Una Mujer Fantástica – Μια Φανταστική Γυναίκα

Παραγωγή: Χιλή/Ισπανία/ΗΠΑ/Γερμανία – 2017 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Sebastián Lelio 

Πρωταγωνιστούν: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Nicolás Saavedra, Amparo Noguera, Trinidad González, Néstor Cantillana, Alejandro Goic, Antonia Zegers. 

Υπόθεση:  Η 27χρονη Μαρίνα είναι σερβιτόρα αλλά έχει το ταλέντο και τη φιλοδοξία να γίνει τραγουδίστρια. Η Μαρίνα είναι ερωτευμένη με τον Ορλάντο, πολύ μεγαλύτερό της σε ηλικία και ευκατάστατο επιχειρηματία ο οποίος επίσης την αγαπά τρελά. Η Μαρίνα και ο Ορλάντο σχεδιάζουν το κοινό τους μέλλον, γιορτάζοντας τα γενέθλιά της. Λογαριάζουν όμως χωρίς τη μοίρα που έχει άλλα σχέδια. Ο Ορλάντο νιώθει μια ξαφνική αδιαθεσία και η Μαρίνα θα τον οδηγήσει εσπευσμένα στα επείγοντα, όπου δυστυχώς θα αφήσει πρόωρα τα εγκόσμια και τη Μαρίνα, μόνη, έρημη και στο έλεος της αποξενωμένης του οικογένειας. Γιατί μετά το τραγικό συμβάν, η Μαρίνα θα αντιμετωπίσει όχι μόνο την καχυποψία της οικογένειας του Ορλάντο σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του αλλά και την κατηγορηματική άρνησή τους να τη δεχθούν στο πένθος τους. Η Μαρίνα είναι τρανσέξουαλ και δεν έχει κανένα δικαίωμα να συγκαταλέγεται στους κανονικούς ανθρώπους. Η Μαρίνα είναι μια φανταστική (και με τις δύο έννοιες του όρου) γυναίκα και η ταινία του Σεμπαστιάν Λέλιο είναι η ιστορία του αγώνα της για το δικαίωμα να είναι ο εαυτός της. Έναν αγώνα που δίνει σε όλη της τη ζωή, για να αποκτήσει το νόμιμο  και αυτονόητο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όχι με το φύλο που γεννήθηκε αλλά με αυτό που κουβαλά στην ψυχή της. Έναν αγώνα για να γίνει μια γυναίκα, σύνθετη, δυνατή, ειλικρινής, πραγματική και φανταστική ταυτόχρονα.

Από μια τέτοια Λατινοαμερικάνικη ταινία θα περίμενε κανείς μια μελοδραματική αλμοδοβαρική ηρωίδα, υπέρ το δέον εκφραστική και εξωστρεφή και όχι το εσωτερικό συγκρατημένο παίξιμο της-και στην πραγματικότητα τρανσέξουαλ-Ντανιέλα Βέγκα. Όμως ο Σεμπαστιάν Λέλιο δεν ενδιαφέρεται να μας δείξει μια υπερρεαλιστική περιθωριακή φιγούρα αλλά έναν απόλυτα κανονικό, χαμηλών τόνων, άνθρωπο που έχει μάθει να συγκρατεί τα συναισθήματά του, να υπομένει και να παρατηρεί μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να διεκδικήσει με αξιοπρέπεια αλλά και με επιμονή τη θέση του στην κοινωνία επί ίσοις όροις και όχι σαν εξωτικό και αξιοπερίεργο πουλί. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων αλλά η κατανόηση και ο σεβασμός που θα φέρουν την κοινωνική αποδοχή. Τα λοιπά είναι θρησκευτικές προκαταλήψεις και αδικαιολόγητη φοβικότητα. Για αυτό και η Μαρίνα δεν υποτάσσεται στο θέλημα της οικογένειας παρά τη βίαιη αντίδραση και τον εξευτελισμό της από την Αστυνομία αλλά διεκδικεί μέσα από το πένθος την αποδοχή τους τόσο για την ίδια όσο και για την επιλογή του εκλιπόντος να απομακρυνθεί από μια οικογενειακή ζωή που δεν τον αντιπροσώπευε και να αφοσιωθεί σε εκείνη.

 

Δύσκολο το θέμα, ευφυής η σεναριακή προσέγγιση και ευτυχής ερμηνευτική στιγμή για μια γεννημένη κινηματογραφική σταρ όπως η Ντανιέλα Βέγκα. Κάτι γίνεται κινηματογραφικά εκεί κάτω στη Χιλή, κάτι δημιουργικό και πρωτοποριακό από μια νέα μεταδικτατορική γενιά σκηνοθετών όπως ο Πάμπλο Λαράιν (εδώ συμπαραγωγός με τη Γερμανίδα Μάρεν Άντε του Τόνι Έρντμαν) και ο δημιουργός αυτής της Φανταστικής γυναίκας Σεμπαστιάν Λέλιο. Ίσως να ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου για τους διεμφυλικούς ήρωες να αποκτήσουν στον κινηματογραφικό ήλιο καλύτερη μοίρα…

Η ταινία έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, παρουσία της πρωταγωνίστριας, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό μετά την sold out προβολή.

Βραβεία – Συμμετοχές

Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου (Sebastián Lelio & Gonzalo Maza), 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου

Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής, 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου

Βραβείο Teddy, 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου

Επίσημη υποψηφιότητα της Χιλής για το ξενόγλωσσο Oscar.

 

Διανομή: Strada Films σε συνεργασία με την Seven Films

Στις αίθουσες από 05.10.17