Καμιά Συμπάθεια για το Διάβολο: 20 χρόνια μετά!

 

Δυναμικά έχει ήδη ξεκινήσει το επετειακό 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου.

Στα πλαίσια του φετινού Πανοράματος παρουσιάζεται ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Η Γοητεία του Μαυρόασπρου», σε συνεργασία με  την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως Ελληνικές αλλά και κάποιες Ευρωπαϊκές ταινίες, σκηνοθετών που εμμένουν στην γοητεία του μαυρόασπρου, σε μια εποχή που κυριαρχούν τα εκτυφλωτικά χρώματα και τα ψηφιακά εφέ. Και δικαιώνονται... 

Ανάμεσα στις αρκετές και αξιόλογες Ελληνικές ταινίες ξεχωρίσαμε το στυλιζαρισμένο και ίσως και προφητικό φιλμ «Καμία συμπάθεια για τον διάβολο», του δημιουργού του Invisible, του αεικίνητου Δημήτρη Αθανίτη. 20 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, το φιλμ θα παρουσιαστεί ξαναμονταρισμένο από το δημιουργό του σε final cut 2017 και νεα ψηφιοποιηση με DCP. 

Μια φανταστική ιστορία έρωτα και θανάτου, εμπνευσμένη από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, στην Αθήνα του μέλλοντος, όπου ένας ταμίας σούπερ-μάρκετ ερωτεύεται παράφορα μια νεαρή σερβιτόρα που μόλις έχει βγει από τη φυλακή. Όταν εκείνη πεθαίνει από ναρκωτικά, ο ήρωας φτάνει μέχρι την κόλαση για να την ξαναβρεί.

Το φιλμ χάρισε στην πρωταγωνίστριά του, τη νεαρή τότε Λένα Κιτσοπούλου, το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1997). 

INFO

Καμιά Συμπάθεια για το Διάβολο 

Προβολή του Director’s Cut του 2017.

Δευτέρα 23/10 και ώρα 20.00 στην αίθουσα ΑΑΒΟΡΑ.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης

Πρωταγωνιστούν: Λένα Κιτσοπούλου, Κώστας Καζανάς, Γιώργος Κοτανίδης, Παναγιώτης Θανασούλης, Τάκης Βαμβακιδης. 

Παραγωγή: Ελλάδα – 1997 

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

Οι άλλες ταινίες του αφιερώματος έχουν ως εξής:

1982 - Η κατάσταση των πραγμάτων, Β.Βέντερς

1986 - Στην παγίδα του νόμου, Τζ.Τζάρμους

1994 - Τέλος εποχής, Α.Κόκκινος

1997 - Το αθώο σώμα, Ν. Κορνήλιος

1997 - No budget story, Ρένος Χαραλαμπίδης. Η ταινία θα παιχτεί σε ψηφιακά επεξεργασμένη βερσιόν, με νέα φωτογραφία και ήχο, και με σάουντρακ που υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης (Τετάρτη 25/10 19:45 ΑΑΒΟΡΑ).

1998 - Η παρακολούθηση, Κρίστοφερ Νόλαν

1999 - Juha, Α.Καουρισμάκι

2001 - Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω, Γ.Φάγκρας

2007 - Control, Α.Κόρμπιν

2010 - Μαχαιροβγάλτης, Γ.Οικονομίδης

2012 - Χαμένος παράδεισος, Μ.Γκομέζ

2015 - Μικρή άρκτος, Ε.Χρονοπούλου

2016 - Ρισάλτο, Β.Βαφέας

Θα προβληθεί επίσης η μικρού μήκους ταινία  του Μιχάλη Χαπέσιη «Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή» (2017) που διακρίθηκε στο 40ο Φεστιβάλ Δράμας. Η ταινία θα προβληθεί μαζί με το «Riff Raff» του Kεν Λόουτς.

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.panoramafest.org

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος πραγματοποιείται και η εικαστική έκθεση “Black Beauty” στη γκαλερί  “ΣτοART” στην Στοά Κοραή. Nέοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τον μαυρόασπρο κινηματογράφο.

Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. H έκθεση συνεχίζεται έως τις 9/11. 

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

19/10-1/11 («Ααβόρα», «Έλλη»)

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο,  με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογραφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.