Teströl és lélekröl (On Body and Soul) – Η Ψυχή και το Σώμα

Παραγωγή: Ουγγαρία – 2017

Διάρκεια: 116 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Ildikó Enyedi

Πρωταγωνιστούν: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Tamás Jordán, Zsuzsa Járó.

Υπόθεση: Ο Έντρε είναι Οικονομικός Διευθυντής σε ένα Σφαγείο όπου έρχεται ως επιθεωρήτρια η Μαρία. Και οι δύο είναι άνθρωποι πολύ χαμηλών τόνων, εσωστρεφείς και απόμακροι. Όταν συμβαίνει κάποιο γεγονός που προκαλεί την επέμβαση της Αστυνομίας και την ψυχολογική αξιολόγηση του προσωπικού, ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ. Η αλλόκοτη σύμπτωση τους κάνει να αισθανθούν ακόμη περισσότερη αμηχανία και φόβο. Όμως τα όνειρα τους είναι τόσο έντονα και αληθοφανή και επιμένουν να έρχονται ξανά και ξανά και τους κάνουν να δεχτούν αυτή την παράξενη σύμπτωση ως σημάδι της μοίρας που τους φέρνει κοντά…Η απόπειρα σύναψης ερωτικής σχέσης ανάμεσά τους όμως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Μια σπουδαία φωνή του Ουγγρικού κινηματογράφου που είχε σχεδόν αποσυρθεί από την ενεργό κινηματογραφική δράση, επιστρέφει μετά από 18 ολόκληρα χρόνια με μια χαμηλότονη ιστορία αγάπης που…κάνει πάταγο! Η Ίλντικο Ενιέντι καταθέτει όλη της την ευαισθησία στην ανάπτυξη μια αλλόκοτης ερωτικής σχέσης που γεννιέται στο ψυχρό περιβάλλον ενός high tech σφαγείου και εξελίσσεται αρχικά στα…όνειρα των ηρώων. Σ αυτά τα όνειρα οι διστακτικοί εραστές συμβολίζονται ως ελάφια περιπλανώμενα σε χιονισμένο παγωμένο τοπίο όπως και στην πραγματική ζωή περιβάλλονται από το παγωμένο αποστειρωμένο περιβάλλον του σφαγείου. Η φύση είναι εκεί, νεκρή και παγωμένη, τόσο στην πραγματικότητα όσο και στα όνειρα που την αντανακλούν, περιμένοντας απλά το φύσημα της καρδιάς που θα την ζωντανέψει.

Με εργαλείο την εντυπωσιακή περσόνα των πρωταγωνιστών της, της βραβευμένης πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία για την ερμηνεία της Αλεξάνδρα Μπορμπέλι και του φημισμένου θεατράνθρωπου και εκδότη και περιστασιακά ηθοποιού Γκέζα Μορτσάνι, η σπουδαία δημιουργός μας παραδίδει μια γνήσια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε καθημερινούς (φαινομενικά) ανθρώπους που ωστόσο δεν είναι έτοιμοι να «ζήσουν το παραμύθι» μη πιστεύοντας πια ούτε οι ίδιοι μετά από μια ζωή στον πάγο, ότι είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν ψυχικά και σωματικά με ένα άλλο ανθρώπινο ον.

Ένας έρωτας που η φλόγα του δυναμώνει σταδιακά και που βιώνεται σαν ηλεκτροσόκ με απρόβλεπτες συνέπειες σε μια ταινία που στην αρχή μπορεί να ξενίσει τον θεατή αλλά μέχρι το τέλος θα τον έχει κερδίσει καθώς τους αποκαλύπτει σιγά σιγά την ψυχούλα που κρύβεται κάτω από το παγερά προσωπείο της καθωσπρέπει συναισθηματικής απονέκρωσης. 

Βραβεία - Συμμετοχές

Χρυσή Άρκτος Καλύτερης ταινίας, Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, Βραβείο Καλύτερης ταινίας Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και Βραβείο αναγνωστών "Berliner Morgenpost", στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου.

Επίσημη Υποψηφιότητα της Ουγγαρίας για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Βραβεία Όσκαρ 2018

Διανομή: Strada Films με τη συνεργασία της Seven Films

Στις αίθουσες από 14.12.17