Οι νέες ταινίες στις αίθουσες από 21 Σεπτεμβρίου


 

Ταυτόχρονα με την ουσιαστική έναρξη του 23ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η ζωή συνεχίζεται στις αίθουσες της επικράτειας με τους διανομείς να ρίχνουν στην αγορά 10 ταινίες (8 πρεμιέρες 1 επανέκδοση και 1 βωβή ταινία σε πρώτη εμπορική προβολή). Τώρα πόσες από αυτές θα καταφέρουν να αποσπάσουν το ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού (που έχει ήδη κάνει sold out αρκετές προβολές του Φεστιβάλ) θα φανεί την προσεχή Δευτέρα. Μακάρι να μην τις φάει το σκοτάδι γιατί αρκετές είναι αξιόλογες ή τουλάχιστον ενδιαφέρουσες.

Πάμε λοιπόν μια σύντομη βόλτα στις προθήκες! 

Kingsman The Golden Circle (Kingsman Ο Χρυσός Κύκλος) Βρετανία/ΗΠΑ 2017 -141’ (* * *) του Matthew Vaughn.  

Με τους  Taron Egerton, Juliane Moore, Mark Strong, Channing Tatum, Halle Berry και Colin Firth. Διανομή Odeon 

Ο Matthew Vaughn επανέρχεται δριμύτερος με το sequel του Kingsman βάζοντας στο παιγνίδι και μια παρόμοια Αμερικάνικη μυστική εταιρεία την Statesman και στο σατιρικό του στόχαστρο all things American: την «υγιή» επιχειρηματικότητα, την παράλογη Προεδρία και μια τραβηγμένη στα άκρα αντίληψη για την διεθνή εγκληματικότητα. Ξέφρενο fun και βρετανικό φλέγμα χέρι-χέρι με την επανάληψη της χρυσής συνταγής. Χορταστικό… 

 

Nebel im August (Ομίχλη τον Αύγουστο). Γερμανία 2016 – 121’ (* * * ½) του Kai Wessel. Με τους Ivo Pietzcker, Sebastian Koch, Thomas Schubert. Διανομή Weird Wave. 

Συγκλονιστική αναπαράσταση του Ναζιστικού μηχανισμού εξολόθρευσης των μικρών άρρωστων και ανάπηρων παιδιών που δεν συμβάδιζαν με το Άριο ιδεώδες σε μια ιστορία τεράτων με επιστημονικό πρόσωπο, φορέων μιας αισχρής ιδεοληψίας που μόνο ανενεργή δεν είναι σήμερα. Σπουδαίος ο Sebastian Koch στον ανατριχιαστικά παγερό ρόλο του διευθυντή ενός Ινστιτούτου-Βιτρίνα για σύγχρονους Καιάδες στη Γερμανία του 40.

Η καλλιτεχνική πρόταση του Grand Magazine  για αυτή την εβδομάδα. 

 

A mon age je me cache encore pour fumer (Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω) Αλγερία/Γαλλία/Ελλάδα 2016 – 90 (* * *) της Rayhana. Με την Hiam Abbass. Διανομή Rosebud.21 

Ένα χαμάμ στο Αλγέρι γίνεται το σκηνικό για μια σειρά από καυτές, προκλητικές, ξεκαρδιστικές και βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γυναίκες κάθε ηλικίας, μεγέθους και πεποιθήσεων. Η αιματοβαμμένη από τους ισλαμιστές Αλγερία των 90s στο επίκεντρο μιας υπόκωφα συγκλονιστικής ιστορίας γυναικείας καταπίεσης, μιας καταπίεσης που ξεκινάει από τη χαριτωμενιά του τίτλου για να καταλήξει σε τραγωδία μιας χώρας και ενός ολόκληρου κόσμου που βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας από όσο φανταζόμαστε. Must για το γυναικείο κοινό. 

