The Florida Project

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 111 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Κομεντί

Σκηνοθεσία: Sean Baker

Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Vinaite, Christopher Rivera, Caleb Landry Jones, Macon Blair, Karren Karagulian, Sandy Kane.

Υπόθεση: Λίγο πιο έξω από το Ορλάντο της Φλόριντα, την πόλη ναυαρχίδα της Ντίσνεϊ και απόλυτο προορισμό οικογενειακών διακοπών, ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας πολλές ψυχές που δεν έχουν ούτε στέγη μόνιμη ούτε στον ήλιο μοίρα. Ένα λούμπεν προλεταριάτο που μηχανεύεται χίλιους τρόπους για να επιβιώσει και να βγάλει το νοίκι της μέρας σε πολύχρωμα παρακμασμένα μοτέλ με παραμυθένια ονόματα. Η μικρή Μούνεϊ ζει με την νεαρή μητέρα της Χέιλι, σε ένα τέτοιο μοτέλ, το Magic Castle. Η Μούνεϊ τρέχει όλη μέρα με τους φίλους της τον Σκούτι και την Τζάνσι και κάνουν σκανταλιές εκνευρίζοντας τον επιστάτη του μοτέλ, τον καλοκάγαθο στο βάθος Μπόμπι. Η Χέιλι μόλις έχασε τη δουλειά της και αναγκάζεται να κάνει «διάφορα» για την επιβίωση καθώς τα παιδιά μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να διασκεδάσουν, να βρουν παγωτό και να περάσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι. Η πραγματικότητα όμως που παραμονεύει πέρα από τους ροζ τοίχους των μοτέλ είναι αμείλικτη για τους αδύναμους…

Πολύχρωμο, χαρούμενο και επιφανειακά παιδικό το νέο φιλμ του Σον Μπέικερ (Tangerine) κρύβει κάτω από αυτή την επιφάνεια μια πίκρα για αυτή την παραπεταμένη κάστα ανθρώπων που δεν κατάφερε να χωρέσει στο Αμερικάνικο όνειρο το οποίο παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής καθώς οι τουρίστες της Ντίσνεϊλαντ πηγαινοέρχονται λίγο πιο κάτω από τη δική τους Αυλή των Θαυμάτων και των θυμάτων. Το αρχικό ειδυλλιακό τοπίο με τα χαρούμενα σκανταλιάρικα παιδάκια που παίζουν ανέμελα όλη μέρα, παραπέμποντας σε κλασσικές ιστορίες του Αμερικάνικου Νότου, σιγά σιγά ξεθωριάζει αφήνοντας στη θέση του την χαλαρή παραβατικότητα των μεγάλων και την πίκρα για μια ζωή χωρίς νόημα που τρέχει με ταχύτητα προς τον τοίχο. Η αξιολάτρευτη  και πανέξυπνη σκανταλιάρα Μούνι μεγαλώνει δίπλα σε μια κατά τα φαινόμενα εντελώς ακατάλληλη μητέρα όμως κερδίζει αυτό που πολλά κανονικά παιδάκια στερούνται: άδολη και απέραντη αγάπη. Η Χέιλι από την άλλη δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί την κατάστασή της και σέρνεται κυριολεκτικά προς το αναπόφευκτο φινάλε μέρα με την ημέρα. Ο Μπόμπι πάλι, πίσω από την μάσκα αξιοπρέπειας και καρτερίας που διατηρεί, κρύβει μια προσωπική ζωή κατεστραμμένη και μια πικρή μοναξιά που χρειάζεται πλήρη απασχόληση για να μην ξεχυθεί προς τα έξω. Η μετρημένη στον πόντο ερμηνεία του Γουίλεμ Νταφόε πιθανόν να τον οδηγήσει κατευθείαν στην απονομή των Oscar, ενώ η μικρή Μπρούκλιν Πρινς είναι μια χειμαρρώδης αποκάλυψη όπως και η νεαρή Μπρια Βινάιτ που υποδύεται την Χέιλι.

Κάπου πέρα από το ουράνιο τόξο υπάρχει μια ανθρώπινη αποθήκη ψυχών σε συσκευασία με ροζ περιτύλιγμα. Η ταινία του Σον Μπέικερ τη φέρνει κάτω από το εκθαμβωτικά λαμπρό φως της και την αγκαλιάζει με κατανόηση και αγάπη.

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 21.12.17