The Nile Hilton Incident – Κάιρο Εμπιστευτικό

Παραγωγή: Σουηδία – 2017 

Συμπαραγωγοί χώρες: Δανία/Γερμανία /Γαλλία 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Tarik Saleh 

Πρωταγωνιστούν: Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher, Slimane Dazi, Ahmed Selim, Mohamed Yousry, Hania Amar, Tareq Abdalla, Nael Ali, Taher Badr, Ger Duany. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Κάιρο, λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της Αιγυπτιακής Επανάστασης. Ο Νορεντίν, αξιωματικός της αστυνομίας, διεφθαρμένος όπως όλοι του οι συνάδελφοι, καλείται στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου μια νεαρή τραγουδίστρια έχει βρεθεί δολοφονημένη στο δωμάτιό της. Έγκλημα πάθους είναι η πρώτη εκτίμηση όμως σύντομα αποκαλύπτεται ότι ένας ζάπλουτος και ισχυρός πολιτικός του Προεδρικού περιβάλλοντος, είναι μπλεγμένος στην υπόθεση.  Ο Νορεντίν, σαν να ξυπνάει από ένα λήθαργο απραξίας και χρηματισμού, αποφασίζει να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, ερχόμενος σε κατά μέτωπο σύγκρουση με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που εκπροσωπεί ο θείος του-επικεφαλής της Αστυνομίας του Καϊρου-αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Στο βάθος η Πλατεία Ταχρίρ «βράζει»… 

Βασισμένη σε πραγματικά και δραματικά γεγονότα που προηγήθηκαν της εξέγερσης του 2011 η ταινία του Αιγύπτιου της διασποράς Ταρίκ Σαλέχ, είναι μια ατμοσφαιρική καταγραφή αιτίων και συμπτωμάτων της παρακμής μιας μεγάλης αλλά βαθιά διεφθαρμένης χώρας και της συνεπακόλουθης έκρηξης που παρέσυρε τα πάντα και που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Ο πανύψηλος Σουηδός σταρ λιβανέζικης καταγωγής Φαρές Φαρές (γνωστό από το Κοινόβιο αλλά και το Rogue One) με τη χαρακτηριστική τεράστια μύτη του, υποδύεται έναν διεφθαρμένο μπάτσο του Καϊρου που ξεκινώντας μια τυπική αστυνομική έρευνα για φόνο, βυθίζεται σταδιακά σε ένα παράλληλο μυστικό σύμπαν πλούτου και πολιτικής δύναμης, ένα σύμπαν που κινεί από το παρασκήνιο τα νήματα της εξουσίας και φροντίζει να πλουτίζει ακατάπαυστα και αχόρταγα, εξουδετερώνοντας κάθε τι που μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία του.

Ο διεφθαρμένος μπάτσος αντιμέτωπος με ολόκληρο σύστημα και χτυπημένος από έρωτα (εδώ μπαίνει η απαραίτητη φαμ φατάλ) συνειδητοποιεί την ασημαντότητά του και επιχειρεί (μάταια;) να αντιδράσει στη σήψη. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Νικητής; Θα τον δείξει η Ιστορία.

Μια ταινία λοιπόν πάνω στη σύγκρουση παρελθόντος και παρόντος που οι πληγές τις οποίες καταγράφει κάθε άλλο παρά έχουν κλείσει. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης «…Τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, η Αιγυπτιακή Κρατική Ασφάλεια μας έκλεισε. Χρειάστηκε να μεταφέρουμε την παραγωγή στην Καζαμπλάνκα». Αυτή η μεταφορά ωφέλησε ίσως περισσότερο την ταινία αφού την εμπλούτισε με την αύρα της θρυλικής πόλης του Μαγκρέμπ.

Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για καλύτερη ξένη ταινία στο Sundance.

Play it again Noredin! 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 26.10.17