 

Al Final del Tunel (Στο τέλος του Τούνελ) Αργεντινή/Ισπανία 2016 – 120’ (* * ½) του Rodrigo Grande. Με τον Leonardo Sbaraglia και την Clara Lago. Διανομή Seven Films 

Αστυνομικό θρίλερ της Latin σχολής με ήρωα έναν ανάπηρο που νοικιάζει ένα δωμάτιο του σπιτιού του σε μια γυναίκα μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι τον χρησιμοποιεί για προκάλυμμα μια συμμορία που ετοιμάζει ριφιφί στη γειτονική Τράπεζα. Αόρατος Επισκέπτης δεν είναι αλλά περνάς καλά. 

 

Bølgen (Το Κύμα) Νορβηγία 2015 – 105 (* * ½) του Roar Uthaug. Με τον Kristoffer Joner και την Ane Dahl Torp. Διανομή Neo Films 

Χολιγουντιανού τύπου Σκανδιναβική υπερπαραγωγή καταστροφής (τηρουμένων πάντα των αναλογιών) με ένα βουνό να καταρρέει και να προκαλεί φονικό τσουνάμι σε ένα γραφικό φιορντ της Βόρειας Θάλασσας. Καλογραμμένο, στα πρότυπα του Dante’s Peak, θεαματικό αλλά όχι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί. Ο σκηνοθέτης πάντως ήδη βρίσκεται στο Χόλιγουντ για το reboot  της Λαρα Κροφτ. 

 

 

Kino Eye (Kino Glaz) Σοβιετική Ένωση 1924 – 78’ του Dziga Vertov.

Διανομή New Star

Το «KINO EYE - Kinoglaz» ήταν η φιλμική επιτομή των πιο πρωτοποριακών καλλιτεχνικών αναζητήσεων στον κινηματογράφο μέχρι εκείνη την στιγμή. Η προσέγγιση του πρωτοπόρου σκηνοθέτη είναι γεμάτη χιούμορ και ανθρωπιά. Με το «KINO EYE» ο Βερτόφ εισηγείται για πρώτη φορά τον ποιητικό, όχι μυθοπλαστικό, κινηματογράφο της τεκμηρίωσης, όπου η κάμερα κινηματογραφεί τη ζωή με αναπάντεχο τρόπο.

Οι μεγάλες πρωτοποριακές ταινίες που έκτισαν την γλώσσα του κινηματογράφου δεν έχουν ηλικία. Και οι νέοι σινεφίλ καλό είναι να τις ανακαλύπτουν στον φυσικό τους χώρο, τη μεγάλη οθόνη.

Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά επίσημα στη χώρα μας και συνοδεύεται από το Kino Pravda 21, ένα μικρού μήκους φιλμ του Βερτόφ για την πρώτη επέτειο από το θάνατο του Λένιν. 

 

Mystery Train ΗΠΑ 1989 – 110’ ( * * * ) του Jim Jarmusch. Με τους Masatoshi Nagase, Yuki Koudo, Steve Buscemi, Screaming Jay Hawkins, Nicoletta Braschi, Joe Strummer.

Διανομή Ama Films

Επανέκδοση της πιο ιδιαίτερης ταινίας του Αμερικανού auteur, ένα χαλαρό (πολύ χαλαρό) σχόλιο για τη λαϊκή κουλτούρα της Αμερικής και την εγγενή βία της, με τη μορφή αφηγηματικού τρίπτυχου. Τι είδε ο Γιαπωνέζος στο Μέμφις της παρακμής των blues, γενέτειρα του Elvis στοιχειωμένη από το φάντασμά του… 

Προβάλλονται επίσης το animation Emoji η Ταινία, που σκαρώνει μια ιστορία με ήρωες τα…Emoticons (!), το prequel του Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το Πριόνι Leatherface και η Γαλλική Κομεντί με τη Ζιλιέτ Μπινός «Μαμά ή γιαγιά». Διαλέγετε και παίρνετε!

Ουφ! Τα’παμε και τα συμφωνήσαμε αλλά θα τα ξαναπούμε εκτενέστερα και αναλυτικά όπως πάντα!