23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Ανακοινώθηκαν τα βραβεία

 

Τελείωσε λοιπόν ουσιαστικά και το 23ο Φεστιβάλ! Και όπως λέγαμε πέρυσι τέτοια εποχή, «το κυριότερο…να βρεθούν ταινίες που θα αξίζει να απασχολήσουν το κοινό του φεστιβάλ, γιατί όπως πάει η διεθνής παραγωγή, αρχίζει να ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα». Ε λοιπόν, χαιρόμαστε γιατί δεν επαληθευτήκαμε! Οι ταινίες βρέθηκαν, το κοινό συνέρρευσε σε απανωτά sold out και γενικά το κλίμα ήταν ανεβασμένο φέτος. Άσε που ολοκληρώθηκε έγκαιρα η ένταξη της οργάνωσης στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 (με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), ένας πολύ θετικός παράγοντας που, μαζί με τους απαραίτητους χορηγούς, θωρακίζει τη λειτουργία του θεσμού.

Τη χθεσινή βραδιά της τελετής λήξης στο πρόσφατα ανακαινισμένο ΙΝΤΕΑΛ της Πανεπιστημίου, ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας του αγαπημένου Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι  «Η άλλη πλευρά της ελπίδας». Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου για τη σκηνοθεσία της, διηγείται με το μοναδικό τρόπο του κύριου Άκι την τυχαία συνάντηση ενός Σύρου πρόσφυγα με ένα Φινλανδό εστιάτορα που του προσφέρει δουλειά και άσυλο σε μια συγκινητική κίνηση αλληλεγγύης και παγκόσμιας συντροφικότητας. Και όπως πάντα η ουσία στα φιλμ του Καουρισμάκι βρίσκεται στις απολαυστικές λεπτομέρειες και την οξυδερκή παρατήρηση της καθημερινότητας. Η ταινία θα προβληθεί σύντομα στη χώρα μας από την Ama Films.   

Μετά τα βραβεία και την προβολή, ακολούθησε το καθιερωμένο πάρτι λήξης του Φεστιβάλ, φέτος στο Ρομάντζο, με μουσικές του Μάρκου Φράγκου και του Γιώργου Γερανιού. 

 

Παρατίθενται τα βραβεία του φεστιβάλ και οι επιτροπές που τα απένειμαν. Εννοείται ότι επιμέρους αντιρρήσεις πάντα υπάρχουν αλλά…πάμε παρακάτω: 

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ / ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας:

The Rider, της Κλόε Ζάο

Νεαρός πρωταθλητής του ροντέο βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά περισσότερο. Πόσο βαρύ είναι όμως το τίμημα του να γυρνάς την πλάτη στις επιθυμίες σου; 

Το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής:

«Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας πηγαίνει στο The Rider, για τους καινοτόμους και  τολμηρούς τρόπους που η νεαρή σκηνοθέτις ανασχηματίζει τα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, και επίσης για την εξαιρετικά δημιουργική και τρυφερή προσέγγιση του θέματος».

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Foxtrot, του Σάμουελ Μαόζ

Βραβείο Σεναρίου: Sicilian Ghost Story / Τα Μυστήρια της Σικελίας, των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα

Βραβείο Κοινού: Σπίτι για Απόψε / Mobile Homes, του Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ. 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ αποτελούνταν από τους:

Κερέμ Αγιάν / Kerem Ayan (Πρόεδρος), διευθυντής στο Istanbul Film Festival

Άλεξ Ρίτμαν / Alex Ritman, ανταποκριτής του Ηνωμένου Βασιλείου για το Hollywood Reporter

Τζόνα Α. Νατσάρο / Giona A. Nazzaro, εκπρόσωπος της Εβδομάδας Κριτικής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, δημοσιογράφος και συντονιστής

Ντόρις Κουν / Doris Kuhn, μέλος του Werkstattkino και κριτικός κινηματογράφου στα Süddeutsche Zeitung και Filmdienst

Γιασμίν Μπέισικ / Jasmin Basic, ιστορικός κινηματογράφου και συντονίστρια, που συνεργάζεται με διάφορα φεστιβάλ στην Ελβετία και στο εξωτερικό

 

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ / ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ MUSIC & FILM

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Μουσική & Φιλμ:

Τσαβέλα Βάργκας / Chavela, των Κάθριν Γκαντ και Νταρίσα Κάι

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Η Κριτική Επιτροπή λάτρεψε την ειλικρινή, έξυπνη και τρυφερή αφήγηση της ταινίας. Πλούσια σε εξαιρετικό αρχειακό υλικό και με τη χρήση συνεντεύξεων, η ταινία παρασέρνει και βυθίζει το θεατή στον κόσμο της Τσαβέλα Βάργκας: το ακατέργαστο ταλέντο της, τις περιπέτειές της με το αλκοόλ, τις διώξεις εξαιτίας του σεξουαλικού της προσανατολισμού και, τελικά, την αναγνώριση που έλαβε στα τελευταία χρόνια της ζωής της».

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:

Where Υou’re Μeant to Βe / Τραγούδια που μου Έμαθε ο Τόπος μου, του Πολ Φίγκαν

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:

Τιμ Στίβενς / Tim Stevens (Πρόεδρος), επικεφαλής business and production του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου

Άντι ΜακΚλάσκι / Andy McCluskey, μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός, τραγουδιστής, μπασίστας και συνιδρυτής των Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD)

Ούλι Σίπελ / Uli Schueppel, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός 14 κινηματογραφικών και μουσικών ταινιών

Σέρχι Στίγκμαν / Sergi Steegman, που εργάζεται στην εταιρεία world sales «Match Factory», αναλαμβάνοντας φεστιβάλ

Νalyssa Green, συνθέτης, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Βραβείο Α' Καλύτερης Ταινίας: «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά

Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας: «Άκτιστο Φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Χρήστος Μασσαλάς για το «Copa-Loca»

Βραβείο Σεναρίου: Δέσποινα Κούρτη για την «Ουρανία»

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Έλενα Μαυρίδου για τις «Ράγες» της Ελίνας Φέσσα

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Μανώλης Μαυροματάκης για το «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη

Ειδική Μνεία Επιτροπής: «Προετοιμασία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη

Ειδική Μνεία Επιτροπής: Χρήστος Βουδούρης για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας της ταινίας «Άκτιστο Φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Η κριτική επιτροπή αποτελoύνταν από τους:

Γιώργο Ζώη (Πρόεδρος), σκηνοθέτη και παραγωγό

Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ηθοποιό

Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέα

Ρόμπι Εκσιέλ, κριτικό κινηματογράφου.

 

Θα επανέλθουμε με ένα υστερόγραφο για τις τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ αφού οι Προβολές συνεχίζονται και σήμερα! Να ευχηθούμε όμως και του χρόνου να υποδεχθούμε πρώτα το 8ο Open Air και κατόπιν μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση για τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας! 

Τάσος Ντερτιλής