Django - Τζάνγκο, ο βασιλιάς του σουίνγκ

Παραγωγή: Γαλλία – 2017

Διάρκεια: 117 λεπτά

Βαθμολογία: * *   

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Etienne Comar

Πρωταγωνιστούν: Reda Kateb, Cécile De France, Bea Palya, Bimbam Merstein, Gabriel Mireté, Johnny Montreuil, Vincent Frade, Raphaël Dever, Patrick Mille, Xavier Beauvois, Alex Brendemühl, Robert Schupp.

Υπόθεση: Παρίσι, 1943. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο διάσημος τσιγγάνος βιρτουόζος της κιθάρας Τζάνγκο Ράινχαρτ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Και ενώ οι τσιγγάνοι της Ευρώπης διώκονται ανηλεώς από τους Ναζί κατακτητές, το Παρίσι λικνίζεται στους σουίνγκ ρυθμούς του Τζάνγκο, η μουσική του οποίου έχει συμπάθειες ακόμη και στους κατακτητές. Απολαμβάνοντας μια άτυπη προστασία από έναν υψηλόβαθμο Ναζί αξιωματούχο, ο ανυπότακτος Τζάνγκο καλείται για μια σειρά συναυλιών στα μεγάλα θέατρα της Γερμανίας από τους μηχανισμούς προπαγάνδας του Γκαίμπελς. Ο Τζάνγκο που συναισθάνεται τον κίνδυνο αποφασίζει να διαφύγει στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγό και τη μητέρα του, με τη βοήθεια της Γαλλίδας φίλης του Λουίζ ντε Κλερκ που είναι «μέσα στα κόλπα» αλλά και κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Η απόδραση όμως θα αποδειχθεί πολύπλοκη και ριψοκίνδυνη υπόθεση…

Ο Ετιέν Κομάρ, δύο φορές βραβευμένος με Σεζάρ παραγωγός (Τιμπουκτού, Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων) και επιτυχημένος σεναριογράφος (Ο Βασιλιάς μου) επιχειρεί ένα ακόμη φιλόδοξο βήμα, κάνοντας το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ένα δραματικό στιγμιότυπο από τη ζωή του Βασιλιά του Ευρωπαϊκού Σουίνγκ Τζάνγκο Ράινχαρτ. Ως παραγωγός είναι πολύ τυχερός γιατί βρήκε τον ιδανικό ενσαρκωτή του θρυλικού Τσιγγάνου στο πρόσωπο του σπουδαίου Ρεντά Κατέμπ. Ως σκηνοθέτης όμως δεν μοιάζει να ξέρει ακριβώς πώς να τον καθοδηγήσει και επίσης ως σεναριογράφος δεν καταφέρνει να φωτίσει με επάρκεια την ιδιοφυία και την προσωπικότητα του θεωρούμενου σπουδαιότερου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής τζαζ του 20ου αιώνα. Εξάλλου το περιπετειώδες στοιχείο της απόδρασης στο δεύτερο μισό της ταινίας δεν διαθέτει το απαραίτητο νεύρο με αποτέλεσμα η δράση να πλατιάζει αδικαιολόγητα, μειώνοντας το ενδιαφέρον του μη Γάλλου θεατή. Υπάρχουν όμως αρκετές επιμέρους σκηνές που λειτουργούν άψογα αλλά και χαρακτήρες όπως η μητέρα του Τζάνγκο ή η (φανταστική) ερωμένη Λουίζ που συντελούν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Ίσως αν η διάρκεια της ταινίας ήταν μικρότερη, το σύνολο να λειτουργούσε καλύτερα. Δεν παύει όμως να είναι μια πλούσια παραγωγή με υψηλά στάνταρ, προσεγμένη αναπαράσταση της εποχής και άριστη προσαρμογή των κλασσικών τζαζ στάνταρ συνθέσεων του Τζάνγκο.

Διανομή: One from the Heart

Στις αίθουσες από 21.12.17