συνδυάσει το υπερθετικό αυτό πορτραίτο μιας Βασίλισσας που το όνομα της χαρακτήρισε ένα ολόκληρο αιώνα, με ένα σχόλιο για τη διαχρονική σχέση της Δύσης με το Ισλάμ μέσα από το χαρακτήρα του Αλί, ευσεβή μουσουλμάνου Ινδού που όπως αποδεικνύεται έχει τη δική του φιλόδοξη ατζέντα. Όλα αυτά στα πλαίσια της καταγραφής μιας άνισης φιλίας που θα την έλεγες και ανομολόγητο πλατωνικό έρωτα.

Άλλο Βικτώρια όμως και άλλο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς (προηγούμενη ταινία του Φρίαρς) και η παρεμφερής αντιμετώπιση των χαρακτήρων τους, όπως φαίνεται  οδηγεί την ίντριγκα σε κοινοτοπίες, πλήξη και αφηγηματικά χάσματα. Παρόλα αυτά η βασίλισσα των Βρετανών ερμηνευτών κρατάει ακλόνητα τα ερμηνευτικά σκήπτρα της και ο σούπερσταρ του Bollywood  Αλι Φαζάλ είναι πολύ γοητευτικός στο ρόλο του.           

Και λίγα trivia

Το σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ Λι Χολ (Billy Elliot), βασίζεται στο βιβλίο Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant, της δημοσιογράφου Σραμπάνι Μπασού, γνωστής για τις έρευνές της που αφορούν σε άγνωστες πτυχές της ζωής μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Το 2001 η Μπασού ερευνούσε την ιστορία του μπαχαρικού κάρι και έτσι έμαθε πως η βασίλισσα Βικτώρια τρελαινόταν για το συγκεκριμένο μπαχαρικό. Κατόπιν επισκέφτηκε το Osborne House, όπου είδε πορτραίτα της με ένα Ινδό άντρα. Το 2006 η Μπασού επισκέφτηκε το κάστρο της βασίλισσας στη Σκωτία και βρήκε πως εκεί υπήρχε ένα σπιτάκι που η βασίλισσα είχε χτίσει για τον Αμπντούλ. Έτσι βεβαιώθηκε πως αυτός ο Ινδός άντρας υπήρξε σημαντικός στη ζωή της βασίλισσας και ξεκίνησε ενδελεχή έρευνα που κατέληξε στο βιβλίο. Και μολονότι ο γιος της Βικτώριας, Μπέρτι, μετέπειτα Βασιλιάς Εδουάρδος VII, είχε καταστρέψει τη μεταξύ τους αλληλογραφία, είχε αμελήσει να καταστρέψει τα ημερολόγια της βασίλισσας που ήταν γραμμένα σε γλώσσα ούρντου και κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί για αυτά δεδομένης της άγνοιας της γλώσσας. Συνολικά βρέθηκαν 13 ημερολόγια. Όταν η Μπασού επισκέφτηκε το Πακιστάν, βρήκε ακόμα ένα ημερολόγιο, γραμμένο από τον Αμπντούλ. Ήταν μόλις 24 ετών όταν τον έστειλαν ως εκπρόσωπο της Ινδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αμέσως τον ξεχώρισε η βασίλισσα. Ανέθεσε να του μάθουν αγγλικά, ενώ ο Αμπντούλ, κάθε απόγευμα, τής μάθαινε τη δική του γλώσσα και της διάβαζε και ποίηση. Οι δυο τους έγιναν αχώριστοι, μέχρι το τέλος της ζωής της βασίλισσας, παρά τις αντιρρήσεις της αυλής και ιδίως του γιου της, Μπέρτι, που θεωρούσε πως διασαλευόταν η τάξη με τη φιλία αυτή.

Τα γυρίσματα έγιναν σε πολλές από τις αυθεντικές τοποθεσίες και μάλιστα, για πρώτη φορά, μπήκε συνεργείο μέσα στο Osborne House. Γυρίσματα έγιναν και στην Ινδία, πολύ κοντά στο Ταζ Μαχάλ.

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 14.09.17