The sense of an ending – Ένα κάποιο τέλος

Παραγωγή: Βρετανία – 2017   

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Ritesh Batra 

Πρωταγωνιστούν: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Harriet Walter, Michelle Dockery, Matthew Goode, Emily Mortimer, James Wilby, Edward Holcroft, Billy Howle, Freya Mavor, Joe Alwyn, Peter Wight, Hilton McRae, Jack Loxton, Timothy Innes. 

Υπόθεση: Ο ηλικιωμένος Τόνι Γουέμπστερ ζει μια απομονωμένη και ήσυχη ζωή. Χωρισμένος από τη γυναίκα του, διατηρεί ένα κατάστημα που πουλάει vintage φωτογραφικές μηχανές για να συμπληρώνει το εισόδημά του και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο του εγγονάκι από την (ανύπαντρη) κόρη του. Το παρελθόν όμως έχει βαθιά κρυμμένα μυστικά που σε ανύποπτο χρόνο έρχονται στην επιφάνεια και τον αναγκάζουν να επιστρέψει νοερά στα φοιτητικά του χρόνια και να αναλογιστεί τα λάθη που έκανε ως νέος, την αλήθεια για την πρώτη του αγάπη την οποία δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει αλλά και τα αίτια της κατάρρευσης του έγγαμου βίου του…

Η δεύτερη ταινία του Ινδού δημιουργού του Lunchbox (βλέπε εδώ) είναι βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς που κυκλοφόρησε το 2011. (στα Ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο). Η αλήθεια είναι ότι η ταινία του ταλαντούχου νεαρού δημιουργού αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο αφού πρόκειται για ένα ανορθόδοξα γραμμένο βιβλίο που δεν μεταγράφεται εύκολα σε άλλη καλλιτεχνική φόρμα. Κι όμως τα καταφέρνει αρκετά καλά να αποτυπώσει τις αντιφάσεις του χαρακτήρα ενός εκ πρώτης όψεως θετικού ήρωα που ωστόσο κρύβει πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα του και το χειρότερο είναι ότι έχει φθάσει στην τρίτη ηλικία χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τις κρυφές πτυχές του χαρακτήρα του. Όπως ίσως η πλειοψηφία σήμερα των ανθρώπων που λειτουργούν συναισθηματικά και με επιλεκτική μνήμη. Αυτό τον υποκειμενικό τρόπο αντίληψης της αλήθειας έρχεται να αποτυπώσει η ταινία με τη βοήθεια ενός εξαιρετικού καστ με πρώτο και καλύτερο τον Τζιμ Μπρόουντμπεντ, έναν από τους σπουδαιότερους σήμερα Βρετανούς ηθοποιούς.

Ταινία χαμηλών τόνων με άψογο εσωτερικό ρυθμό και αναπάντεχες συναισθηματικές κορυφώσεις. Για εκλεκτό και εκλεκτικό κοινό. 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 14.09.17